Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί σταδιακά στην Κίνα, ανακοινώνει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Νέα Κίνα), για πρώτη φορά από το 1978.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει την απότομη γήρανση του πληθυσμού της, η οποία θα της προκαλέσει έλλειψη εργαζομένων.
Η χώρα θα επεκτείνει σταδιακά την ηλικία συνταξιοδότησης για όλους τους άνδρες από τα 60 στα 63 έτη, για τις γυναίκες που εργάζονται ως υπάλληλοι από τα 55 στα 58 έτη και για τις γυναίκες που εργάζονται ως εργάτες από τα 50 στα 55 έτη, μετέδωσε την Παρασκευή το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Τα μέτρα εγκρίθηκαν την Παρασκευή από τη μόνιμη επιτροπή του κοινοβουλίου της Κίνας. Θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2025 και θα εφαρμοστούν σταδιακά σε διάστημα 15 ετών σύμφωνα με την αρχή των «προσαρμογών με μικρά βήματα», ανέφερε το Xinhua.
«Η μεταρρύθμιση αυτή θα προσαρμοσθεί στην αντικειμενική κατάσταση της γενικευμένης αύξησης του προσδόκιμου ζωής και του αριθμού των ετών εκπαίδευσης στην χώρα μας», προανήγγειλε πριν από λίγες ημέρες άρθρο στην Λαϊκή Ημερησία, το όργανο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης «αποτελεί αναπόφευκτη επιλογή», δήλωσε στην Λαϊκή Ημερησία ο διευθυντής της Κινεζικής Ακαδημίας Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Μο Ρονγκ. Η αλλαγή αυτή «θα οδηγήσει στην σταθεροποίηση του ποσοστού συμμετοχής στην αγορά εργασίας και στην διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής ορμής και δυναμισμού».
Ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2023, σε 1,4 δισ. άτομα, καθώς οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 2 εκατ. άτομα.
Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς τα νοικοκυριά δέχονται πιέσεις από την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, την παρατεταμένη ύφεση στον τομέα των ακινήτων και την αδύναμη αγορά εργασίας που επιβαρύνει την εγχώρια κατανάλωση.
Ο Ζανγκ Τζιν, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών της Ομάδας Υγείας και Φροντίδας Ηλικιωμένων της Κίνας, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα ωφελήσει την οικονομία.
H αλλαγή αυτή έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των νεότερων ανθρώπων, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι τώρα θα πρέπει να εργάζονται περισσότερο για να στηρίζουν τους ηλικιωμένους.
«Σήμερα είδα τις ειδήσεις και αμφιβάλλω σοβαρά για το αν μπορώ να ζήσω μέχρι τη συνταξιοδότηση», δήλωσε μισοαστειευόμενη η Ζάο, μια γυναίκα υπάλληλος με έδρα το Πεκίνο. «Σίγουρα δεν θα εργάζομαι για όλη μου τη ζωή;»
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι εξέφρασαν επίσης την απογοήτευσή τους. Ο Τσεν, ένας 52χρονος δημόσιος υπάλληλος στη Ζετζιάνγκ, δήλωσε ότι «η ουσία είναι ότι μου αφαιρούν το χρόνο συνταξιοδότησης και ουσιαστικά μου παίρνουν τα χρήματα από την τσέπη μου». Πρόσθεσε ότι θα χάσει «δυόμισι χρόνια συντάξεων».
Πολλοί από τους νέους της Κίνας δεν έχουν αδέλφια, λόγω της πλέον καταργημένης «πολιτικής του ενός παιδιού», η οποία περιόριζε το ποσοστό γεννήσεων στη χώρα για δεκαετίες πριν χαλαρώσει το 2016. Η Κίνα πρέπει επίσης να διατηρήσει τον πληθυσμό της στο εργατικό δυναμικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να μειώσει την πίεση στα υποχρηματοδοτούμενα συνταξιοδοτικά της συστήματα, δήλωσαν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με τις αλλαγές, τόσο οι ηλικίες συνταξιοδότησης όσο και οι περίοδοι συνταξιοδοτικών εισφορών θα παραταθούν σταδιακά.
Από τον Ιανουάριο του 2030, η ελάχιστη περίοδος εισφορών για τη λήψη της βασικής μηνιαίας πληρωμής σύνταξης θα αυξάνεται σταθερά από 15 σε 20 χρόνια, με αύξηση έξι μηνών κάθε χρόνο.
Με πληροφορίες από Financial Times