Κίνδυνος νέας φούσκας στην Κίνα λόγω των «κόκκινων» δανείων

Κίνδυνος νέας φούσκας στην Κίνα λόγω των «κόκκινων» δανείων Facebook Twitter
0

Νέα «φούσκα», που ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, δημιουργείται στην Κίνα, και δη στην αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς σπεύδουν να τοποθετηθούν σε αυτήν επενδυτές χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, τον κίνδυνο νέας φούσκας, εκτός εκείνων της αγοράς ακινήτων και των δανείων, διαβλέπει ο επικεφαλής της μεγαλύτερης «κακής τράπεζας» στην Κίνα, μιας εκ των τεσσάρων που δημιούργησε το υπουργείο Οικονομικών το 1999 προκειμένου να απορροφήσουν τον ανησυχητικά μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, οι κινεζικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν επικίνδυνα μεγάλο όγκο «κόκκινων» δανείων, απότοκο των χαλαρών ελέγχων στις χορηγήσεις και της επίμονα χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Επενδυτές εκτιμούν ότι τα «κόκκινα» δάνεια στην Κίνα έφτασαν φέτος στα 3 τρισ. δολάρια, καθώς η οικονομία επιβραδύνεται δυσχεραίνοντας την αποπληρωμή των χρεών. Αναλυτής που μίλησε στους FT εκτιμά ότι το πραγματικό ποσό ανέρχεται στα 6,8 τρισ. δολάρια.

Ακολουθώντας, όμως, την αύξηση των «κόκκινων» δανείων, αυξάνεται αναλόγως και ο αριθμός των επενδυτών που τα επιλέγουν.

Όπως τόνισε στους FT ο Λάι Ξιαομίν, πρόεδρος της China Huarong Asset Management, πολλοί από αυτούς τους επενδυτές δεν έχουν γνώση των κινδύνων από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και με τη μαζική είσοδό τους στην αγορά έχουν εξωθήσει στα ύψη τις τιμές.

Τα τελευταία τρία χρόνια, ο μεταξύ τους ανταγωνισμός έχει οδηγήσει τις τιμές σε άνοδο κατά τουλάχιστον 10%, σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητεί αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο και επισταμένη εποπτεία στον κλάδο.

Ένας παράγοντας που οδήγησε στη διόγκωση της αγοράς «κόκκινων» δανείων ήταν και η απόφαση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών να χαλαρώσουν τους ελέγχους και να διευκολύνουν την αγορά επισφαλών πιστώσεων. 

Έτσι, οι τέσσερις κακές τράπεζες έχουν επεκτείνει τη δραστηριότητά τους όχι μόνον στο εσωτερικό της Κίνας αλλά και παγκοσμίως, λειτουργώντας περισσότερο ως επενδυτικές παρά ως τράπεζες που απορροφούν το μη εξυπηρετούμενο χρέος.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Huarong, εισήχθη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ το 2015 και πουλάει περίπου το 70% των «κόκκινων» δανείων που αγοράζει.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάλληλος της Macy's δαπάνησε $154 εκατομμύρια από τους εταιρικούς λογαριασμούς

Διεθνή / Απάτη για Όσκαρ: Υπάλληλος της Macy's χρέωσε την εταιρεία με $154 εκατ. για δικές του αγορές

Από το 2021 και μέχρι πριν από μερικές ημέρες, ένας υπάλληλος της αλυσίδας πολυκαταστημάτων έκανε δαπάνες εκατομμυρίων για δικές του αγορές από λογαριασμούς του εργοδότη του
LIFO NEWSROOM
Μέρκελ: Κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματά της - Δεν μετανιώνει για πρόσφυγες, ενέργεια και Ρωσία

Διεθνή / Η προφητεία της Μέρκελ για τον Πούτιν: Είναι πάντα έτοιμος να καταφέρει πλήγματα

Κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας - Πώς δικαιολογεί την απόφαση για εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας - Γιατί λέει ότι η Γερμανία και η Ευρώπη θα είναι πάντα τόποι στους οποίους οι άνθρωποι επιθυμούν να πάνε - Τι λέει για την selfie με τον Σύρο πρόσφυγα
LIFO NEWSROOM
Γιατί κατέρρευσε η Γερμανική κυβέρνηση;

LiFO politics / Γιατί κατέρρευσε η γερμανική κυβέρνηση;

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανόφωνων ΜΜΕ, Φέρρυ Μπατζόγλου, για τη γερμανική πολιτική κρίση και το αν αυτή σχετίζεται με την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ και το Ουκρανικό ζήτημα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ