Η πλημμύρα που «βοήθησε» να σωθεί το Κίεβο τώρα δημιουργεί άλλα προβλήματα

Η πλημμύρα που «βοήθησε» να σωθεί το Κίεβο τώρα δημιουργεί άλλα προβλήματα Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Τις πρώτες ημέρες του πολέμου, οι Ουκρανοί προκάλεσαν εσκεμμένα πλημμύρα σε περιοχή έξω από το Κίεβο, για να εμποδίσουν τις ρωσικές δυνάμεις. Σήμερα, τα νερά παραμένουν εκεί και δημιουργούν άλλα προβλήματα. 

Στα τέλη Φεβρουαρίου οι ουκρανικές δυνάμεις άνοιξαν φράγμα του ποταμού Ιρπίν- το οποίο στη συνέχεια επλήγη από πύραυλο- με συνέπεια να ξαναπλημμυρίσουν περίπου 130.000 στρέμματα που είχαν αποξηρανθεί από τους Σοβιετικούς τη δεκαετία του ‘60. 

Σε αυτή την κίνηση αποδίδεται το γεγονός ότι οι στρατιώτες και τα τανκς της Ρωσίας δεν πέρασαν τις ουκρανικές γραμμές άμυνας, προς την πρωτεύουσα. Κάτι ανάλογο είχαν κάνει και το 1941, ως πρώτη άμυνα, εκείνοι που υπερασπίζονταν το Κίεβο απέναντι στους Γερμανούς. 

Όταν άνοιξε το φράγμα, στο χωριό Ντέμιντιβ- βόρεια του Κιέβου- πλημμύρισαν υπόγεια και χωράφια και δημιουργήθηκε ένα έλος. Οι κάτοικοι λένε ότι άξιζε η θυσία, αφού σώθηκε η πρωτεύουσα. 

«Σαφώς ήταν καλό», λέει ο Βολοντίμιρ Άρτεμτσουκ, 60χρονος κάτοικος του Ντέμιντιβ. «Τι θα είχε συμβεί αν εκείνοι (οι ρωσικές δυνάμεις) μπορούσαν να περάσουν το μικρό ποτάμι και μετά έφταναν στο Κίεβο;», συμπλήρωσε.

Περίπου δύο μήνες αργότερα, οι κάτοικοι του χωριού είναι ακόμη αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πλημμύρας. Χρησιμοποιούν φουσκωτές βάρκες για να κινηθούν και φυτεύουν λουλούδια και λαχανικά στα κομμάτια γης που δεν έχουν καλυφθεί από το νερό. 

Πέρα όμως από τα προβλήματα της καθημερινότητας, υπάρχουν και άλλες επιπλοκές, καθώς ειδικοί εκφράζουν ανησυχία για τον αντίκτυπο στο περιβάλλον. Πριν από τη σοβιετική κατοχή, η πλημμυρική περιοχή του Ιρπίν ήταν ένα hotspot βιοποικιλότητας, δήλωσε ο Μπόνταν Προτς, του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Ουκρανίας. 

Τα σοβιετικά φράγματα στον ποταμό Ιρπίν και τον Δνείπερο είχαν καταστροφικό αντίκτυπο στο οικοσύστημα, συμπλήρωσε ο ίδιος. «Οι σοβιετικοί δημιούργησαν τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα με τα φράγματα στον Ιρπίν, που με τα χρόνια σταθερά μείωσαν τον όγκο και την ταχύτητα ροής του νερού», εξήγησε. 

«Όμως, επειδή επέστεψε το νερό αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε νέο έναν υδροβιότοπο πλούσιο σε βιοποικιλότητα. Η οικολογία έχει υποβαθμιστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια οικολογικών βελτιώσεων. Μπορεί να μας βοήθησε να υπερασπιστούμε την πρωτεύουσα, αλλά θα υπάρξει σύντομα πίεση για αποστράγγιση της περιοχής. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο τρισεκατομμύρια κουνούπια θα υπάρχουν εδώ αυτό το καλοκαίρι;», συμπλήρωσε και εκτίμησε ότι τελικά, μετά τον πόλεμο, θα ξαναχιστεί το φράγμα.

Ο Αλεξέι Βασίλιουκ- βιολόγος και πρόεδρος του Ukrainian Nature Conservation Group- ελπίζει ότι θα παραμείνουν οι νέοι υγρότοποι. «Πρώτα από όλα αποτελούν τώρα άμυνα του Κιέβου οπότε μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι η Ρωσία δεν θα προσπαθήσει να το καταλάβει ξανά, δεν βλέπω πώς μπορούμε να δικαιολογήσουμε μια εκ νέου αποξήρανση της περιοχής», ανέφερε αρχικά. 

«Δεύτερον πιστεύω ότι θα ειναι εξαρετικά δύσκολο ή ίσως απίθανο να αναστραφεί αυτό που συνέβη. Υποθετικά μιλώντας θα μπορούσε να γίνει πολύ καλή περιοχή για γόνους ψαριών που έχουν μειωθεί δραματικά εδώ τις τελευταίες δεκαετίες και για πολλά είδη σπάνιων υδρόβιων πουλιών», συμπλήρωσε.

Όμως, η επιστροφή του νερού μπορεί να προκαλέσει και πολλά προβλήματα, εκτός από ευκαιρίες. «Υπάρχουν πολλά ρωσικά τανκ και στρατιωτικός εξοπλισμός κάτω από το νερό. Η μείξη χημικών από τα τανκ με τη μόλυνση από πλημμυρισμένες χωματερές είναι μεγάλη απειλή», επεσήμανε ο Βασίλιουκ. «Πριν από τον πόλεμο, πολλά σημεία είχαν ψεκαστεί με παρασιτοκτόνα και λιπάσματα, οπότε υπάρχουν πολλές απειλές για ανθρώπους και άγρια ζώα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανήλικος Παλαιστίνιος πέθανε από την πείνα σε ισραηλινή φυλακή - Δεν του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες

Διεθνή / Ανήλικος Παλαιστίνιος πέθανε σε ισραηλινή φυλακή - Υποσιτισμό και κακουχίες, έδειξε η νεκροψία

Ο 17χρονος είχε συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο γιατί έριξε πέτρες σε Ισραηλινούς στρατιώτες, κρατούνταν για πάνω από έξι μήνες χωρίς να του έχει απαγγελθεί καν κατηγορία
LIFO NEWSROOM
Απολύθηκαν εν μέσω κρίσης: Εργαζόμενοι της USAID απομακρύνθηκαν ενώ προσέφεραν βοήθεια στη σεισμόπληκτη Μιανμάρ

Διεθνή / USAID: Στελέχη πρώτης γραμμής απολύθηκαν ενώ βρίσκονταν στο πεδίο, στη σεισμόπληκτη Μιανμάρ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συνεχίσουν να είναι ο κύριος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως, ζητώντας από άλλα κράτη να εντείνουν τις προσπάθειές τους
LIFO NEWSROOM
Κινδυνεύει να κλείσει την επιχείρησή της η ζωγράφος του «χειρότερου πορτρέτου του Τραμπ»

Διεθνή / Κινδυνεύει να κλείσει την επιχείρησή της η ζωγράφος του «χειρότερου πορτρέτου του Τραμπ»

Η Σάρα Μπόρντμαν, η καλλιτέχνιδα πίσω από το επίσημο πορτρέτο του Ντόναλντ Τραμπ το οποίο ο πρόεδρος χαρακτήρισε ως «πραγματικά το χειρότερο», λέει ότι οι έντονες αρνητικές αντιδράσεις που έγιναν viral έθεσαν σε κίνδυνο την 41χρονη επιχείρησή της
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Πώς οι ΗΠΑ πυροβολούν τα πόδια τους

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Πώς οι ΗΠΑ πυροβολούν τα πόδια τους

Σύμφωνα με τις αγορές όλες οι οικονομίες θα πληγούν σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα από τους δασμούς Τραμπ, αλλά μεγαλύτερο θύμα θα είναι η ίδια η αμερικανική οικονομία, η οποία κινδυνεύει με ύφεση από έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο
LIFO NEWSROOM