Τουλάχιστον 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100.000 εκτοπίστηκαν μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες σε συγκρούσεις μεταξύ παραστρατιωτικών οργανώσεων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη και η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για το χειρότερο μαζικό εκτοπισμό μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 2013.
Η εξέλιξη σηματοδοτεί μια σημαντική αναζωπύρωση της βίας στην πολυετή σύγκρουση στη χώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο συνασπισμός κυρίως μουσουλμανικών ένοπλων οργανώσεων Σελεκά ανέτρεψε τον τότε πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ το 2013 και οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που έγιναν γνωστές ως «αντιμπαλακά» και έχουν στις τάξεις τους κυρίως χριστιανούς προχώρησαν σε αντίποινα.
Οι συγκρούσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων επικεντρώθηκαν στις πόλεις Μπριά, Μπανγκασού και Αλινταό, που όλες τους βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Μπανγκί, ανέφεραν το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ και το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας σε μια κοινή ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα.
«Πρόκειται για μια καταστροφή», δήλωσε η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Βιρζινί Μπαϊκουά στους δημοσιογράφους έπειτα από μια επίσκεψη που έκανε χθες στη Μπριά. «Σπίτια έχουν μετατραπεί σε αποκαΐδια, άλλα έχουν λεηλατηθεί (...) Οι εκτοπισμένοι φοβούνται ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ανά πάσα στιγμή διότι ένοπλοι κινούνται γύρω από τους καταυλισμούς», πρόσθεσε η ίδια.
Πάνω από 41.400 από τους συνολικούς 47.500 κατοίκους της Μπριά εκτοπίστηκαν μεταξύ της 15ης και της 18ης Μαΐου, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση της κυβέρνησης και των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι στελέχη του ανακάλυψαν 115 πτώματα στην Μπανγκασού, μια περιοχή από εξορύσσονται διαμάντια, σε μια παραμεθόρια περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, που καταλήφθηκε από εκατοντάδες παραστρατιωτικούς με βαρύ οπλισμό.
Κυανόκρανοι του ΟΗΕ, που ανήκουν σε μια αποστολή η δύναμη της οποίας φθάνει τους 13.000 άνδρες, ανέκτησαν έκτοτε τον έλεγχο της Μπανγκασού και ενίσχυσαν τις θέσεις τους σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της αποστολής, η οποία είναι γνωστή με το ακρώνυμο MINUSCA.
Περίπου 440.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν σε όλη την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία περί τα τέλη Απριλίου και ο αριθμός ενδέχεται να φθάσει το μισό εκατομμύριο στα τέλη Μαΐου.
Εάν αυτό επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισμένων μετά το αποκορύφωμα της κρίσης στη χώρα το 2013, σημειώνει ο ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
σχόλια