Η Rahaf λέει πως η φυγή της από τη Σ.Αραβία πρέπει να εμπνεύσει και άλλες καταπιεσμένες γυναίκες

Η Rahaf λέει πως η φυγή της από τη Σ.Αραβία πρέπει να εμπνεύσει και άλλες καταπιεσμένες γυναίκες Facebook Twitter
0

H 18χρονη Rahaf Mohammed al-Qunun ελπίζει να εμπνεύσει και άλλες καταπιεσμένες γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας να είναι «γενναίες και ελεύθερες».

Το νεαρό κορίτσι που προσέλκυσε διεθνή προσοχή με το θάρρος της ενώ προσπαθούσε να διαφύγει μακριά από την οικογένειά της φοβούμενη για τη ζωή της, έδωσε την πρώτη του συνέντευξη.

Μιλώντας από τον Καναδά, όπου πλέον έχει βρει άσυλο, η  Rahaf δήλωσε στo ABC Australia ότι η περίπτωσή της μπορεί να γίνει  «παράγοντας αλλαγής» στη Σαουδική Αραβία, μια χώρα όπου οι γυναίκες έχουν στερηθεί τις βασικές ελευθερίες τους και δεν επιτρέπεται να εργάζονται, να παντρεύονται και να ταξιδεύουν χωρίς την άδεια ενός αρσενικού κηδεμόνα.

«Νομίζω ότι ο αριθμός των γυναικών που διαφεύγουν από την καταπίεση στης Σαουδικής Αραβίας θα αυξηθεί, ειδικά επειδή δεν υπάρχει σύστημα για να τις σταματήσει. Ελπίζω η ιστορία μου να ενθαρρύνει κι άλλες γυναίκες να είναι γενναίες και ελεύθερες».

«Ελπίζω επίσης ότι η ιστορία μου ίσως προκαλέσει μια αλλαγή στους νόμους, με τη δημοσιότητα που πήρε», ανέφερε η 18χρονη η οποία αποκήρυξε το Ισλάμ και για το λόγο αυτό άρχισε να δέχεται απειλές.

H Rahaf περιέγραψε πώς η επιθυμία της να είναι ανεξάρτητη και να αποφύγει την κακοποίηση από τον πατέρα και τον αδελφό της, την οδήγησαν στην απόφαση να εγκαταλείψει την οικογένειά της κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κουβέιτ, με ενδιάμεση στάση στην Μπανγκόκ.

Είχε βίζα για την Αυστραλία, αλλά στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ κρατήθηκε από τις αρχές μετανάστευσης της Ταϊλάνδης, οι οποίες την τοποθέτησαν στη συνέχεια σε δωμάτιο ξενοδοχείου για να μεταφερθεί στη Σαουδική Αραβία.

Αφού μπήκε στο δωμάτιο, κλειδώθηκε μέσα, αρνήθηκε να φύγει και παρέμεινε εκεί για έξι νύχτες, αφηγούμενη πώς περίμενε τις αρχές να «μπουν και να με απαγάγουν». Είχε αποφασίσει να βάλει τέλος στη ζωή της και για το λόγο αυτό έγραψε μια αποχαιρετιστήρια επιστολή.

«Αποφάσισα ότι θα έδινα τέλος στη ζωή μου, πριν αναγκαστώ να επιστρέψω στη Σαουδική Αραβία», είπε. Ωστόσο, καθώς χρησιμοποίησε το Twitter για να δημοσιοποιήσει την ιστορία της, η εκστρατεία της για άσυλο γρήγορα συγκέντρωσε υποστήριξη από όλο τον κόσμο.

«Ήθελα να είμαι ελεύθερη από την καταπίεση και την θλίψη», είπε στην ABC. «Ήθελα να είμαι ανεξάρτητη. Δεν θα ήμουν σε θέση να παντρευτώ το πρόσωπο που ήθελα. Δεν θα μπορούσα να δουλεύω χωρίς άδεια».

Η Qunun είχε αρχικά ζητήσει άσυλο στην Αυστραλία, αλλά επιβεβαίωσε ότι  η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες επέλεξε τον Καναδά επειδή επεξεργάστηκε την αίτησή της ταχύτερα. «Το μόνο που ήθελα ήταν μια χώρα να με προστατεύσει», αναφέρει.

 

Μετά από τα νέα πως το κορίτσι βρήκε άσυλο στον Καναδά, η οικογένεια δημοσίευσε δήλωση τη Δευτέρα λέγοντας ότι είχε αποκηρύξει την Qunun και την περιέγραψε ως «διανοητικά ανισόρροπη».

Στη Σαουδική Αραβία, η Εθνική Εταιρεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (NSHR) που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση δημοσίευσε επίσης δήλωση τη Δευτέρα, κατηγορώντας αρκετές ξένες χώρες ότι προτρέπουν τις γυναίκες να εξεγερθούν ενάντια στις αξίες των οικογενειών τους και να φύγουν από τη χώρα με το πρόσχημα της παραχώρησης ασύλου.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ