Στο Ιράν οι πολίτες, αλλά και οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα τρέμουν την άνοιξη και πυκνώνουν οι ψίθυροι για ένα ματωμένο καλοκαίρι.
Ο λόγος; Η άνοδος της θερμοκρασίας και η ζέστη είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει νέο κύκλο «ανυπακοής» των γυναικών που θα αρνούνται τη μαντίλα και έναν ενδυματολογικό κώδικα που θα πνίγει το σώμα όσο ζεσταίνει ο καιρός.
Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά την άγρια γυναικοκτονία της Mahsa Amini και τις πολύμηνες και πολύνεκρες διαδηλώσεις που ακολούθησαν, πολλές είναι οι γυναίκες που αρνούνται να φορέσουν τη μαντίλα τους, παρά τα νέα αυστηρά μέτρα παρακολούθησης τους.
Καθώς όμως πλησιάζει το καλοκαίρι, με πιθανή άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, οι φόβοι ότι οι γυναίκες θα αρχίσουν να κυκλοφορούν ντυμένες όπως στη Δύση, με ελαφριά καλοκαιρινά ρούχα, ερεθίζουν τα εξτρεμιστικά τμήματα του πολιτικού κατεστημένου και της ιρανικής κοινωνίας. Η ανησυχία δεν αφορά πλέον μόνο το αν οι γυναίκες θα καλύπτουν τα μαλλιά τους ή όχι. Η ανησυχία πλέον αφορά τις αμάνικες μπλούζες, τα κοντά παντελόνια και φούστες και γενικότερα ρούχα που δηλώνουν αντίσταση στο ιρανικό καθεστώς.
Ήδη όπως έχει γίνει γνωστό, ορισμένοι ανώτεροι κληρικοί και μέλη του κοινοβουλίου κάλεσαν τους αξιωματούχους της χώρας να βρουν άμεσα λύση. Ένα πρόσφατο viral βίντεο δείχνει έναν θρησκευόμενο άνδρα κοντά στην ιερή πόλη Mashhad, στο βορειοανατολικό Ιράν, να πετάει γιαούρτι σε δύο γυναίκες σε ένα παντοπωλείο, μόνο και μόνο επειδή δεν φορούσαν το χιτζάμπ τους.
Το βίντεο εξόργισε τους πάντες, σε μια κοινωνία που εξακολουθεί να ταλανίζεται από τη φονική καταστολή των περσινών διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος, με ξεσπάσματα βίας που στέρησαν τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους.
Ορισμένοι παρατηρητές προειδοποιούν ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για τη δημοκρατία από το να αποδεχθεί την πραγματικότητα, ότι μετά από τέσσερις και πλέον δεκαετίες οι γυναίκες δεν μπορούν πλέον να εξαναγκάζονται να φορούν το χιτζάμπ. Αλλά οι σκληροπυρηνικοί αντιτείνουν ότι οι θρησκευόμενοι θα πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, αν οι αρχές υποχωρήσουν έστω και σε ένα αίτημα του λαού.
Ο Morteza Agha-Tehrani, ένας σκληροπυρηνικός βουλευτής, προέτρεψε τους θρησκευόμενους αδελφούς και αδελφές του να «παίξουν τον ανεκτίμητο ρόλο τους στην πραγματική ζωή και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» για να αποτρέψουν την περιφρόνηση του χιτζάμπ.
Ο Javad Hosseini Kia, ένας άλλος βουλευτής, προειδοποίησε ότι ο αυξανόμενος αριθμός των αρνητών του χιτζάμπ μπορεί να «κλέψει» τους συζύγους των «θρησκευτικά προσηλωμένων γυναικών».
Ωστόσο, η Τεχεράνη πασχίζει να βρει έναν τρόπο να «ανοίξει» τη χώρα χωρίς να εξοργίσει έναν ισχυρό κύκλο σκληροπυρηνικών ισλαμιστών. Το καθεστώς φοβάται επίσης ότι κινδυνεύει να φανεί αδύναμο, γεγονός που θα ενθάρρυνε την αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, για την ώρα, ως εναλλακτική παρουσιάζεται η χαλάρωση των κανονισμών στην πράξη, αλλά όχι στη θεωρία. Υπό την πίεση των σκληροπυρηνικών, ο Νόμος θα εφαρμόζεται σε μέρη όπως τα αεροδρόμια, τα εμπορικά κέντρα και φυσικά στους χώρους προσευχής, όμως σε λοιπές δραστηριότητες οι αρχές μπορούν να κάνουν τα στραβά μάτια.
Ο Αμπάς Αμπντί, ένας μεταρρυθμιστής αναλυτής, συμβούλευσε τις αρχές να αποδεχτούν ότι ο υφιστάμενος νόμος για το χιτζάμπ έχει καταστεί δυσλειτουργικός και να τον εγκαταλείψουν. «Η ρίψη γιαουρτιού είναι η συνέπεια αυτού του αδιεξόδου», είπε με νόημα σε μία προσπάθεια να γίνει σαφές ότι τίποτα δεν είναι ίδιο στο Ιράν από τον περσινό Σεπτέμβριο και μετά. Όμως και τίποτα δεν εγγυάται ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν ακόμα χειρότερα...
Πηγή: Financial Times