Πέθανε σε ηλικία 99 ετών σε νοσοκομείο του Κισούμου, στη δυτική Κένυα, η Σάρα Ομπάμα, γιαγιά του Μπαράκ Ομπάμα, πρώην προέδρου των ΗΠΑ.
Γεννημένη το 1922 στις όχθες της λίμνης Βικτώρια, η «Μαμά Σάρα» όπως την έλεγαν, ήταν η τρίτη σύζυγος του Χουσέιν Ονιάνγκο Ομπάμα, παππού από την πλευρά του πατέρα του πρώην Αμερικανού προέδρου. Ο ίδιος, πρακτικός γιατρός, τοπικός αξιωματούχος και πρώην στρατιώτης του στρατού της Μεγάλης Βρετανίας που πολέμησε στη Μιανμάρ, πέθανε το 1975. Αν και δεν έχουν συγγένεια εξ αίματος με τη Σάρα, ο Μπαράκ Ομπάμα συχνά έλεγε ότι τη θεωρεί γιαγιά του, ενώ την είχε επισκεφθεί πολλές φορές.
«Πήγε να βρει τον Δημιουργό της. Πέθανε σήμερα το πρωί», δήλωσε η κόρη της Μάρσατ Ονιάνγκο, εξηγώντας ότι νοσηλευόταν στο νοσοκομείο χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τον λόγο.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε πως η οικογένειά του και εκείνος «πενθούν την απώλεια της αγαπημένης τους γιαγιάς Σάρας Όγκουελ Ονιάνγκο Ομπάμα».
«Θα μας λείψει πολύ, αλλά τα τιμήσουμε με ευγνωμοσύνη την μακρά και ξεχωριστή ζωή της», έγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα.
My family and I are mourning the loss of our beloved grandmother, Sarah Ogwel Onyango Obama, affectionately known to many as “Mama Sarah” but known to us as “Dani” or Granny. We will miss her dearly, but we’ll celebrate with gratitude her long and remarkable life. pic.twitter.com/avDY4f1PVu
— Barack Obama (@BarackObama) March 29, 2021
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian η «Μάμα Σάρα» ήταν γνωστή στους Κενυάτες για την κοινωνική της δράση, που σε μεγάλο βαθμό αφορούσε τα παιδιά και τις οικογένειες με προβλήματα. Ήταν για δεκαετίες επικεφαλής ενός οργανισμού για την εκπαίδευση κοριτσιών και ορφανών, σύμφωνα με το AFP, παρότι η ίδια δεν μπορούσε να διαβάζει. Τα παιδιά της περιοχής της την ήξεραν γιατί τους σέρβιρε ζεστό κουάκερ και ντόνατς.
Η «Μαμά Σάρα» έγινε διάσημη όταν το 2006 την επισκέφθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τότε ήταν γερουσιαστής του Ιλινόις.
Μετά την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ το 2008, το ταπεινό σπίτι της Σάρα στο χωριό Κογκέλο, περίπου 500 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ναϊρόμπι κοντά στα σύνορα με την Ουγκάντα, έγινε τουριστική ατραξιόν και φρουρούνταν από φύλακες και συρματόπλεγμα. Το 2009 η κυβέρνηση της Κένυας κήρυξε το Κογκέλο μέρος της προστατευόμενης, εθνικής κληρονομίας.
Κατά την επίσκεψή του στην Κένυα το 2015 ο Μπαράκ Ομπάμα είχε συναντηθεί με την οικογένειά του στο Ναϊρόμπι. Τους ξαναεπισκέφθηκε το 2018, αυτή τη φορά στο Κογκέλο, μετά το τέλος της θητείας του στην προεδρία.
Με πληροφορίες από Guardian/AΠΕ-ΜΠΕ