Όσοι έχουν ταξιδέψει αρκετές φορές με αεροπλάνο, σίγουρα κάποια στιγμή θα έχουν βιώσει αναταρράξεις κατά τη διάρκεια της πτήσης. Φαίνεται πως η κλιματική κρίση θα επιδεινώσει αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία.
Ειδικότερα οι έντονες αναταράξεις μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο τους επιβάτες με τα λίγα λεπτά που συνήθως κρατούν να μοιάζουν αιωνιότητα.
«Υπάρχει μια κλίμακα για τη μέτρηση του πόσο ισχυρή είναι μια αναταραχή», λέει ο Πολ Γουίλιαμς, καθηγητής ατμοσφαιρικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ της Βρετανίας. «Υπάρχουν ελαφριές αναταράξεις, οι οποίες καταπονούν τη ζώνη ασφαλείας σας, αλλά η υπηρεσία φαγητού μπορεί να συνεχιστεί και πιθανότατα μπορείτε να περπατήσετε στην καμπίνα, ίσως με κάποια δυσκολία».
Στη χειρότερη συνήθως περίπτωση, ίσως προκληθούν ζημιές στο αεροσκάφος και ορισμένοι επιβάτες αναφέρουν τραυματισμούς.
Περίπου 65.000 αεροσκάφη υφίστανται μέτριες αναταράξεις κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και περίπου 5.500 αντιμετωπίζουν έντονες αναταράξεις. Αυτοί οι αριθμοί, ωστόσο, φαίνεται πως θα αυξηθούν.
Ο Γουίλιαμς που μελετά το θέμα από το 2013 αναφέρει ότι η κλιματική αλλαγή τροποποιεί τις αναταράξεις προς το χειρότερο.
«Εκτελέσαμε κάποιες προσομοιώσεις σε υπολογιστή και διαπιστώσαμε ότι οι έντονες αναταράξεις θα μπορούσαν να διπλασιαστούν ή να τριπλασιαστούν τις επόμενες δεκαετίες», σημειώνει.
Τα ευρήματα, τα οποία επιβεβαιώθηκαν αργότερα από παρατηρήσεις, υπογραμμίζουν έναν νέο τύπο αναταράξεων, ο οποίος δεν συνδέεται με οπτικές ενδείξεις, όπως καταιγίδες ή σύννεφα. Σε αντίθεση με τις κανονικές αναταράξεις, χτυπά ξαφνικά και είναι δύσκολο να αποφευχθεί.
Η ανάλυση του Γουίλιαμς προβλέπει ότι οι αναταράξεις στον αέρα θα αυξηθούν σημαντικά σε όλο τον κόσμο μέχρι την περίοδο 2050-2080, ιδιαίτερα κατά μήκος των πιο πολυσύχναστων διαδρομών πτήσεων.
Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι η πτήση θα είναι λιγότερο ασφαλής. «Τα αεροπλάνα δεν πρόκειται να αρχίσουν να πέφτουν από τον ουρανό, επειδή τα αεροσκάφη είναι κατασκευασμένα με πολύ υψηλές προδιαγραφές και μπορούν να αντέξουν τις χειρότερες αναταράξεις», προσθέτει ο ειδικός. Ωστόσο, η μέση διάρκεια των αναταράξεων θα αυξηθεί.
«Τυπικά, σε μια υπερατλαντική πτήση, μπορεί να περιμένετε 10 λεπτά αναταράξεων. Νομίζω ότι σε μερικές δεκαετίες αυτό μπορεί να αυξηθεί σε 20 λεπτά ή σε μισή ώρα. Η πινακίδα της ζώνης ασφαλείας θα ενεργοποιείται πολύ περισσότερο, δυστυχώς για τους επιβάτες», τόνισε.
Με πληροφορίες από CNN