Ισραήλ: Υπό παρακολούθηση τα τηλέφωνα των ασθενών με κορωνοϊό -Και των ύποπτων κρουσμάτων

Ισραήλ: Υπό παρακολούθηση τα τηλέφωνα των ασθενών με κορωνοϊό -Και των ύποπτων κρουσμάτων Facebook Twitter
Αντιδράσεις για την απόφαση του Μπενιαμίν Νετανιάχου (Πηγή φωτό EPA)
0

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε την παρακολούθηση των τηλεφώνων ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, ή χαρακτηρίζονται ως ύποπτο κρούσμα.

Το υπουργικό συμβούλιο έδωσε ομόφωνα την έγκρισή του για τη χρήση της τεχνολογίας που αρχικά είχε σχεδιαστεί για την αντιτρομοκρατία. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε αναφερθεί ες αυτό το σαββατοκύριακο, λέγοντας ότι οι αρχές θα χρησιμοποιούν τα δεδομένα για να ενημερώνουν τους πολίτες ότι μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό, αλλά και για την επιβολή καραντίνας.

Η κυβερνοπαρακολούθηση θα τεθεί σε εφαρμογή σε 30 ημέρες, είπε ο Νετανιάχου σε ομιλία του. «Το Ισραήλ είναι δημοκρατία και πρέπει να διατηρήσουμε τις ισορροπίες ανάμεσα στα ατομικά δικαιώματα και τις δημόσιες ανάγκες», δήλωσε. «Αυτά τα εργαλεία θα μας προσφέρουν μεγάλη βοήθεια στον εντοπισμό των ασθενών και την αποτροπή εξάπλωσης του ιού», συμπλήρωσε.

«Επικίνδυνο προηγούμενο»

Επικαλούμενος την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Νετανιάχου παρέκαμψε την τυπική διαδικασία που προβλέπει έγκριση του κοινοβουλίου. Η Ένωση Ατομικών Δικαιωμάτων στο Ισραήλ σχολίασε ότι η χορήγηση νέων εξουσιών στην υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας, Shin Bet, «αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο και μονόδρομος, που πρέπει να αντιμετωπιστεί έπειτα από μεγάλο διάλογο και όχι έπειτα από μια σύντομη συζήτηση».

Αρκετές χώρες χρησιμοποιούν την τεχνολογία για την ψηφιακή καταγραφή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αν και σε διαφορετικό βαθμό. Το Ιράν έχει κατηγορηθεί ότι κάλεσε τους πολίτες να κατεβάσουν εφαρμογή, που υποτίθεται ότι βοηθά στην αναγνώριση των συμπτωμάτων του ιού, αλλά αντί για αυτό συλλέγει στοιχεία για την τοποθεσία του χρήστη.

Στην Κίνα, εταιρείες τηλεπικοινωνίας καταγράφουν τις κινήσεις των ανθρώπων, ενώ εταιρείες λάνσαραν προγράμματα ταυτοποίησης προσώπων. Στη Νότια Κορέα, η κυβέρνηση έχει στείλει μηνύματα στους πολίτες που αναφέρουν τις κινήσεις ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με τον κορωνοϊό. Στόχος, να εντοπιστούν πιθανά νέα κρούσματα και εκείνοι που διατρέχουν κίνδυνο, αλλά συχνά αποκαλύπτονταν πολύ προσωπικές πληροφορίες.

Σε ό,τι αφορά στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου πήρε την αμφιλεγόμενη απόφαση για την παρακολούθηση, εν μέσω της συνεχιζόμενης πολιτικής κρίσης. Ο αντίπαλος του πρωθυπουργού, Μπένι Γκαντς, έχει λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αν και είναι ασαφές αν θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη στήριξη των βουλευτών.

Με πληροφορίες από Guardian

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μην τους βάλετε στην ίδια σκηνή: Αυτές είναι οι πέντε πιο τοξικές «κόντρες» της μουσικής βιομηχανίας

Διεθνή / Μην τους βάλετε στην ίδια σκηνή: Αυτές είναι οι πέντε πιο τοξικές «κόντρες» της μουσικής βιομηχανίας

Η πρόσφατη συμφιλίωση της Madonna με τον Έλτον Τζον έβαλε τέλος σε μία μακροχρόνια διαμάχη, αλλά στον κόσμο της μουσικής πολλές ακόμη «κόντρες» δεν έχουν επιλυθεί
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Απαγόρευσαν τη Μάγια Αγγέλου από τη στρατιωτική βιβλιοθήκη - Αφαιρέθηκαν τίτλοι για ρατσισμό, φεμινισμό και το Ολοκαύτωμα

Διεθνή / ΗΠΑ: Απαγόρευσαν τη Μάγια Αγγέλου από τη στρατιωτική ακαδημία - Αφαιρέθηκαν τίτλοι για το Ολοκαύτωμα

Η αυτοβιογραφία της Μάγια Αγγέλου «Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί» ήταν ένας από τους 381 τίτλους που αφαιρέθηκαν στο πλαίσιο «εξάλειψης της DEI»
LIFO NEWSROOM
Παρίσι: Συνελήφθη υποστηρικτής της Λεπέν - Απειλούσε «με γκιλοτίνες» δικαστή που την έκρινε ένοχη

Διεθνή / Παρίσι: Συνελήφθη υποστηρικτής της Λεπέν - Απειλούσε «με γκιλοτίνες» δικαστή που την έκρινε ένοχη

Σε εξέλιξη οι έρευνες της δικαστικής αστυνομίας για τις απειλές εναντίον της Μπενεντίκτ ντε Περθουί που αποφάσισε τον 5ετή αποκλεισμό της Μαρίν Λεπέν από την πολιτική
LIFO NEWSROOM
Βέλγος πρίγκιπας ζητούσε και επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης, πέρα ​​από το βασιλικό «μισθό»

Διεθνή / Βέλγος πρίγκιπας ζητούσε και επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης, πέρα ​​από το βασιλικό «μισθό»

Ο πρίγκιπας Λοράν του Βελγίου υποστήριξε ότι η δουλειά του του παρείχε τα ίδια οφέλη με τους ανεξάρτητους επιχειρηματίες, αλλά το δικαστήριο στις Βρυξέλλες διαφώνησε
LIFO NEWSROOM