Καρκινογόνες ουσίες που περιέχονται σε συσκευασίες τροφίμων εντοπίστηκαν στον ανθρώπινο οργανισμό

Καρκινογόνες ουσίες που περιέχονται σε συσκευασίες τροφίμων εντοπίστηκαν στον ανθρώπινο οργανισμό Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi
0

Περισσότερες από 3.600 χημικές ουσίες που έχουν εγκριθεί για επαφή με τρόφιμα σε συσκευασίες, μαγειρικά σκεύη ή εξοπλισμό επεξεργασίας τροφίμων κάποιες εξ αυτών είναι καρκινογόνες, έχουν βρεθεί σε ανθρώπους, διαπίστωσε νέα έρευνα.

Οι χημικές ουσίες έχουν εντοπιστεί στο αίμα, στα μαλλιά ή στο μητρικό γάλα. Μεταξύ αυτών είναι ενώσεις που είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα τοξικές, όπως το PFAS, η δισφαινόλη, τα μέταλλα, οι φθαλικές ενώσεις και οι πτητικές οργανικές ενώσεις. Πολλές από αυτές συνδέονται με τον καρκίνο, διαταραχές ορμονών και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αλλά, πολλές άλλες είναι ουσίες για τις οποίες υπάρχουν πολύ περιορισμένα δημόσια τοξικολογικά προφίλ -  για παράδειγμα, για τα συνθετικά αντιοξειδωτικά που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά ή και για ολιγομερή που σταθεροποιούν το μελάνι στη συσκευασία του. Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι τα κενά γνώσης υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έλεγχο των χημικών ουσιών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Επικίνδυνες χημικές ουσίες «μεταναστεύουν» από τη συσκευασία στο τρόφιμο

Τα αυγά είναι μεταξύ των τροφίμων που βρέθηκαν να έχουν PFAS. «Αυτό που σίγουρα προκαλεί ανησυχία είναι ότι έχουμε έναν ισχυρό δεσμό που δείχνει ότι ορισμένες επικίνδυνες χημικές ουσίες… μεταναστεύουν από τη συσκευασία στα τρόφιμα, επομένως υπάρχει συμβολή στην έκθεση από τη συσκευασία», δήλωσε η Birgit Geueke, συν-συγγραφέας της μελέτης με το Food Packaging Forum, που είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Ζυρίχη.

Η μελέτη εντόπισε περίπου 14.000 χημικές ουσίες εγκεκριμένες για επαφή με τρόφιμα και έλεγξε βάσεις δεδομένων και επιστημονική βιβλιογραφία για ενδείξεις ανθρώπινης συσσώρευσης σε καθεμία. Οι άνθρωποι εκτίθενται σε πολλές από τις χημικές ουσίες σε άλλα σενάρια, επομένως η έρευνα δεν σημαίνει ότι η συσκευασία των τροφίμων είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τον εντοπισμό της ουσίας στον οργανισμό.

Πώς μεταδίδονται οι ουσίες από τη συσκευασία στο τρόφιμο

Το πλαστικό, ένα υλικό που δεν ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό και μπορεί να περιέχει χιλιάδες χημικές ουσίες, είναι εκείνο που θεωρείται ως το πιο «ένοχο». Η σιλικόνη και οι επικαλύψεις σε μεταλλικά κουτιά μπορεί επίσης να περιέχουν τοξικές ή άλλες ενώσεις, που δεν έχουν μελετηθεί, σύμφωνα με την Geueke. Πολλά προϊόντα από χαρτί και χαρτόνι υφίσταντο μέχρι πρόσφατα επεξεργασία με PFAS και μπορεί να περιέχουν ένα στρώμα πλαστικού, επίσης.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν την έκλυση χημικών ουσιών στα τρόφιμα με υψηλότερους ρυθμούς, όπως οι υψηλότερες θερμοκρασίες, η περιεκτικότητα σε λιπαρά και η οξύτητα. Η αναλογία συσκευασίας προς προϊόν έχει επίσης σημασία – τα τρόφιμα σε μικρότερα δοχεία μπορεί να είναι πολύ πιο μολυσμένα.

Πολλές χημικές ουσίες στις ΗΠΑ έχουν εγκριθεί με περιορισμένο έλεγχο, σύμφωνα με τον κανόνα «γενικά θεωρούνται ασφαλείς» της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, που επιτρέπει τη χρήση χημικών για επαφή με τρόφιμα με πολύ μικρό έλεγχο. Η αμερικανική νομοθεσία επίσης δεν απαιτεί από τον FDA να εξετάσει εκ νέου το αντικείμενο μετά την έγκριση μιας χημικής ουσίας για επαφή με τρόφιμα.

Το γυαλί, πιο αθώο ως υλικό, λένε οι ερευνητές

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει αυστηρότερους κανονισμούς για ορισμένα χημικά, όπως το PFAS, «υπάρχει ακόμη πολύ περιθώριο βελτίωσης», δηλώνει η Geueke.

Οι καταναλωτές μπορούν να προστατευτούν αγοράζοντας τρόφιμα σε γυάλινα βάζα, τα οποία έχουν συνήθως πολύ λίγες χημικές ουσίες. Ορισμένοι ερευνητές που εργάζονται στον τομέα λένε ότι φέρνουν τα δικά τους γυάλινα δοχεία στα εστιατόρια σε περίπτωση που θέλουν να συσκευάσουν τα υπολείμματα. Ο Geueke είπε ότι η αφαίρεση των τροφίμων από πλαστικά δοχεία που αγοράστηκαν σε ένα κατάστημα ή από τα δοχεία μεταφοράς και η τοποθέτησή τους σε γυάλινα βάζα στο σπίτι μειώνει τον χρόνο μεταφοράς των χημικών από τη συσκευασία. «Αλλά δεν μπορείτε να αποφύγετε εντελώς [τα χημικά]», επισημαίνει η Geueke, προσθέτοντας ότι η λύση ήταν η αυστηρότερη ρύθμιση.

Με πληροφορίες από The Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ