John Hopfield και Geoffrey Hinton: Ποιοι είναι πρωτοπόροι της τεχνητής νοημοσύνης που τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής 2024

John Hopfield και Geoffrey Hinton: Ποιοι είναι πρωτοπόροι της τεχνητής νοημοσύνης που τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής 2024 Facebook Twitter
Φωτ.: Getty
0

Οι John J. Hopfield και Geoffrey E. Hinton είναι δύο από τους πιο επιδραστικούς επιστήμονες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης. 

Σήμερα, τους απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής 2024, τιμώντας τις πρωτοποριακές τους συνεισφορές στη δημιουργία και ανάπτυξη των τεχνητών νευρωνικών δικτύων, τα οποία αποτελούν τη βάση της μηχανικής μάθησης.

Ποιος είναι ο John J. Hopfield

Ο John J. Hopfield είναι Αμερικανός φυσικός και βιοφυσικός, γνωστός για τη συνεισφορά του στη θεωρία των νευρωνικών δικτύων. Το 1982, ο Hopfield πρότεινε ένα μαθηματικό μοντέλο για τα νευρωνικά δίκτυα, το οποίο είναι γνωστό ως "δίκτυο Hopfield". Το μοντέλο αυτό ενέπνευσε την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς έδειξε πώς οι βιολογικές αρχές του ανθρώπινου εγκεφάλου μπορούν να εφαρμοστούν σε υπολογιστικά συστήματα. Το δίκτυο Hopfield εισήγαγε την έννοια της "αναδρομής" στη μάθηση, επιτρέποντας στα συστήματα να αποθηκεύουν και να ανακαλούν δεδομένα, κάτι που ήταν κρίσιμο για την εξέλιξη της μηχανικής μάθησης.

Ο Hopfield εργάστηκε σε κορυφαία πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Πρίνστον και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech). Η έρευνά του άνοιξε τον δρόμο για την κατανόηση των πολύπλοκων λειτουργιών του εγκεφάλου και ενέπνευσε γενιές επιστημόνων να διερευνήσουν πώς η βιολογία μπορεί να συνδυαστεί με την πληροφορική.

Ποιος είναι ο  Geoffrey E. Hinton

Ο Geoffrey E. Hinton είναι ένας από τους πατέρες της σύγχρονης τεχνητής νοημοσύνης και θεωρείται από πολλούς ως ο πρωτοπόρος της βαθιάς μάθησης (deep learning). Βρετανός επιστήμονας υπολογιστών και ψυχολόγος, ο Hinton συνέβαλε στη δημιουργία του θεμελιώδους αλγορίθμου για τη μάθηση στα νευρωνικά δίκτυα, γνωστού ως "backpropagation". 

Αυτός ο αλγόριθμος επιτρέπει στα νευρωνικά δίκτυα να "μαθαίνουν" μέσω της προσαρμογής των βαρών τους, ανοίγοντας τον δρόμο για την τεχνολογία της βαθιάς μάθησης, η οποία χρησιμοποιείται σήμερα ευρέως σε συστήματα όπως η αναγνώριση φωνής, η αυτόνομη οδήγηση και οι προσωπικοί βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Hinton έχει εργαστεί σε πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και τη Google, ενώ έχει συνεργαστεί με κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Έχει λάβει πολλά βραβεία για την έρευνά του και θεωρείται από τους πιο σημαντικούς στοχαστές στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής.

Νόμπελ Φυσικής 2024

Η απονομή του Νόμπελ Φυσικής 2024 στους Hopfield και Hinton επιβραβεύει τις θεμελιώδεις ανακαλύψεις τους, οι οποίες έθεσαν τα θεμέλια για τη σύγχρονη τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση. Οι δύο επιστήμονες κατάφεραν να δείξουν πώς η χρήση των τεχνητών νευρωνικών δικτύων μπορεί να οδηγήσει σε επαναστατικές εφαρμογές που βελτιώνουν την καθημερινή μας ζωή και δίνουν λύσεις σε προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα επιτίθεται λεκτικά στις ΗΠΑ για τον εμπορικό πόλεμο: «Έχετε ζήσει πέρα από τις δυνατότητές σας και επωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Διεθνή / Κίνα προς ΗΠΑ: «Σταματήστε την γκρίνια – Ωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας κλιμακώνεται, η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν να παριστάνουν το θύμα - Τι σημαίνουν οι νέοι δασμοί για την παγκόσμια οικονομία και τεχνολογία;
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Νέος χάρτης «κόβει» το Αιγαίο στα δύο – Προς ολοκλήρωση το θαλάσσιο σχέδιο της Άγκυρας

Διεθνή / Η Τουρκία παρουσιάζει δικό της θαλάσσιο χάρτη – Χωρίζει το Αιγαίο στη μέση, βάσει «Γαλάζιας Πατρίδας»

Η Τουρκία φέρνει νέο θαλάσσιο χάρτη στο προσκήνιο, βασισμένο στη «μέση γραμμή» του Αιγαίου, εντείνοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις με την Ελλάδα.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Κριτική για την «γυναικεία πτήση» της Blue Origin στο διάστημα: «Παραπάνω από παρωδία»

Διεθνή / Κριτική για την «γυναικεία πτήση» της Blue Origin στο διάστημα: «Τι προσέφεραν, στην πραγματικότητα;»

Έιμι Σούμερ, Ολίβια Γουάιλντ, Ολίβια Μαν, Έμιλι Ραταϊκόφσκι μεταξύ των διασημοτήτων που αντέδρασαν - Ανελέητο τρολάρισμα και στο διαδίκτυο για το μήνυμα του πολυσυζητημένου διαστημικου ταξιδιού της Blue Origin
LIFO NEWSROOM
Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ με την Κίνα θα μπορούσε να είναι καλός για την Ινδία

Διεθνή / Η Ινδία θα μπορούσε να κερδίσει από τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ - Κίνας

Ενώ η Ινδία ονειρεύεται να γίνει ένα νέο εργοστάσιο για τον κόσμο, οι κατασκευαστές της αγωνίζονται να βρουν ειδικευμένους εργάτες, να εξασφαλίσουν εξαρτήματα και να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία.
LIFO NEWSROOM