Η Τεχεράνη απειλεί με εμπλουτισμό ουρανίου υψηλότερου βαθμού αν οι ΗΠΑ δεν παραμείνουν στη συμφωνία

Η Τεχεράνη απειλεί με εμπλουτισμό ουρανίου υψηλότερου βαθμού αν οι ΗΠΑ δεν παραμείνουν στη συμφωνία Facebook Twitter
EPA
0

Το Ιράν έχει την τεχνική ικανότητα να παράγει ουράνιο υψηλότερου βαθμού εμπλουτισμού από εκείνον που μπορούσε να παράγει πριν από την επίτευξη της πολυεθνικής πυρηνικής συμφωνίας για την περικοπή του πυρηνικού προγράμματός του, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη τον επικεφαλής της Ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει προθεσμία έως τις 12 Μαΐου στους Ευρωπαίους συνυπογράφοντες τη συμφωνία, προκειμένου να «διορθώσουν τα τρομερά μειονεκτήματα» της συμφωνίας, σε διαφορετική περίπτωση θα αρνηθεί να παρατείνει την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Ο Σαλεχί προειδοποίησε τον Τραμπ να μην προσχωρήσει σε αυτή την ενέργεια.

«Το Ιράν δεν μπλοφάρει... Από τεχνική άποψη, είμαστε πλήρως έτοιμοι να παράγουμε ουράνιο υψηλότερου βαθμού εμπλουτισμού από εκείνο που παρήγαμε πριν από την επίτευξη της συμφωνίας... Ελπίζω πως ο Τραμπ θα λογικευθεί και θα παραμείνει στη συμφωνία».

Βάσει της συμφωνίας, που οδήγησε στην άρση των περισσότερων διεθνών κυρώσεων το 2016, ο βαθμός εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν πρέπει παραμείνει γύρω στο 3.6%.

Το Ιράν σταμάτησε να παράγει εμπλουτισμένο ουράνιο 20% και εγκατέλειψε το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων του στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κίνα και τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fyre Festival 2: «Δεν ξέρουμε τίποτα για την εκδήλωση» λέει το δημαρχείου του νησιού που θα φιλοξενήσει το φεστιβάλ 

Διεθνή / Fyre Festival 2: Το «μεγαλύτερο φιάσκο των μουσικών φεστιβάλ» επιστρέφει - ή μήπως όχι;

Οι αρχές δεν έχουν ενημερωθεί, άδειες δεν έχουν εκδοθεί και κανένας καλλιτέχνης δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αλλά το φεστιβάλ είναι προγραμματισμένο για τον Μάιο του 2025 και ο διοργανωτής επιμένει πως θα γίνει κανονικά
LIFO NEWSROOM
WSJ: Γιατί ο Τραμπ θα καταργήσει το υπουργείο Παιδείας

Διεθνή / WSJ: Γιατί ο Τραμπ ετοιμάζεται να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο εποπτεύει, μεταξύ άλλων, τα φοιτητικά δάνεια ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέχουν δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το πανεπιστήμιο εξ ολοκλήρου
LIFO NEWSROOM
Πού είναι το Λεσότο, η χώρα που ο Τραμπ είπε ότι «κάνεις δεν έχει ακούσει ποτέ»

Διεθνή / Πού είναι το Λεσότο, η χώρα που ο Τραμπ είπε ότι «κάνεις δεν έχει ακούσει ποτέ»

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε προσβεβλημένος μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου για περικοπές των «8 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στο Λεσότο που κανείς δεν έχει ακουστά»
LIFO NEWSROOM