Η Ιταλία απέρριψε χθες τον ισχυρισμό των αρχών της Αιγύπτου ότι εξακρίβωσαν ποιοι ήταν οι δολοφόνοι ενός Ιταλού μεταπτυχιακού φοιτητή, η σορός του οποίου βρέθηκε τον περασμένο μήνα στο Κάιρο με εμφανή σημάδια βασανιστηρίων. Η Ρώμη δεσμεύτηκε ότι η δική της έρευνα για τη δολοφονία θα συνεχιστεί.
Το πτώμα του Τζούλιο Ρετζένι, 28 ετών, είχε βρεθεί σε ένα προάστιο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν επισημάνει πως τα σημάδια από βασανιστήρια πιθανόν σημαίνουν ότι εκτελέστηκε από μέλη των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας, ενδεχόμενο το οποίο η αιγυπτιακή κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά. Ο Ρετζένι είχε γράψει άρθρα επικριτικά για τις αρχές της Αιγύπτου.
Προχθές Πέμπτη οι αρχές της Αιγύπτου ανακοίνωσαν πως μέλη μιας συμμορίας κακοποιών που σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία είχαν στην κατοχή τους την τσάντα και το διαβατήριο του Ρετζένι—αλλά η ανακοίνωση αυτή κάθε άλλο παρά έπεισε τους Ιταλούς ερευνητές, την ιταλική πολιτική ηγεσία, ή την οικογένεια του Ρετζένι.
«Μας πληγώνει και μας πικραίνει η πιο πρόσφατη προσπάθεια των αιγυπτιακών αρχών να εκτροχιαστεί (η έρευνα) για την βάρβαρη δολοφονία του γιου μας, Τζούλιο», ανέφεραν οι γονείς του Ρετζένι σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, σύμφωνα με την εφημερίδα La Reppublica.
Ο επικεφαλής της εισαγγελίας της Ρώμης Τζουζέπε Πινιατόνε τόνισε ότι η έρευνα για τη δολοφονία του Ρετζένι συνεχίζεται.
Τα στοιχεία τα οποία έχουν κοινοποιηθεί μέχρι στιγμής στην ομάδα ερευνητών που έχουν στείλει οι ιταλικές αρχές στο Κάιρο «δεν επαρκούν για να εξιχνιαστεί η δολοφονία του Τζούλιο Ρετζένι και να εντοπιστούν αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την ανθρωποκτονία» αυτή, σημείωσε ο Πινιατόνε σε ανακοίνωσή του.
Ακόμη, ο Ιταλός εισαγγελικός λειτουργός κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να δώσουν στην επταμελή ομάδα που έχει σταλεί στο Κάιρο εδώ και δύο μήνες όλα τα στοιχεία που έχει ζητήσει.
«Η Ιταλία επιμένει: θέλουμε την αλήθεια», ανέφερε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι.
Η υπόθεση προκαλεί τριβές στις διμερείς σχέσεις, αλλά θεωρείται απίθανο να οδηγήσει σε ρήξη τους, καθώς η Ρώμη και το Κάιρο διατηρούν σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, ενώ η Αίγυπτος θεωρείται χώρα στρατηγικής σημασίας στη Μέση Ανατολή.
«Δεν πιστεύω διόλου την "αλήθεια" που προέρχεται από τις αρχές της Αιγύπτου σχετικά με τον θάνατο του Ρετζένι», σημείωσε ο Τζάκομο Στούκι, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής που είναι αρμόδια για τις μυστικές υπηρεσίες, επίσης μέσω Twitter. «Αυτή η δήθεν αλήθεια της Αιγύπτου δείχνει παντελή έλλειψη σεβασμού για την Ιταλία και προσβάλει ακόμη περισσότερο τη μνήμη του Ρετζένι», πρόσθεσε.