O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναχώρησε το Σάββατο από την Ουάσινγκτον για ένα ταξίδι στην Ασία, ισχυρό σε συμβολισμούς, με πρώτο σταθμό το Βιετνάμ και στη συνέχεια την Ιαπωνία, όπου για πρώτη φορά εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ θα μεταβεί στο μνημείο της Χιροσίμα. Μετά τον Μπιλ Κλίντον το 2000 και τον Τζορτζ Μπους το 2006, ο Ομπάμα είναι ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ που μεταβαίνει στην άλλοτε εχθρική χώρα μετά το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ το 1975.
Ο Μπαράκ Ομπάμα άρχισε σήμερα την τριήμερη επίσκεψή του στο Βιετνάμ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "στρατηγικής αναδιάρθρωσης" στην Ασία. Στο επίκεντρο του διπλωματικού ενδιαφέροντος βρίσκονται ζητήματα αμυντικών προμηθειών προς την ασιατική χώρα, προκειμένου να ενισχύσει την αμυντική μηχανή της, σε μια περίοδο κλιμακούμενης έντασης στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Η περίοδος που προηγήθηκε της επίσκεψης αυτής, χαρακτηρίστηκε από συζητήσεις στην Ουάσιγκτον σχετικά με την άρση του εμπάργκο που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ, για τις πωλήσεις όπλων στο Βιετνάμ, προκειμένου η ασιατική χώρα ν' αποκτήσει πρόσβαση στη σύγχρονη αμερικανική αμυντική τεχνολογία.
Τελικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σήμερα στο Ανόι την άρση του εμπάργκο στις αμερικανικές πωλήσεις όπλων στο Βιετνάμ, ένα από τα τελευταία κατάλοιπα του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών που τελείωσε το 1975.
"Οι ΗΠΑ αίρουν την απαγόρευση", δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στο Βιετνάμ, με το οποίο οι ΗΠΑ εργάστηκαν για μια θεαματική προσέγγιση εδώ και 20 χρόνια. "Η απόφαση για την άρση δεν υποκινείται από το κινεζικό θέμα (...) αλλά από τη βούλησή μας να ολοκληρώσουμε τη μακρά διαδικασία της εξομάλυνσης που ακολουθήσαμε με το Βιετνάμ", πρόσθεσε ο Ομπάμα. "Κάθε πώληση που κάνουμε με οποιονδήποτε θεωρείται μια ιδιαίτερη συναλλαγή και εμείς εξετάζουμε τι είναι κατάλληλο και τι δεν είναι", διευκρίνισε.
Στα τέλη του 2104, η κυβέρνηση Ομπάμα είχε ήδη επιτρέψει τη μερική άρση του εμπάργκο στους αμυντικούς εξοπλισμούς "μόνο για να χρησιμοποιηθούν στη θαλάσσια ασφάλεια", όπως για παράδειγμα περιπολικά σκάφη. "Εκτιμάμε ιδιαίτερα την απόφαση να καταργηθεί εντελώς η απαγόρευση όπλων στο Βιετνάμ", δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Τραν Ντάι Κουάνγκ. "Αυτό δείχνει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας έχουν εξομαλυνθεί πλήρως".
Η ανακοίνωση αυτή είναι ένα μήνυμα προς το Πεκίνο, το οποίο δείχνει όλο και πιο πολύ τα δόντια του στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπου Βιετνάμ και Κίνα διεκδικούν ορισμένα νησιά. Το 1994, οι ΗΠΑ ήραν το οικονομικό εμπάργκο και οι δύο χώρες εξομάλυναν τις διπλωματικές τους σχέσεις την επόμενη χρονιά.
Δείπνο και με τον Anthony Bourdain ενώ βρίσκεται στο Βιετνάμ
Με τον Barack Obama, τον διασημότερο ίσως καλεσμένο που είχε ή θα έχει ποτέ, δείπνησε ο Anthony Bourdain στην εκπομπή του "Parts Unknown", πληρώνοντας μάλιστα ο ίδιος και τον λογαριασμό του δείπνου. Το ποσό βέβαια ήταν ευτελούς αξίας, κόστισε 6 δολάρια, κι αυτό γιατί περίορίστηκαν σε μια μερίδα νούντλς σε ένα πολυσύχναστο εστιατόριο στο Ανόι, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στη χώρα.
Total cost of bun Cha dinner with the President: $6.00 . I picked up the check . #Hanoi
— Anthony Bourdain (@Bourdain) 23 Μαΐου 2016
Οι Bourdain και Obama έφαγαν ένα τυπικό γεύμα "Bun Cha", που περιέχει ψητό χοιρινό και νουντς, ήπιαν κρύα μπύρα, συζήτησαν τον λόγο της επίσκεψης Ομπάμα στο Βιετνάμ και όπως φάνηκε από τις φωτογραφίες που ανέβασε στο λογαριασμό του ο γνωστός παρουσιαστής δεν ενόχλησαν και καθόλου τους λοιπούς πελάτες, που αδιαφόρησαν παντελώς για την παρουσία του Αμερικανού Προέδρου.
Ο Bourdain ανέβασε φωτογραφίες από την συνέντευξη, που θα παιχτεί στον νέο κύκλο εκπομπών από τον Σεπτέμβριο, σε Instagram και Twitter σχολιάζοντας πως ο Ομπάμα ήταν πολύ επιδέξιος με τα chopstick.
Low plastic stool, cheap but delicious noodles, cold Hanoi beer. pic.twitter.com/KgC3VIEPQr
— Anthony Bourdain (@Bourdain) 23 Μαΐου 2016
σχόλια