Η Qantas θα εκτελέσει τις πρώτες δοκιμές πτήσεων διάρκειας 19 ωρών για να διαπιστώσει εάν οι επιβάτες και το πλήρωμα μπορούν να αντέξουν τα μαραθώνια αυτά ταξίδια.
Η αεροπορική εταιρεία θέλει να ξεκινήσει απευθείας πτήσεις από το Σίδνεϊ στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη το 2022 και αν τα καταφέρει, αυτές θα είναι οι μεγαλύτερες σε διάρκεια απευθείας πτήσεις στον κόσμο. Οι δοκιμαστικές πτήσεις θα ξεκινήσουν αργότερα φέτος και αποφασίστηκε να ταξιδέψουν σε κάθε μία από αυτές μέχρι και 40 επιβάτες. Η υγεία τους θα παρακολουθούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Qantas, Alan Joyce, δήλωσε ότι οι απευθείας πτήσεις από την ανατολική ακτή της Αυστραλίας προς το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη είναι ένα ορόσημο για τα όρια στα αεροπορικά ταξίδια.
Όμως πρόσθεσε πως τίθενται πολλά ερωτήματα σχετικά με την άνεση και την ευημερία των επιβατών και του πληρώματος. Η Qantas θέλει να μελετήσει πώς το ανθρώπινο σώμα αντιμετωπίζει 19 ώρες συνεχόμενης παρουσίας στον αέρα. Οι δοκιμαστικές πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα φέρουν την αεροπορική εταιρεία πιο κοντά στον εν λόγω στόχο και θα δώσουν τη δυνατότητα στην Qantas με τη βοήθεια ιατρικών εμπειρογνωμόνων, να ελέγξει τις επιπτώσεις στην υγεία των επιβατών και του πληρώματος.
Τα περισσότερα άτομα που θα συμμετέχουν στις δοκιμαστικές πτήσεις θα είναι υπάλληλοι της Qantas, επομένως οι θέσεις δεν θα είναι διαθέσιμες προς το κοινό. Οι ερευνητές του Κέντρου Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, του Πανεπιστημίου Monash και του Συνεργατικού Κέντρου Ερευνών Ασφάλειας και Παραγωγικότητας - ένα επιστημονικό πρόγραμμα που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση της Αυστραλίας - θα εξετάσουν τον αντίκτυπο της πτήσης σε όσους βρίσκονται σε αυτήν.
Οι επιβάτες στην κύρια καμπίνα θα φορούν συσκευές παρακολούθησης και οι εμπειρογνώμονες θα μελετήσουν πώς επηρεάζεται «η υγεία, η ευεξία και το βιολογικό τους ρολόι» από ένα σύνολο μεταβλητών στις οποίες περιλαμβάνονται ο φωτισμός, το φαγητό, η κίνηση, η ψυχαγωγία ή ο ύπνος.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Monash θα επικεντρωθούν στο πλήρωμα της πτήσης, καταγράφοντας τα επίπεδα μελατονίνης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις πτήσεις, καθώς και μελετώντας τα δεδομένα των εγκεφαλικών κυμάτων.
Αυτές οι πληροφορίες θα κοινοποιηθούν στη συνέχεια στην Αρχή Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας «για να βοηθήσουν στην ενημέρωση των κανονιστικών ρυθμίσεων που σχετίζονται με τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων», ανέφερε η Qantas σε δελτίο τύπου.
Για τους πελάτες, το κλειδί θα είναι η ελαχιστοποίηση του τζετ λαγκ και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου θα τους προσφέρει μια ξεκούραστη, ευχάριστη πτήση. Για το πλήρωμα, το ζητούμενο είναι η χρήση της επιστημονικής έρευνας για να καθοριστούν οι βέλτιστες δυνατές συνθήκες και η ασφάλεια, σύμφωνα με την εταιρεία. Για κάποιους, πάντως, η προοπτική μιας 19ωρης πτήσης χωρίς στάση μπορεί να ακούγεται ανυπόφορη. Επίσης, αν η 19ωρη πτήση γίνει πραγματικότητα, είναι πιθανό να κοστίζει περισσότεροι στους ταξιδιώτες, καθώς θα ήταν οικονομικότερο για την αεροπορική εταιρεία να κάνει δύο ξεχωριστές πτήσεις. Ωστόσο, μερικοί είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν την επιπλέον τιμή αυτού του εισιτηρίου.
Η μεγαλύτερης διάρκειας πτήση παγκοσμίως αυτή τη στιγμή είναι αυτή που συνδέει τη Σιγκαπούρη με τη Νέα Υόρκη, σε ένα ταξίδι 17 ωρών που εκτελείται από τη Singapore Airlines.
Με πληροφορίες από BBC