Η κυβέρνηση της Τανζανίας ανακοίνωσε ότι θα άρει την αμφιλεγόμενη απαγόρευση στις έφηβες μητέρες να συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους.
Τα κορίτσια θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να επιστρέψουν στο σχολείο μετά τη γέννα, δήλωσε το υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, η κίνηση δεν είναι νομικά δεσμευτική και στα κορίτσια θα συνεχίσει να απαγορεύεται η είσοδος στα μαθήματα ενώ είναι έγκυες.
Η απαγόρευση, που έχει τις ρίζες της στην πολιτική της δεκαετίας του 1960, επιβεβαιώθηκε το 2017 από τον αείμνηστο πρόεδρο John Magufuli, ο οποίος δήλωσε ότι οι έγκυες μαθητές δεν θα επιτρέπεται να συνεχίσουν την εκπαίδευση επειδή «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή την ανήθικη συμπεριφορά να διαπεράσει τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».
Ο Εκπαιδευτικός Νόμος της Τανζανίας επιτρέπει την αποβολή όταν μία μαθήτρια έχει «διαπράξει αδίκημα κατά της ηθικής».
Η αλλαγή πολιτικής έχει θεωρηθεί ως μια προσπάθεια της διοίκησης της νέας προέδρου της χώρας, Samia Suluhu Hassan να αποστασιοποιηθεί από τον Magufuli.
Η Hassan ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Μάρτιο μετά το θάνατο του προκατόχου της. Είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας.
«Οι έγκυες μαθήτριες θα μπορούν να συνεχίσουν την επίσημη εκπαίδευση μετά τον τοκετό», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Joyce Ndalichako σε ομιλία της την Τετάρτη.
Ο Leonard Akwilapo του υπουργείου Παιδείας, δήλωσε ότι η αλλαγή πολιτικής θα εφαρμοστεί με άμεση ισχύ. Είπε ότι η διετής προθεσμία για να επιστρέψουν στην τάξη οι μαθήτριες είναι απαραίτητη «για να βοηθηθούν τα κορίτσια ώστε να μπορούν να ακολουθήσουν τηn τάξη, γιατί αν έρθουν μετά από πέντε χρόνια, τότε ίσως θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή».
Ωστόσο, στα κορίτσια δεν θα επιτρέπεται να πηγαίνουν στο σχολείο όσο είναι έγκυες επειδή «υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορεί να είναι ευνοϊκές ή όχι για τις έγκυες», είπε, προσθέτοντας ότι πιστεύει επίσης ότι «η κατάσταση δεν θα είναι ευνοϊκή για τις άλλες μαθήτριες».
Εάν μια έφηβη μητέρα δεν εγγραφεί ξανά στο σχολείο εντός δύο ετών, μπορεί να εγγραφεί σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο επί πληρωμή, το οποίο προσφέρει μια συμπτυγμένη έκδοση του προγράμματος σπουδών.
Πέρυσι, η Παγκόσμια Τράπεζα δέχθηκε πυρά επειδή ενέκρινε δάνειο 500 εκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση των κέντρων, παρά τις μεροληπτικές εκπαιδευτικές πολιτικές της χώρας.
Η Judy Gitau, περιφερειακή συντονίστρια για την Αφρική στο Equality Now, η οποία κατέθεσε κοινή αναφορά στο Αφρικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων και Λαϊκών Δικαιωμάτων κατά της κυβέρνησης για να ανατρέψει την πολιτική, είπε πως «Η δήλωση δείχνει καλή θέληση και είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση.
»Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζει τη ρίζα του προβλήματος, ούτε προστατεύει τα κορίτσια από νόμους που εισάγουν διακρίσεις ή τις ιδιοτροπίες των πολιτικών παραγόντων».
Η Tike Mwambipile, εκτελεστική διευθύντρια της Ένωσης Γυναικών Δικηγόρων της Τανζανίας, υποστήριξε πως «Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτήν την ανακοίνωση προς το παρόν, οπότε ας το γιορτάσουμε. Στη συνέχεια, αφού συνέλθουμε από τον ενθουσιασμό, πρέπει να δούμε πώς να δράσουμε καλύτερα.
»Αυτό είναι ένα βήμα προς μια ουσιαστική αλλαγή. Θα έχει νόημα όμως όταν οι νόμοι αντικατοπτρίσουν το ίδιο. Ο χρόνος θα δείξει αν αυτό είναι μία διορθωτική κίνηση ή όχι.».
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την πλευρά του, κάλεσε την πρόεδρο να δώσει αμέσως εντολή σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές να δέχονται κορίτσια που είναι έγκυες, μητέρες ή παντρεμένα, να επιστρέψουν στο σχολείο.
«Το να ζητάμε από τα κορίτσια να περιμένουν μέχρι να γεννήσουν, απλώς τα απωθούμε περισσότερο από το να λάβουν εκπαίδευση», ανέφερε.
Με πληροφορίες του Guardian