Το Ιράν απαγχόνισε δύο άνδρες που καταδικάστηκαν για βλασφημία, σύμφωνα με τις αρχές, με τον αριθμό των εκτελέσεων στη χώρα να εκτοξεύεται μετά από μήνες αναταραχών.
Φέτος, έχουν γίνει συνολικά 203 εκτελέσεις θανατοποινιτών, σύμφωνα με το Iran Human Rights, αλλά είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που η καταδίκη τους αφορούσε την κατηγορία της βλασφημίας. Σε προηγούμενες περιπτώσεις, οι αρχές είχαν μειώσει τις ποινές.
Οι δύο θανατοποινίτες εκτελέστηκαν στη φυλακή Arak στο κεντρικό Ιράν. Είχαν συλληφθεί τον Μάιο του 2020, κατηγορούμενοι ότι συμμετείχαν σε ένα επικριτικό για τη θρησκεία κανάλι στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.
Το πρακτορείο ειδήσεων Mizan επιβεβαίωσε τις εκτελέσεις, αναφέροντας πως οι δύο άνδρες προσέβαλαν τον προφήτη Μωάμεθ και προώθησαν την αθεΐα. Το Mizan τους κατηγόρησε, επίσης, ότι έκαψαν ένα αντίγραφο του κορανιού, αν και δεν είναι σαφές αν καταγγέλθηκαν για αυτό ή είχαν αναρτήσει σχετικό περιεχόμενο στην ομάδα.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δείξει με την αντίδρασή της ότι οι εκτελέσεις όσων εκφράζων τη γνώμη τους είναι απαράδεκτες» είπε ο Mahmood Amiry-Moghaddam, επικεφαλής του Iran Human Rights.
«Η άρνηση της διεθνούς κοινότητας να αντιδράσει αποφασιστικά είναι ένα πράσινο φως για την ιρανική κυβέρνηση και τους ομοϊδεάτες της σε όλο τον κόσμο» παρατήρησε.
Και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία, επιβάλλουν τη θανατική ποινή για την κατηγορία της βλασφημίας.
Η πρόσφατη «έξαρση» των εκτελέσεων έρχεται καθώς οι πολύμηνες διαμαρτυρίες για τον θάνατο, τον Σεπτέμβριο, της 22χρονης Μάσχα Αμινί έχουν καταλαγιάσει. Τουλάχιστον τέσσερα άτομα που κατηγορήθηκαν για φερόμενα εγκλήματα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων έχουν θανατωθεί.
Οι διαδηλώσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων 500 άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν και 19.000 άλλοι να συνελήφθησαν, σηματοδότησαν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη θεοκρατία του Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Με πληροφορίες από Guardian