6 μακαρονάδες «της μαμάς» που μας γεμίζουν νοσταλγία

6 μακαρονάδες «της μαμάς» που μας γεμίζουν νοσταλγία Facebook Twitter
1

Τα τελευταία χρόνια τη λέμε «pasta», αποδίδοντας ορθώς μεν την ιταλική της καταγωγή, αγνοώντας δε τις ελληνικές επιρροές της όχι μόνο στις συνταγές αλλά και στα υλικά και τον τρόπο μαγειρέματος.

Οι ελληνικές μακαρονάδες, λοιπόν, έχουν αποκτήσει μεγάλη ιστορία και δική τους προσωπικότητα σε «μαμαδίστικα» χέρια, σε κουζίνες επαγγελματικές παραδοσιακών μαγεριών αλλά και σύγχρονων εστιατορίων που τιμούν την ελληνική κουζίνα.

  

Οι ελληνικές μακαρονάδες έχουν αποκτήσει μεγάλη ιστορία και δική τους προσωπικότητα σε «μαμαδίστικα» χέρια, σε κουζίνες επαγγελματικές παραδοσιακών μαγεριών αλλά και σύγχρονων εστιατορίων που τιμούν την ελληνική κουζίνα.

Mε κιμά, η all time classic

6 μακαρονάδες «της μαμάς» που μας γεμίζουν νοσταλγία Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

2 καρότα μέτρια τριμμένα

2 ώριμες ντομάτες τριμμένες

1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο

1 κ.γ. μέλι

500 γρ. σπαγγέτι Νο6

Αλάτι, πιπέρι

Προαιρετικά τριμμένη γραβιέρα

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το καρότο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα. Ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά. Σε κατσαρόλα με άφθονο νερό κι αλάτι βράζουμε τα μακαρόνια 1 λεπτό λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Σερβίρουμε τα μακαρόνια και προσθέτουμε τον κιμά. Γαρνίρουμε με τριμμένο τυρί.

Με κοκκινιστό ροστ-μπιφ από τα βάθη της δεκαετίας του '70

6 μακαρονάδες «της μαμάς» που μας γεμίζουν νοσταλγία Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

750 γρ. μοσχαρίσιο κρέας χτένι κομμένο σε μερίδες

4 ώριμες ντομάτες τριμμένες

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμέα

2 καρότα τριμμένα

1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο

Λίγοι κόκκοι μπαχάρι

2 φύλλα δάφνης

Αλάτι, πιπέρι

500 γρ. λινγκουίνι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρέας με το κρεμμύδι και το καρότο μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα. Προσθέτουμε την ντομάτα κι ένα φλιτζάνι νερό χλιαρό. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε αλάτι,πιπέρι, τα φύλλα δάφνης και το μπαχάρι. Σιγομαγειρεύουμε για 60 λεπτά. Μισή ώρα πριν από το τέλος αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα. Βράζουμε τα λινγκουίνι, ακολουθώντας τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο τα ζυμαρικά και από πάνω το κοκκινιστό κρέας.

Η αγροτική, χοντρό μακαρόνι με μελιτζάνα

6 μακαρονάδες «της μαμάς» που μας γεμίζουν νοσταλγία Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

1 μελιτζάνα φλάσκα κομμένη σε μπαστουνάκια

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

2 ώριμες ντομάτες τριμμένες

1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο

200 γρ. φέτα κομμένη σε κύβους

2-3 φύλλα βασιλικού

Αλάτι, πιπέρι

500 γρ. μακαρόνι χοντρό

Εκτέλεση

Σε βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τη μελιτζάνα για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον βασιλικό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Πριν από το τέλος, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τη φέτα, κρατώντας στην άκρη λίγους κύβους για γαρνίρισμα. Βράζουμε τα χοντρά μακαρόνια και κρατάμε ένα σφηνάκι από το νερό τους. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στη σάλτσα μαζί με το σφηνάκι νερό. Ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά και σερβίρουμε αμέσως. Γαρνίρουμε με κύβους φέτας και φύλλα βασιλικού.

Η θαλασσινή

6 μακαρονάδες «της μαμάς» που μας γεμίζουν νοσταλγία Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

250 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση

1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

150 γρ. τόνος νερού Αλοννήσου

1 κ.σ. κάππαρη

Αλάτι, πιπέρι

500 γρ. σπαγγέτι

Εκτέλεση

Σε βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τα ντοματίνια, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τα κομμάτια τόνου, την κάππαρη και ανακατεύουμε απαλά. Βράζουμε τα μακαρόνια ακολουθώντας τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία, τα αφαιρούμε με την τσιμπίδα και τα προσθέτουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως, γαρνίροντας με φύλλα βασιλικού.

Η πηλιορείτικη, με σπετζοφάι στο τηγάνι

6 μακαρονάδες «της μαμάς» που μας γεμίζουν νοσταλγία Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

300 γρ. λουκάνικο μοσχαρίσιο, κομμένο σε ροδέλες

50 γρ. πιπεριά πράσινη κέρατο, κομμένη σε ροδέλες

50 γρ. πιπεριά κέρατο, κόκκινη κομμένη σε ροδέλες

½ κ.γ. μπούκοβο καυτερό

1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο

2 ώριμες ντομάτες τριμμένες

1 ποτηράκι κόκκινο κρασί

150 γρ. φέτα Τραχειάς σε κύβους

½ κ.γ. φρέσκια ρίγανη

500 γρ. σπαγγέτι Νο 6

Για το καραμελωμένο κρεμμύδι

½ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

Λίγο ελαιόλαδο

1 κ.γ. ζάχαρη καστανή

1 κ.σ. μηλόξιδο

Εκτέλεση

Σε τηγανάκι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μηλόξιδο και ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσει.

Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε το λουκάνικο με το βούτυρο και προσθέτουμε τις πιπεριές για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το καραμελωμένο κρεμμύδι και μπούκοβο, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε την ντομάτα, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Πριν από το τέλος προσθέτουμε τη φέτα.

Βράζουμε τα σπαγγέτι, ακολουθώντας τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία, τα αφαιρούμε με την τσιμπίδα και τα προσθέτουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε απαλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά, σερβίρουμε και γαρνίρουμε με φρέσκια ρίγανη και κύβους φέτας.

Η ορφανή, που αποθεώνει την απλότητα

6 μακαρονάδες «της μαμάς» που μας γεμίζουν νοσταλγία Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. χοντρό μακαρόνι

3 κ.σ. στακοβούτυρο

250 γρ. ξινομυζήθρα

Αλάτι, χοντροτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι το στακοβούτυρο και προσθέτουμε τα βρασμένα μακαρόνια. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε την ξινομυζήθρα. Ανακατεύουμε με τσιμπίδα μέχρι να ενσωματωθεί η ξινομυζήθρα. Σερβίρουμε και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Τις συνταγές δημιούργησε η ομάδα του Ακάκιου στο Παλαιό Φάληρο (Αγ. Τριάδας 1).

6 μακαρονάδες «της μαμάς» που μας γεμίζουν νοσταλγία Facebook Twitter
H ομάδα της κουζίνας αποτελείται από τον Αιμιλιάνο, τον Μάκη, τον Κουζάλ και τον Κώστα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 17.9.2017

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

1 σχόλια