Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) πρόσθεσαν την Τουρκία στις χώρες που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου λόγω του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων Covid-19, συμβουλεύοντας τους Αμερικανούς να αποφύγουν τα ταξίδια στη χώρα αυτή.
Αντίθετα τα CDC χαλάρωσαν τις συστάσεις και την ταξιδιωτική τους οδηγία για την Ινδία. Τα CDC πρόσθεσαν την Τουρκία στο «Επίπεδο 4: Πολύ Υψηλό» επίπεδο Covid-19, ενώ κατέβασαν την Ινδία στο «Επίπεδο 2: Μέτριο». Στις 30 Απριλίου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε επιβάλει νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Ινδία λόγω της επιδημίας Covid-19, απαγορεύοντας την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες στους περισσότερους μη Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονταν στην Ινδία τις προηγούμενες 14 ημέρες.
Από σήμερα η Τουρκία θεωρείται και πάλι περιοχή υψηλού κινδύνου και από την Γερμανια, λόγω του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού, σύμφωνα με απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Έτσι, όσοι εισέρχονται στη Γερμανία από την Τουρκία και δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από τη νόσο Covid-19 θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα για πέντε έως δέκα ημέρες.
Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη γειτονική χώρα αυξήθηκε ραγδαία στα τέλη Ιουλίου και επί του παρόντος καταγράφονται επίσημα περισσότερα από 20.000 νέα ημερήσια κρούσματα. Τον Ιούλιο ήταν περίπου 7.000 την ημέρα. Στη Γερμανία, χώρα με παρόμοιο πληθυσμό, ανακοινώθηκαν 2.126 νέα κρούσματα τη Δευτέρα.
Στις αρχές Ιουλίου, η Τουρκία χαλάρωσε σημαντικά τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Για παράδειγμα, ήρθησαν οι απαγορεύσεις για νυχτερινές εξόδους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και τα Σαββατοκύριακα, ο κλάδος της εστίασης άνοιξε ξανά, οι γάμοι και παρόμοιες εκδηλώσεις και γιορτές επιτράπηκαν ξανά.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI), οι μολύνσεις από κορωνοϊό, που πιθανόν προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια ταξιδιού, παίζουν αυξητικό ρόλο στη διαδικασία μόλυνσης στη Γερμανία. Η Τουρκία, μαζί με άλλες χώρες, αναφέρθηκε ιδιαίτερα συχνά ως πιθανή χώρα μόλυνσης σε έκθεση του RKI στα τέλη Ιουλίου.
Ως χώρες και περιοχές υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται από το RKI εκείνες οι οποίες παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Σε αντίθεση με το παρελθόν, καθοριστικός δεν είναι πλέον μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων. Άλλα κριτήρια είναι η ταχύτητα εξάπλωσης του ιού, η επιβάρυνση του συστήματος υγείας σε μια χώρα ή η έλλειψη δεδομένων για την κατάσταση του κορωνοϊού
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ