Η Κύπρος θα απαιτήσει από την Τουρκία να καταβάλει τα οφειλόμενα 90 εκατομμύρια ευρώ για τους αγνοούμενους και τους εγκλωβισμένους από την εισβολή των στρατευμάτων το 1974.
Όπως εξήγησε ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου, Κώστας Κληρίδης, το θέμα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, (12- 14 Μαρτίου) και από την Κυπριακή Δημοκρατία θα τεθεί η άνευ όρων υποχρέωση της Τουρκίας - με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) - για καταβολή 30 εκατομμυρίων ευρώ για τη «δίκαιη ικανοποίηση» για τους αγνοούμενους και 60 εκατομμυρίων ευρώ για τους εγκλωβισμένους.
Μιλώντας σε ημερίδα, με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Αγνοούμενοι της Κύπρου», ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι «παρά την πάροδο του χρόνου η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί και εξακολουθεί να αποφεύγει τις ευθύνες της ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης».
Στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι να αναδειχθούν εκ νέου και οι υποχρεώσεις της Τουρκίας:
α)για αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, να δοθεί στην Επιτροπή για τα Αγνοούμενα Πρόσωπα της Κύπρου απρόσκοπτη και όχι αποσπασματική πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες, καθώς και στα αρχεία της, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών αρχείων και
β) να εμποδίσει το φαινόμενο της μετακίνησης οστών, που έχει διαπιστωθεί και προστασία των πιθανών χώρων ταφής.
Επίσης, θα προωθηθεί το ζήτημα της υποχρέωσης για αποτελεσματική διερεύνηση των συνθηκών θανάτων των αγνοουμένων, των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί τα λείψανα.
Ο κ. Κληρίδης επεσήμανε ότι είναι παράδοξο σε ένα κορυφαίο δικαστικό σώμα, όπως είναι το ΕΔΑΔ, να επιτυγχάνει κάποιος την έκδοση καταπελτικών και καινοφανών αποφάσεων, που καταδικάζουν με τον πιο έντονο και ξεκάθαρο τρόπο μια χώρα, και από την άλλη, επειδή η επιτήρηση της εκτέλεσης των αποφάσεων δίδεται σε πολιτικά σώματα, όπως είναι η Επιτροπή Υπουργών, «να δίδονται συνεχείς αναβολές, με αποτέλεσμα να καθιστά το όλο σύστημα τελείως αναποτελεσματικό».
«Δυστυχώς, υπεισέρχονται πολιτικά κριτήρια και τα γνωστά χαϊδέματα της Τουρκίας», τόνισε ο κ. Κληρίδης.
Ομιλητής στην ημερίδα ήταν και ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Στέλιος Περράκης, ο οποίος συμφώνησε ότι υπάρχουν θεσμικές αδυναμίες στον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο κ. Περράκης ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα εκ μέρους της Κύπρου μιας νέας διακρατικής προσφυγής. Επίσης, πρότεινε το ζήτημα των αγνοουμένων να τεθεί στην Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια