Η αδελφή Alphonsine Ciza περνά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας της επανδρώνοντας το μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που έφτιαξε η ίδια για να ξεπεράσει τις καθημερινές διακοπές ρεύματος στην πόλη Miti στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο με μια ομάδα μοναχών και μηχανικών, γρασάροντας μηχανήματα και ελέγχοντας τα καντράν μιας γεννήτριας, που τροφοδοτείται από μια κοντινή δεξαμενή, δίνοντας ρεύμα δωρεάν σε ένα μοναστήρι, μία εκκλησία, δύο σχολεία και μια κλινική.
Χωρίς το εργοστάσιο αυτό, οι κάτοικοι θα είχαν ρεύμα μόνο δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα και μόλις για λίγες ώρες.
«Εμείς οι μοναχές δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με αυτόν τον τρόπο γιατί πρέπει να παρέχουμε πολλές υπηρεσίες», είπε η 55χρονη Ciza, στο Reuters.
Έχοντας βαρεθεί να βασίζεται στο φως των κεριών και στις δαπανηρές γεννήτριες που κινούνται με καύσιμο, η Ciza άρχισε να συγκεντρώνει χρήματα το 2015 για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού.
Απόκτησε δεξιότητες ως νεαρή μοναχή, επισκευάζοντας ηλεκτρικές βλάβες γύρω από το μοναστήρι, κάτι που έπεισε τους ανωτέρους της να τη στείλουν να σπουδάσει μηχανολόγος μηχανικός.
Το μοναστήρι της χρειάστηκε τρία χρόνια για να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα 297.000 δολ. και να κατασκευάσει το εργοστάσιο, το οποίο παράγει μεταξύ 0,05 και 0,1 MW.
Χάρη στις προσπάθειες της Ciza, οι μαθητές στο γυμνάσιο Maendeleo της πόλης Miti μπορούν πλέον να διαβάζουν ακόμα και από υπολογιστές.
«Στο παρελθόν είχαμε ρεύμα συνήθως μόνο τη νύχτα, όταν τα παιδιά δεν πήγαιναν στο σχολείο», είπε η διευθύντρια Mweze Nsimire Gilberte, σημειώνοντας πόσο σημαντικό είναι για αυτούς να έχουν τη δική τους τουρμπίνα.
Τα μπλακ άουτ προκαλεί καθημερινά προβλήματα στο Κονγκό, μία χώρα περίπου 90 εκατομμυρίων κατοίκων που προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας από ένα υποβαθμισμένο και κακοδιαχειριζόμενο υδροηλεκτρικό σύστημα.
Η κυβέρνηση συνεργάζεται με ξένους εταίρους σε μια προσπάθεια να αυξήσει τη χωρητικότητα του προβληματικού δικτύου του πλούσιου σε ορυκτά έθνους.
Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι τα νέα έργα επικεντρώνονται υπερβολικά στην τροφοδοσία ορυχείων και την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε γειτονικές χώρες.
Παρά τη χρηματοδότηση εκατομμυρίων δολαρίων, μόνο το 20% περίπου του πληθυσμού έχει πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Με πληροφορίες του Reuters