Κλεμμένο ρωμαϊκό γλυπτό επέστρεψε σε μουσείο της Γαλλίας έπειτα από 50 χρόνια

Κλεμμένο ρωμαϊκό γλυπτό επέστρεψε σε μουσείο της Γαλλίας έπειτα από 50 χρόνια Facebook Twitter
Πηγή φωτό Twitter
0

Έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα, ένα ρωμαϊκό γλυπτό επέστρεψε στο γαλλικό μουσείο από το οποίο εκλάπη. 

Πρόκειται για χάλκινο γλυπτό του 1ου αιώνα, που παρουσιάζει τον θεό Βάκχο ως παιδί. Είχε κλαπεί τον Δεκέμβριο του 1973 από το Musée du Pays Châtillonnais, ενώ οι δράστες είχαν αρπάξει και 5.000 ρωμαϊκά νομίσματα. 

Ο Άρθουρ Μπραντ, ο διάσημος ντετέκτιβ έργων τέχνης, εντόπισε το γλυπτό. «Είναι ανήκουστο να επιστρέφει κάτι πενήντα χρονικά έπειτα από μία κλοπή. Συνήθως έχει καταστραφεί», δήλωσε στο BBC. 

Κλεμμένο ρωμαϊκό γλυπτό επέστρεψε σε μουσείο της Γαλλίας έπειτα από 50 χρόνια Facebook Twitter
Πηγή φωτό Twitter

Το ύψους 40 εκατοστών γλυπτό είχε εντοπιστεί σε ανασκαφή στο χωριό Vertillum στην ανατολική Γαλλία το 1894 και έπειτα από χρόνια παρουσιάστηκε σε έκθεση στο Παρίσι. 

Ένας πελάτης επικοινώνησε με τον Μπραντ, θέλοντας να μάθει περισσότερα για ένα γλυπτό που του είχε προσφέρει Αυστριακός συλλέκτης, που το είχε αγοράσει νόμιμα. 

Το 1973 δεν υπήρχαν βάσεις δεδομένων, αλλά ο Μπραντ τελικά βρήκε μία αναφορά για αυτό σε περιοδικό αρχαιολογίας του 1927 και στη συνέχεια η γαλλική αστυνομία εντόπισε την αναφορά που είχε συνταχθεί την εποχή της κλοπής. 

Κλεμμένο ρωμαϊκό γλυπτό επέστρεψε σε μουσείο της Γαλλίας έπειτα από 50 χρόνια Facebook Twitter
Πηγή φωτό Twitter

«Επικοινώνησα με τον συλλέκτη. Δεν ήθελε να έχει ένα κλεμμένο έργο τέχνης στη συλλογή του, οπότε ήθελε να το επιστρέψει. Αλλά η γαλλική νομοθεσία υπαγορεύει ότι πρέπει να πληρωθεί ένα μικρό ποσό, για διασφάλιση», δήλωσε ο Ολλανδός ειδικός. 

Αν και τα πρόκειται για μικρό ποσό σε σχέση με την αξία του γλυπτού, παραμένουν αρκετά χρήματα. Τελικά, τα μισά τα πλήρωσαν οι τοπικές αρχές της Σατιγιόν και τα υπόλοιπα ο οίκος δημοπρασιών Timeline Auctions. «Το αντικείμενο ανήκει στο μουσείο, οπότε το σωστό είναι να ενώσουν τις δυνάμεις τους άνθρωποι για να γίνει αυτό», δήλωσε ο Άαρον Χάμοντ του οίκου δημοπρασιών. 

Ο Μπραντ παρέδωσε στο Musée du Pays Châtillonnais και η επικεφαλής του, η Κατρίν Μονέ, δήλωσε ότι βλέποντάς το συνειδητοποιεί πόσο πιο όμορφο είναι σε σύγκριση με το αντίγραφο που υπήρχε στο μουσείο. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Μπραντ, η διευθύντρια του μουσείου έκλαψε από χαρά όταν είδε το γλυπτό. «Νόμιζα ότι θα της έπεφτε, τόσο νευρική ήταν», ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραγωδία στις Άλπεις: Νεκρός ο Αντιπρόεδρος της Lego και στενός φίλος της βασιλικής οικογένειας

Διεθνή / Τραγωδία στις Άλπεις: Νεκρός ο αντιπρόεδρος της Lego και στενός φίλος της βασιλικής οικογένειας της Δανίας

Ο 64χρονος Δανός χρηματοοικονομικός σύμβουλος διακομίστηκε άμεσα με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, όμως υπέκυψε λίγο αργότερα από εσωτερική αιμορραγία
LIFO NEWSROOM
Η αξία της Hermès ξεπέρασε αυτή της LVMH που είχε προσπαθήσει να την αγοράσει πριν από 15 χρόνια

Διεθνή / Η χρηματιστηριακή αξία της Hermès ξεπέρασε αυτή της LVMH, η οποία είχε προσπαθήσει να την αγοράσει πριν από 15 χρόνια

Η Hermès ξεπέρασε την LVMH σε κεφαλαιοποίηση, ενισχυμένη από την ανθεκτικότητα του μοντέλου της πολυτέλειας, ενώ η LVMH πλήττεται από χαμηλότερα κέρδη λόγω της ποικιλίας εμπορικών σημάτων
LIFO NEWSROOM
Η CIA αποκαλύπτει αρχείο της KGB: Εξωγήινοι μετέτρεψαν σε πέτρα σοβιετικούς στρατιώτες

Διεθνή / Όταν οι εξωγήινοι μετέτρεψαν σε πέτρα σοβιετικούς στρατιώτες - Το αποχαρακτηρισμένο αρχείο της CIA που έγινε viral

Μια έκθεση της CIA αποκαλύπτει την ιστορία σοβιετικών στρατιωτών που φέρεται να μετατράπηκαν σε πέτρα μετά από συνάντηση με εξωγήινο αντικείμενο, προκαλώντας έντονες αντιπαραθέσεις και σκεπτικισμό
LIFO NEWSROOM
«Ο Έντι Ράμα λέει ψέματα στην Ελλάδα»

LiFO politics / «Ο Έντι Ράμα λέει ψέματα στην Ελλάδα»

Ο διπλωμάτης Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, τα Τίρανα και τα Σκόπια, μιλάει για τις αλλαγές που φέρνει η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, καθώς και για τις δύσκολες σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία, ειδικά κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Έντι Ράμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ