Κονδύλι εκατομμυρίων λιρών αναμένεται να διαθέσει η βρετανική κυβέρνηση για την χρηματοδότηση του πρώτου -μετά από έναν αιώνα- πάρκου στην καρδιά του Μάντσεστερ.
Το κονδύλι αυτό είναι μέρος μιας σειράς επενδύσεων για τη δημιουργία εξωτερικών χώρων για τους πολίτες, ως απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού.
Το 6,5 στρεμάτων Μέιφιλντ παρκ που διαφημίζεται ως «ευκαιρία γενιάς», είναι μέρος μιας συνολικής επένδυσης 1,4 δισεκ. στερλίνων. 23 εκατ. λίρες θα αποδοθούν στο συγκεκριμένο πρότζεκτ για την ανάπλαση της αστικής περιοχής μεταξύ του σταθμού Πικαντίλι και της οδού Μανκάνιαν, τη στιγμή που η πανδημία κορωνοϊού ανέδειξε τη σπουδαιότητα και την ανάγκη εξωτερικών χώρων για τους πολίτες.
Σύμφωνα με στοιχεία από βρετανικούς οργανισμούς, τις περιόδους 2016-17 και 2018-19 υπήρξε περικοπή άνω των 15 εκατ. λιρών σε προϋπολογισμούς που προορίζονταν για τη δημιουργία πάρκων και χώρων πρασίνου.
Ο Ντέιβ Μόρις, επικεφαλής της Εθνικής Ομοσπονδίας Πάρκων και Χώρων Πρασίνου, τόνισε πως η έλλειψη χρηματοδότησης τέτοιων πρότζεκτ αναδείχτηκε από την αυξημένη χρήση των δημόσιων χώρων πρασίνου κατά τη διάρκεια του πανεθνικού lockdown.
«Υπό τους τρέχοντες δημόσιους υγειονομικούς περιορισμούς, υπάρχει μια τεράστια αύξηση στη χρήση δημόσιων χώρων πρασίνου. Ωστόσο, δεν υπάρχει ανάλογη αύξηση στους πόρους για δημιουργία και συντήρηση των χώρων αυτών» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας: «Πρέπει να διασφαλίσουμε πως όλος ο πληθυσμός έχει πρόσβαση σε ποιοτικούς χώρους πρασίνου σε μικρή απόσταση από το σημείο διαμονής του».
«Ο χρόνος σε χώρους πρασίνου, όπως τα δημόσια πάρκα, μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε ένα υγιέστερο βάρος, να μειώσουμε τον κίνδυνο ασθενειών όπως καρδιοαγγειακά προβλήματα και να ενισχύσουμε την ψυχική υγεία μας» σημειώνει Aimee Stimpson, του κέντρου για υγιή μέρη της Δημόσιας Υγείας Αγγλίας.
Πρόσφατη μελέτη του συγκεκριμένου κέντρου κατέδειξε πως ενώ υπάρχει μεγαλύτερη αναγνώριση των πλεονεκτημάτων των πάρκων στην υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών, εντούτοις η ανισότητα στην κατανομή, την ποιότητα και την ποσότητα χρήσης χώρων πρασίνου παραμένει.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, σε Αγγλία και Ουαλία, τα διαμερίσματα και τα σπίτια που βρίσκονται σε ακτίνα 100 μέτρων από δημόσια πάρκα και χώρους πρασίνου, είναι κατά μέσον όρο 2,500 λίρες πιο ακριβά απ'ότι θα κοστολογούνταν αν βρίσκονταν μισό χιλιόμετρο πιο μακριά.
Τα δημόσια πάρκα άρχισαν να πρωτοκάνουν την εμφάνισή τους στη Βρετανία τη δεκαετία του 1840, εν μέσω βιομηχανικής επανάστασης, όταν οι αρχές αναγνώρισαν την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης για τους πολίτες των πυκνοκατοικημένων πόλεων.
Με πληροφορίες από Guardian