Ο κόσμος αντιμετωπίζει χρόνια έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού- στολές, μάσκες, γάντια και άλλα είδη- στη μάχη κατά της επιδημίας του νέου κοροναϊού, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας.
Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσεσούς- μιλώντας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΠΟΥ, στη Γενεύη- σημείωσε ότι ο Οργανισμός στέλνει κιτ εξετάσεων, μάσκες, γάντια, αναπνευστήρες και στολές σε όλες τις περιφέρειες.
«Ωστόσο ο κόσμος αντιμετωπίζει χρόνια έλλειψη προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού, όπως μπορείτε να φανταστείτε», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι κάνει συζητήσεις με το δίκτυο της εφοδιαστικής αλυσίδας για την πανδημία προκειμένου να εντοπιστούν τα προβλήματα, να βρεθούν λύσεις και «να πιέσω για δικαιοσύνη στη διανομή του εξοπλισμού».
Μέχρι τώρα, ο νέος κοροναϊός έχει προκαλέσει 637 θανάτους, ενώ έχουν καταγραφεί 31.211 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και 270 σε 24 άλλες χώρες. «Τις δύο τελευταίες ημέρες αναφέρθηκαν λιγότερα κρούσματα λοίμωξης στην Κίνα, κάτι που είναι καλό νέο, όμως εφιστούμε την προσοχή ότι οι αριθμοί μπορεί να αυξηθούν και πάλι», επεσήμανε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η ονομασία του νέου κοροναϊού
Στο Εκτελεστικό Συμβούλιο συζητήθηκε το ενδεχόμενο να δοθεί μια ονομασία στον νέο κοροναϊό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας του έχει δώσει την προσωρινή ονομασία 2019-nCOV (novel coronavirus) οξεία αναπνευστική νόσος.
«Θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να του δώσουμε μια προσωρινή ονομασία, ώστε να μην συνδεθεί κάποια τοποθεσία με το όνομά του. Είμαι σίγουρη πως έχετε δει πολλά ρεπορτάζ στα μέσα ενημέρωσης που τον αποκαλούν χρησιμοποιώντας το όνομα Γουχάν (σ.σ. το επίκεντρο της επιδημίας) ή χρησιμοποιώντας την Κίνα», δήλωσε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο η επιδημιολόγος του Οργανισμού Μαρία φαν Κέρκχοβε. «Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συνδεθεί κάποιο στίγμα με τον ιό και έτσι βγάλαμε αυτή την προσωρινή ονομασία», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο δρ. Μάικ Ράιαν, ο κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τόνισε ότι είναι ευθύνη όλων να μην συνδεθεί ο νέος κοροναϊός με κάποιο στίγμα.
«Ο διαχωρισμός ατόμων με βάση την εθνότητα είναι μη απαραίτητος και δεν βοηθάει, είναι απολύτως και πλήρως απαράδεκτος και πρέπει να σταματήσει. Οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνη να το εμπεδώσουν αυτό στους πληθυσμούς τους», υπογράμμισε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters
σχόλια