Μετά το τελευταίο ταξίδι των 8.000 και πλέον χλμ στην Ευρώπη, η μικρή Αμάλ, η 10χρονη κούκλα πρόσφυγας ταξιδεύει στην Πολωνία για να συναντήσει παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, λόγω της ρωσικής εισβολής.
Η Αμάλ έγινε διεθνές σύμβολο εκπατρισμού και απώλειας αλλά και συμπόνιας και γενναιοδωρίας, όταν, με μία ομάδα εθελοντών, περπάτησε από το Gaziantep κοντά στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας μέχρι το Μάντσεστερ, από τον περασμένο Ιούλιο ως τον Οκτώβριο.
Αυτή την εβδομάδα η γιγάντια κούκλα ύψους 3,5 μ. επισκέπτεται το Λούμπλιν και την Κρακοβία για να συναντήσει προσφυγόπουλα από την Ουκρανία και τις οικογένειές τους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους στα τέλη Φεβρουαρίου.
Ο Amir Nizar Zuabi, καλλιτεχνικός διευθυντής, της διαδρομής της Αμάλ είπε ότι «Σε μία εποχή πρωτοφανών παγκόσμιων αλλαγών, τα ταξίδια της Αμάλ ξεπερνούν τα σύνορα, την πολιτική και τη γλώσσα για να αφηγηθούν μια νέα ιστορία κοινής ανθρωπότητας – και να διασφαλίσουν ότι ο κόσμος δεν θα ξεχάσει τα εκατομμύρια εκτοπισμένα παιδιά, το καθένα με τις δικές του δυνατότητες να ενισχύσει τις κοινότητες στις οποίες, ελπίζουμε, να βρουν καταφύγιο»
Το πολωνικό της ταξίδι, που περιλαμβάνει και επίσκεψη στην Przemyśl, μία πόλη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία γίνεται μετά από πρόσκληση των δημάρχων του Λουμπλίν και της Κρακοβίας αλλά και της ουκρανικής πρεσβείας στην Πολωνία. Η Αμάλ και η συνοδεία της μεταφέρουν μαζί τους ιατρική βοήθεια και προμήθειες, για τα παιδιά που έχουν ανάγκη.
Η Aleksander Sola, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Folkowisko, που υποστηρίζει το ταξίδι δήλωσε πως ελπίδα τους είναι το ταξίδι της μικρής Αμάλ να κεντρίσει το ενδιαφέρον για μία προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, που δεν έχει ξαναγίνει από το τέλος του Β' ΠΠ. « Η Αμάλ συμβολίζει τα εκατομμύρια των προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτι τους».
Η Αμάλ, το όνομα της οποία σημαίνει Ελπίδα στα αραβικά, είναι μία δημιουργία της εταιρείας Handspring. Σημειώνεται δε ότι χρειάζονται τρία άτομα για να χειρίζονται την μικρή Αμάλ.
Με πληροφορίες του Guardian