Ο νεαρότερος πληθυσμός και το ζεστό, υγρό κλίμα αναφέρονται ως βασικοί λόγοι γιατί η Αφρική δεν έχει καταγράψει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού.
Ενώ Ευρώπη και Αμερική δίνουν μάχη για να διαχειριστούν τον υψηλό αριθμό μολύνσεων, τα κρούσματα σε πολλές αφρικανικές χώρες έχουν μειωθεί.
Εκτός από τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που λειτούργησαν υπέρ της συγκεκριμένη ηπείρου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιδοκίμασε και την «αποφασιστική» δράση των αφρικανικών εθνών.
Κάποιες χώρες ωστόσο εξακολουθούν να καταγράφουν αύξηση στα κρούσματα.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στην Αφρική, καταγράφηκαν 77.147 κρούσματα, μειωμένα από τα 131. 647 τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.
«Η Αφρική δεν έχει βιώσει ραγδαία εξάπλωση της Covid-19 όπως πολλοί φοβόνταν αρχικά», σχολίασε ο Dr Matshidiso Moeti, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική.
«Η τάση μείωσης που είδαμε στην Αφρική τους τελευταίους δύο μήνες είναι αναμφίβολα θετική εξέλιξη και οφείλεται στα αυστηρά και αποφασιστικά υγειονομικά μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις στην περιοχή», πρόσθεσε.
Σε ανακοίνωση, ο ΠΟΥ είπε πως «μια μίξη κοινωνικο-οικολογικών παραγόντων όπως η χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα και κινητικότητα, το ζεστό και υγρό κλίμα, οι μικρότερης ηλικίας ομάδες» ήταν πιθανότερο να κρύβονται πίσω από την μείωση.
Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, σχεδόν 1. εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική έχουν επιβεβαιωθεί ως κρούσματα του κορωνοϊού, με περίπου 35.000 θανάτους.
Οι ΗΠΑ -η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο παγκοσμίως από την πανδημία- έχει καταγράψει σχεδόν επτά εκατομμύρια κρούσματα και περισσότερους από 200.000 νεκρούς.
Με πληροφορίες από BBC