Όσοι έχουν μολυνθεί από τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού έχουν καλύτερη ανοσία απέναντι σε άλλες μεταλλάξεις, σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη.
Η μελέτη αυτή έγινε στη Ν. Αφρική, από την επιστημονική ομάδα που ανακάλυψε τη μετάλλαξη 501Υ.V2, όμως ακόμη δεν έχει αξιολογηθεί από την επιστημονική κοινότητα, ενώ αφορά πολύ μικρό αριθμό ασθενών. Παρόλα αυτά, εγείρει ελπίδες ότι τα εμβόλια που θα επικεντρώνονται στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη μπορεί να προστατεύουν από μελλοντικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού.
Μόνο το 4% από τους 55 ασθενείς που είχαν μολυνθεί από τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη δεν κατάφεραν να αποφύγουν τη μόλυνση από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης.
Το νοτιοαφρικανικό στέλεχος «μπορεί να παράξει υψηλό επίπεδο αντισωμάτων, ικανών να εξουδετερώσουν τον ιό», δήλωσε ο ιολόγος Τούλιο ντε Ολιβέιρα, σημειώνοντας ότι η ανοσολογική απόκριση ξεπερνά εκείνη των προηγούμενων μεταλλάξεων.
Οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες ανέφεραν ότι το πλάσμα αίματος από ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από τη μετάλλαξη παρουσίασε «καλή ικανότητα εξουδετέρωσης» των ιών «του πρώτου κύματος» και ενδεχομένως και των άλλων νέων παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα αντισώματα που παρήχθησαν από τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη αποδείχτηκαν 100% αποτελεσματικά απέναντι στη βραζιλιάνικη μετάλλαξη. Το δείγμα ωστόσο ήταν πολύ μικρό, μόλις επτά ασθενείς.
«Τα αποτελέσματα (της μελέτης) μας λένε επί της ουσίας ότι έχουμε πολλές ελπίδες επιτυχίας, αν φτιάξουμε ένα εμβόλιο που θα βασίζεται στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη», εξήγησε ο Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ, επιδημιολόγος και σύμβουλος της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP