Στις ΗΠΑ παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη αύξηση στα ποσοστά θανάτων από καρδιακά νοσήματα και διαβήτη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως ένας βασικός λόγος ίσως ήταν ότι πολλοί άνθρωποι με επικίνδυνα συμπτώματα δεν πήγαν σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω του φόβου ότι μπορεί να μολυνθούν από κορωνοϊό.
Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα ποσοστά θανάτων από καρδιακά νοσήματα και διαβήτη τουλάχιστον των τελευταίων 20 ετών στις ΗΠΑ.
Ήδη, τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) είχαν ανακοινώσει ότι σχεδόν 3,4 εκατομμύρια Αμερικανοί πέθαναν το 2020, ένας αριθμός ρεκόρ. Από αυτούς τους θανάτους, περισσότεροι από 345.000 αποδόθηκαν απευθείας στον κορωνοϊό.
Τώρα, τα CDC έδωσαν στη δημοσιότητα δεδομένα που περιλαμβάνουν τα ποσοστά θανάτου σε αναλογία με τον πληθυσμό, στοιχεία που θεωρείται ότι αποτελούν έναν καλύτερο τρόπο για να φανεί η διαφορά από τη μία χρονιά στην άλλη, καθώς ο πληθυσμός παρουσιάζει διακυμάνσεις.
Από τα αίτια θανάτου για τα οποία τα CDC έχουν πλήρη προσωρινά δεδομένα, στα εννιά καταγράφηκε αύξηση. Κάποιες από τις αυξήσεις είναι σχετικά μικρές, όμως άλλες είναι δραματικές.
Το ποσοστό θνησιμότητας από καρδιακά νοσήματα- που παρουσίαζε πτώση- ανέβηκε στους 167 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, από 161,5 που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτό μεταφράζεται σε 32.000 περισσότερους θανάτους από καρδιακά νοσήματα το 2020, σε σύγκριση με το 2019.
Αυτή ήταν μόλις η δεύτερη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που αυτό το ποσοστό αυξήθηκε. Αυτή η άνοδος- άνω του 3%- ξεπερνά εκείνη που είχε καταγραφεί το 2015, που ήταν κάτω από το 1%.
Οι θάνατοι από διαβήτη ανέβηκαν στους 24,6 ανά 100.000 κατοίκους το 2020, από 21,6 που ήταν το 2019. Αυτό μεταφράζεται σε 13.000 περισσότερους θανάτους από ότι μία χρονιά νωρίτερα. Η αύξηση της τάξεως του 14% ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στο ποσοστό θανάτων από διαβήτη εδώ και δεκαετίες.
Παράλληλα, τα ποσοστά θανάτων λόγω Αλτσχάιμερ αυξήθηκαν κατά 8%, λόγω Πάρκινσον κατά 11%, λόγω αρτηριακής πίεσης κατά 12% και λόγω εγκεφαλικού κατά 4%.
Τα CDC παρουσίασαν μόνο τα στατιστικά, δίχως να τα ερμηνεύσουν. Επίσης, δεν διευκρίνισαν πόσοι από τους νεκρούς ήταν άνθρωποι που είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, παρά μόνο ποιοι θάνατοι αποδόθηκαν κατά κύριο λόγο σε καρδιακά νοσήματα, διαβήτη και άλλες παθήσεις.
Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι ο βασικός λόγος ήταν ότι πολλοί ασθενείς δεν αναζήτησαν ιατρική βοήθεια σε μία έκτακτη κατάσταση, επειδή φοβούνταν ότι θα μολυνθούν από τον κορωνοϊό.
«Είδαμε δραματική μείωση των ασθενών που εμφανίζονταν στα επείγοντα με έμφραγμα, εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια», δήλωσε ο δρ. Ντόναλντ Λόιντ- Τζόουνς, ερευνητής του Northwestern University.
Άλλες ερμηνείες παραπέμπουν επίσης έμμεσα στον κορωνοϊό. Πολλοί ασθενείς σταμάτησαν να φροντίζουν τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πήραν βάρος ή περιόρισαν τη λήψη φαρμάκων για την υψηλή πίεση, εξήγησε ο Λόιντ- Τζόουνς.
Ειδικοί λένε ότι το στρες λόγω της κρίσης, το γεγονός ότι δεν υπήρχαν επιλογές για άσκηση λόγω του lockdown και η απώλεια δουλειών και κατά συνέπεια της ασφάλειας υγείας, επίσης ήταν παράγοντες που έπαιξαν ρόλο.
Το ποσοστό θνησιμότητας λόγω του καρκίνου- τη δεύτερη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ- συνέχισε να μειώνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έπεσε περίπου κατά 2% το 2020, ενώ παρόμοια πτώση παρατηρήθηκε από το 2018 στο 2019.
Η θεωρία του Λόιντ- Τζόνσον για τη μείωση ήταν πως πολλά θύματα του κορωνοϊού έδιναν μάχη με τον καρκίνο, αλλά «παρενέβη η Covid-19 και έγινε το βασικό αίτιο θανάτου».
Με πληροφορίες από Associated Press