Προκειμένου να εμποδίσουν την εξάπλωση των κουνουπιών που μεταδίδουν τον ιό Ζίκα, οι αρχές στην κομητεία Dorchester της Νότιας Καρολίνας έδωσαν το πράσινο φως για τον ψεκασμό ενός ισχυρού εντομοκτόνου πάνω από την περιοχή. Η προσπάθεια είχε ως αποτέλεσμα τον αιφνίδιο θάνατο εκατομμυρίων μελισσών σε μια περίοδο μάλιστα που σε ολόκληρο τον κόσμο αυτοί οι τόσο χρήσιμοι επικονιαστές αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.
Όπως μεταδίδει η Washington Post, κάποια μέρη της κομητείας ψεκάστηκαν το πρωί της Κυριακής με ένα κοινό εντομοκτόνο ονόματι Naled, που σκοτώνει εξ' επαφής τα κουνούπια. Δυστυχώς όμως κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα και στις μέλισσες. Κανονικά το εντομοκτόνο ψεκάζεται με μάνικες, αλλά δεδομένης της βιασύνης λόγω της απειλής του ιού Ζίκα, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να το ψεκάσουν από αέρος- κάτι που σημειωτέον δεν είχε ξαναγίνει ποτέ πριν στην Νότια Καρολίνα.
Ο ψεκασμός ξεκίνησε στις 6:30 το πρωί της Κυριακής. Οι κάτοικοι είχαν δεχθεί προηγουμένως σχετικές προειδοποιήσεις μέσω των εφημερίδων και αναρτήσεων στο Facebook, παρόλο που το εντομοκτόνο δεν είναι επιβλαβές για τους ανθρώπους, με τους ειδικούς να συμβουλεύουν πως σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να αποφευχθεί η επαφή με αυτό.
Οι μέλισσες ήταν δυστυχώς οι πρώτες που ένιωσαν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα μελισσοκομείο στο Summerville που έχασε 46 κυψέλες, συντελώντας στον ακαριαίο θάνατο από περίπου 2.5 εκατομμύρια μέλισσες. Οι ντόπιοι έκαναν λόγο για τεράστιες στοίβες από νεκρές μέλισσες στα αγροκτήματά τους, με έναν μελισσοκόμο να λέει πως το μελίσσι του μοιάζει "σαν να του έριξες πυρηνική βόμβα". Ένας άλλος αγρότης έγραψε στο Facebook: "Ήταν σαν να επισκέπτεσαι νεκροταφείο, σκέτη δυστυχία".
Και σαν να μην έφτανε που ο πληθυσμός των μελισσών αποδεκατίστηκε με τόσο βάρβαρο τρόπο, το περιστατικό έγινε και σε μια χρονική περίοδο που τα έντομα αυτά είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα. Όταν ο καιρός είναι ζεστός, όπως συνέβη την περασμένη Κυριακή, οι μέλισσες βγαίνουν έξω από τις κυψέλες για να δροσιστούν. Κατά συνέπεια, πολύ αγρότες δεν είχαν καλύψει τα μελίσσια τους για να τα προφυλάξουν.
Οι αρχές παραδέχθηκαν τους θανάτους των μελισσών, αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση ότι "είναι ενήμεροι πως κάποιοι μελισσοκόμοι στην περιοχή όπου έγιναν οι ψεκασμοί έχασαν τα μελίσσια τους". "Δεν χαίρομαι που πέθαναν τόσες μέλισσες" ανέφερε εκπρόσωπος της κομητείας. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν οι μελισσοκόμοι θα αποζημιωθούν για τις απώλειες, αλλά κάποιοι έχουν ήδη ξεκινήσει κάλεσμα στο change.org όπου ζητούν άμεση διακοπή του ψεκασμού του εντομοκτόνου.
Το λυπηρό είναι πως το περιστατικό έρχεται σε μια εποχή που οι πληθυσμοί μελισσών απειλούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους ειδικούς να καταγράφουν ραγδαία μείωση στον αριθμό τους. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό πρόβλημα δεδομένου πως το 75% των σοδειών σε όλο τον κόσμο χρειάζεται να επικονιαστούν προκειμένου να βγάλουν καρπούς και να αναπαραχθούν. Οι μέλισσες δεν είναι οι μοναδικοί επικονιαστές, αλλά εκτελούν τη διαδικασία για την συντριπτική πλειοψηφία των σοδειών. Παραμένει ασαφές γιατί καταγράφεται τέτοια μείωση, αλλά τα εντομοκτόνα είναι ο υπ' αριθμόν ένα ύποπτος για αυτό.