Στην πόλη Πόντιακ του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ, πριν από λίγες ημέρες καταχωρήθηκε μία πολύ παράξενη αγγελία για μία μονοκατοικία που επρόκειτο να πωληθεί στην ασύλληπτη τιμή του 1 δολαρίου. Ο μεσίτης Chris Hubel προφανώς ήξερε τι έκανε: καταχώρησε την αγγελία με τη συγκεκριμένη τιμή, αλλά ταυτόχρονα φρόντισε να ποστάρει και ορισμένες εξαιρετικά δελεαστικές φωτογραφίες του ακινήτου.
Ναι, αυτό το σπίτι χρειαζόταν δουλειά απ' όποιον αποφάσιζε να το αγοράσει, αλλά δεν ήταν και κανένα ερείπιο. Ήταν ένα πανέμορφο σπιτάκι με κήπο, με χώρους σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, που, όπως τα περισσότερα ακίνητα έχουν τα προβλήματά τους από την πάροδο του χρόνου και χρειάζονται επισκευές και... αγάπη.
Όμως όλα αυτά ο Hubel δεν τα έγραψε, αφήνοντας την αγγελία να γίνει viral και κάνοντας και πολλά ελληνικά site να πιστέψουν ότι πρόκειται όντως για την ευκαιρία του αιώνα, χωρίς να έχει τον σκοπό του. Άλλωστε, τέτοιο σπιτάκι, έστω και με προβλήματα, πού αλλού θα το έβρισκε κανείς, αν όχι στην Ιταλία;
Πάμε τώρα να δούμε λίγο αυτή την έξυπνη στρατηγική μάρκετινγκ του μεσίτη: όπως έγραψε "η οροφή είχε δει και καλύτερες μέρες", "κάποια δωμάτια έχουν μείνει ημιτελή και είναι εκτεθειμένη η εσωτερική τους μόνωση, αλλά μπορείτε να επιστρατεύσετε τη φαντασία σας και να τα μετατρέψετε όπως θέλετε εσείς" ή το ακόμα καλύτερο: "εντάξει, σ' αυτό το σημείο στάζει λίγο το ταβάνι, αλλά έχετε μία υπενθύμιση για το ντους που δεν κάνατε και φυσικά πάντα μπορείτε να το φτιάξετε".
Το αποτέλεσμα -πέρα από το viral της αγγελίας; Ο Hubel έφτασε στο σημείο να δεχθεί πάνω από 140 προσφορές αγοραστών, οι οποίες ξεκινούσαν από τα 27 σεντς (γαλαντόμοι!) και έφταναν έως τις 50.000. Τίμιος ο Hubel δήλωσε ότι η αγγελία θα παραμείνει ενεργή για 8 ημέρες στην πλατφόρμα που την είχε αναρτήσει, αλλά και στο Facebook και τελικά την προηγούμενη Τετάρτη, ο ίδιος και η Mary Blair, η πελάτισσα για λογαριασμό της οποίας ενεργούσε, αποδέχθηκαν την προσφορά των 52.000 δολαρίων για να πουλήσουν τελικά τη "μονοκατοικία του 1 δολαρίου".
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Blair "φοβήθηκα ότι τελικά θα έπρεπε να το πουλήσουμε όντως για ένα δολάριο, κάτι που τελικά δεν έγινε. Ωστόσο, δεν πίστευα ότι θα δεχόμασταν και μία τόσο μεγάλη προσφορά.
Αυτή λοιπόν ήταν η πραγματική ιστορία του "φθηνότερου σπιτιού στον κόσμο", με τους υπέροχους εσωτερικούς χώρους, τον ομολογουμένως χαριτωμένο κήπο, το οποίο ωστόσο θα χρειαστεί κάτι παραπάνω για το σύνολο των επισκευών του. Ωστόσο, γνωρίζοντας τις απλησίαστες τιμές και του αμερικανικού real estate, τα 52.000 δολάρια ήταν όντως μία εξαιρετική προσφορά.
Με στοιχεία από Washington Post, CNBC.com, Business Insider