Ιταλία: Πότε θα βγουν τα πρώτα exit polls και πότε θα γνωρίζουμε τι ψήφισαν οι Ιταλοί

Ιταλία: Πότε θα βγουν τα πρώτα exit polls και πότε θα γνωρίζουμε τι ψήφισαν οι Ιταλοί Facebook Twitter
0

Συνεχίζουν να προσέρχονται στις κάλπες οι πολίτες στην Ιταλία, όπου ψηφίζουν στο κρίσιμο δημοψήφισμα της χώρας σχετικά με την συνταγματική μεταρρύθμιση.

Οι κάλπες κλείνουν στις 11 το βράδυ τοπική ώρα (τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) και θα ακολουθήσουν τα πρώτα exit polls τα οποία όμως όπως σχολιάζει και ο Guardian δεν θεωρούνται πολύ αξιόπιστα, ιδιαίτερα νωρίς το βράδυ.Τα exit polls αναμένεται να ανακοινωθούν στην ιταλική τηλεόραση αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών ενώ οι πρώτες προβλέψεις με βάση την πραγματική καταμέτρηση των ψήφων αρχίζουν να εμφανίζονται μισή ώρα αργότερα.

Οι προβλέψεις εκτιμάται ωστόσο πως θα γίνονται πιο ακριβείς όσο ενσωματώνονται αποτελέσματα. Αν τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα τότε ίσως μια ώρα αργότερα υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη για το τι επικράτησε. Αν όχι, το αποτέλεσμα μπορεί να κριθεί γύρω στις τρεις μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η προσέλευση στις κάλπες για το ιταλικό συνταγματικό δημοψήφισμα, στις 7 το απόγευμα, τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) ξεπερνά το 57%. Αναμένεται, δηλαδή, μέχρι τις 11 το βράδυ ώρα Ιταλίας, (24:00 ώρα Ελλάδας) να ξεπεράσει οπωσδήποτε το 60%.

Το σημερινό δημοψήφισμα έχει στόχο να σταματήσουν να έχουν η βουλή και η γερουσία αλληλοεπικαλυπτόμενο ρόλο, όπως συνέβη από το 1948 μέχρι σήμερα. Αν υπερισχύσει το «ναι», η γερουσία θα μπορεί να εκφράζεται μόνον για συνταγματικούς νόμους, την επικύρωση ευρωπαϊκών συνθηκών, σχετικά με νέους εκλογικούς νόμους, για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα απαρτίζεται από εκατό γερουσιαστές, εκ των οποίων οι εβδομήντα τέσσερις θα είναι περιφερειακοί σύμβουλοι, είκοσι ένας δήμαρχοι και πέντε θα επιλέγονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Παράλληλα, οι Ιταλοί καλούνται να αποφανθούν αν θα καταργηθούν οι νομαρχίες με τη σημερινή τους μορφή και το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας και Εργασίας (Cnel). Σε ό,τι αφορά την σχέση της κεντρικής κυβέρνησης με τις περιφέρειες, ο νόμος που καλούνται να εγκρίνουν ή να καταψηφίσουν σήμερα οι Ιταλοί προβλέπει ότι η φορολογική πολιτική, οι υποδομές και η ενέργεια πρέπει να είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του κεντρικού κράτους, όχι κάθε δήμου και περιφέρειας. Προτείνεται, παράλληλα, η μείωση του αναγκαίου αριθμού ψήφων για να εκλέγεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας: από την τέταρτη ψηφοφορία θα είναι αρκετή μια πλειοψηφία τριών πέμπτων. Από την έβδομη ψηφοφορία και πέρα το απαιτούμενο όριο θα είναι τα τρία πέμπτα από όσους βουλευτές και γερουσιαστές συμμετέχουν στην ψηφοφορία.


Είναι σαφές βέβαια ότι, πέρα από την καθαυτή μεταρρύθμιση και τα ζητήματα που τίθενται, το δημοψήφισμα έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο βάρος, καθώς σε περίπτωση νίκης του «όχι», ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ενδέχεται να εγκαταλείψει το αξίωμα. Το κύριο λάθος του, το οποίο αναγνώρισε και ο ίδιος, είναι πως επέλεξε να προσωποποιήσει την αναμέτρηση. Αλλά όπως έχει τονίσει ο ίδιος –ακόμη και τις τελευταίες ημέρες– «δεν είναι άνθρωπος που επιπλέει σε όλες τις συνθήκες» και «άλλοι είναι πολύ ικανότεροι να ακολουθούν και να εφαρμόζουν τις τακτικές αυτές».

Mε πληροφορίες από Guardian και ΑΠΕ/ ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτιά στο Λος Άντζελες: Η βίλα Γκετί και τα άλλα πολιτιστικά «διαμάντια» που κινδυνεύουν

Διεθνή / Φωτιά στο Λος Άντζελες: Η βίλα Γκετί και τα άλλα πολιτιστικά «διαμάντια» που κινδυνεύουν

Η βίλα Γκετί με τη συλλογή αρχαιοελληνικών αρχαιοτήτων, το ράντσο του Γουίλ Ρότζερς, το Eames House και άλλοι πολιτιστικοί θησαυροί του Λος Άντζελες κινδυνεύουν από τις καταστροφικές πυρκαγιές
LIFO NEWSROOM
Ο δισεκατομμυριούχος που κάθε αρχή του χρόνου συνάπτει ένα «προθανάτιο» συμβόλαιο με τον εαυτό του

Διεθνή / Ο δισεκατομμυριούχος που κάθε αρχή του χρόνου συνάπτει ένα «προθανάτιο» συμβόλαιο με τον εαυτό του

Αντί για στόχους ή αποφάσεις για το νέο έτος, ο επιχειρηματίας και επενδυτής Ron Shaich, επιδίδεται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες στο αγαπημένο του τελετουργικό: «Τι μπορώ να κάνω», αναρωτιέται, «το οποίο θα σέβομαι κοιτάζοντας πίσω από το νεκροκρέβατό μου;»
LIFO NEWSROOM
Η ήττα της Ουκρανίας θα κόστιζε στις ΗΠΑ 800 δισ. δολάρια παραπάνω από το να τη βοηθήσει

Διεθνή / Ήττα της Ουκρανίας στον πόλεμο με την Ρωσία μπορεί να κοστίσει στις ΗΠΑ 800 δισ. δολάρια επιπλέον

Πώς μια τελική νίκη του Πουτιν μπορεί να αλλάξει ολόκληρη την Ευρώπη - Πώς τα πυρηνικά σχέδια της Μόσχας μπορεί να εκτοξεύσουν τις στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ στα $5,2 τρισ. - Ανάλυση του American Enterprise Institute
LIFO NEWSROOM