Το κοινοβούλιο της Ταϊβάν έγινε το πρώτο στην Ασία που νομιμοποιεί το γάμο ομόφυλων ζευγαριών κάνοντας ένα ιστορικό βήμα.
Το 2017, το συνταγματικό δικαστήριο της Ταϊβάν έκρινε ότι τα ζευγάρια του ιδίου φύλου είχαν το δικαίωμα να παντρευτούν νόμιμα. Το Κοινοβούλιο έλαβε προθεσμία δύο ετών και υποχρεώθηκε να εγκρίνει τις αλλαγές έως τις 24 Μαΐου. Οι γάμοι έγιναν νόμιμοι σήμερα με ψηφοφορία της οποίας το αποτέλεσμα έγινε δεκτό με πανηγυρισμούς από την LGBT κοινότητα.
Οι νομοθέτες συζήτησαν τρεις διαφορετικές προτάσεις νομοσχεδίων για να νομιμοποιήσουν την επισημοποίηση των σχέσεων μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Ενδιαφέρον για την απόφαση παρουσιάζει το γεγονός πως πέρασε το πιο προοδευτικό.
Τα δύο άλλα νομοσχέδια, από συντηρητικούς νομοθέτες, έκαναν λόγο για «οικογενειακές σχέσεις ομοφυλοφίλων» ή «σύναψη σχέσεων μεταξύ ομοφυλοφίλων» χωρίς αναφορά σε γάμο. Η εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου εξήγησε ότι κάποιοι βουλευτές επιθυμούσαν να αντικατασταθεί στο νομοσχέδιο η λέξη γάμος με τη λέξη ένωση προκειμένου να καθησυχαστούν οι πιο συντηρητικοί.
Εκατοντάδες υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα της Ταϊπέι για να περιμένουν την απόφαση ορόσημο και πανηγύρισαν τη λήξη της ψηφοφορίας και το αποτέλεσμα.
Το 2017 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ταϊβάν έκρινε ότι τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια έχουν δικαίωμα να παντρεύονται. Τότε είχε δώσει διορία στο κοινοβούλιο της χώρας να ψηφίσει τη σχετική νομοθεσία μέσα σε δύο χρόνια, ως τις 24 Μαΐου 2019, διευκρινίζοντας ότι αν δεν τον κάνει, ο γάμος για όλους θα τεθεί σε ισχύ ούτως ή άλλως.
Ωστόσο η αντιπολίτευση κινητοποιήθηκε διοργανώνοντας τον Νοέμβριο μια σειρά δημοψηφισμάτων στα οποία η πλειοψηφία απέρριψε την ιδέα ότι ο γάμος μπορεί να οριστεί με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που ισχύει τώρα, δηλαδή ως ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας, κάτι που μείωσε σημαντικά το περιθώριο ελιγμών της κυβέρνησης.