Πολυομυελίτιδα εμφάνισαν δυο άνθρωποι στη Συρία, μετά από τα πρόσφατα κρούσματα τύφου, ηπατίτιδας και ιλαράς.
Ο διευθυντής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ανατολική Μεσόγειο, Δρ Ζαουάντ Μαζούρ, ανάφερε σχετικά με την επικίνδυνη ασθένεια: «Δεδομένης της μεγάλης μετακίνησης πληθυσμών τόσο εντός της Συρίας όσο και στα σύνορα, σε συνδυασμό με την επιδείνωση των υγειονομικών συνθηκών, οι επιδημίες είναι αναπόφευκτες».
Από τις προκαταρκτικές εξετάσεις σε νοσοκομείο στη Δαμασκό, φαίνεται πως τουλάχιστον δυο από τα δείγματα ασθενών είναι θετικά στην ασθένεια.
Το ανησυχητικό στην υπόθεση είναι πως παρά την όποια επαγρύπνηση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί η ασθένεια, αν αυτή γίνει επιδημία, σε μια χώρα όπου η πλειονότητα των νοσοκομείων δεν λειουργούν, και οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας έχουν σε τεράστιο ποσοστό φύγει από τα πόστα τους.
Οπως αναφέρει ο ΠΟΥ ο ιός της πολιομυελίτιδας παραμένει ενδημικός σε Πακιστάν, Αφγανιστάν και Νιγηρία. Κρούσματα πολυομυελίτιδας αναφέρθηκαν φέτος και στη Σομαλία.
Η ασθένεια μεταδίδεται συνήθως από μολυσμένα τρόφιμα και νερό, αλλά προλαμβάνεται πολύ εύκολα με φτηνό εμβόλιο. Ο ιός της πολυομυελίτιδας επιτίθεται στο νευρικό σύστημα και σε αρκετες περιπτώσεις προκαλέσει παράλυση.
Ωστόσο, στις χώρες όπου εμφανίζονται τα κρούσματα, οι υπεύθυνοι του ΠΟΥ που επιχειρούν να εμβολιάσουν τους κατοίκους, έχουν δεχτεί επιθέσεις επειδή οι ντόπιοι φοβούνται πως το εμβόλιο προκαλεί στειρότητα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η πολυομυελίτιδα είναι ασθένεια που ο ΠΟΥ προσπαθεί να εξαλείψει από τον πλανήτη. Μέχρι τώρα η μόνη ασθένεια που έχει εξαλειφθεί είναι η ευλογιά.