Κίνα: Στη Γουχάν ειδικοί του ΠΟΥ - Θα ερευνήσουν την προέλευση του κορωνοϊού

Κίνα: Στη Γουχάν ειδικοί του ΠΟΥ - Θα ερευνήσουν την προέλευση του κορωνοϊού Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Η ομάδα των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην οποία έχει ανατεθεί να ερευνήσει την προέλευση του νέου κορωνοϊού έφτασε σήμερα στην Γουχάν.

Η συγκεκριμένη περιοχή στην κεντρική Κίνα, ήταν επίκεντρο της παγκόσμιας πανδημίας στην αρχική της φάση. Πλάνα από την άφιξή των επιστημόνων μετέδωσε απευθείας το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN.


Η αποστολή των ειδικών θεωρείται εξαιρετικά λεπτή για το Πεκίνο, το οποίο επιδιώκει να αποσείσει κάθε ευθύνη για την πανδημία που μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Οι έρευνες ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν την περασμένη εβδομάδα, αλλά αναβλήθηκαν την τελευταία στιγμή, καθώς δεν είχαν δοθεί όλες οι απαιτούμενες άδειες στα μέλη της.


Οι ειδικοί του ΠΟΥ θα τεθούν σε προληπτική καραντίνα για δύο εβδομάδες.

Κατά την επίσκεψή τους θα συνομιλήσουν με Κινέζους επιστήμονες που ερευνούν την προέλευση του ιού και θα εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο κορωνοϊός να πέρασε από τα ζώα στον άνθρωπο.

Ο Φάμπιαν Λέεντερτζ, καθηγητής επιδημιολογίας στο ινστιτούτο Robert Koch της Γερμανίας και μέλος της ομάδας επεσήμανε ότι θα είναι πολύ δύσκολος ο εντοπισμός της πηγής προέλευσης του κορωνοϊού.

Έχοντας εμπλακεί και στην αντίστοιχη έρευνα για τον Έμπολα, τόνισε ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι τέτοιες διαδικασίες απαιτούν χρόνο για να βγουν συμπεράσματα. «Θα δούμε πόσο θα πάρει. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να καταλήξουμε μόνο σε σενάρια, να μην μπορέσουμε να έχουμε επιστημονικές αποδείξεις».

Όμως, ξεκαθάρισε- όπως και άλλοι επιστήμονες που μετέχουν στην αποστολή- ότι αυτή η έρευνα δεν έχει στόχο την απόδοση ευθυνών στην Κίνα. «Το θέμα δεν είναι να κρίνουμε ένοχη την Κίνα ή να πούμε "ξεκίνησε εδώ". Αφορά τον περιορισμό του κινδύνου. Και τα ΜΜΕ μπορούν να βοηθήσουν αποφεύγοντας την απόδοση ευθυνών τύπου Τραμπ. Η δουλειά μας δεν είναι πολιτική».

«Ξέρουμε τους στενότερους συγγενικούς ιούς στις νυχτερίδες. Αλλά πρέπει να βρούμε την αρχική δεξαμενή, αν υπήρξαν ενδιάμεσοι ξενιστές ή ακόμη και ενδιάμεσοι ανθρώπινοι ξενιστές», συμπλήρωσε ο επιδημιολόγος και συμπλήρωσε ότι η Γουχάν παραμένει το καλύτερο σημείο έναρξης, παρότι η Κίνα λέει πως μπορεί να υπάρχουν μέρη εκτός της χώρας από όπου θα μπορούσε να προέρχεται ο ιός.

Και αυτό γιατί εδώ υπάρχουν «οι πιο γερές περιγραφές για κρούσματα σε ανθρώπους», ακόμη κι αν δεν γνωρίζουμε αν η αγορά της Γουχάν ήταν το σημείο στο οποίο πέρασε ο ιός στους ανθρώπους ή αν απλά ήταν το πρώτο περιστατικό μεγάλης διασποράς.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ