Αφγανές απηύθυναν ηχηρή έκκληση από τον ΟΗΕ υπέρ μιας διεθνούς δράσης προκειμένου να τερματιστεί «το απαρτχάιντ των φύλων» που επιβλήθηκε στη χώρα τους από τους Ταλιμπάν.
«Σήμερα τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπάρχουν στο Αφγανιστάν», δήλωσε η Μαχμπούμπα Σεράζ ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη με την ευκαιρία μιας συζήτησης για τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν.
Η δημοσιογράφος και ακτιβίστρια δήλωσε ότι «έχω βαρεθεί» να κρούω μάταια τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στη χώρα.
Μετά την επιστροφή τους στην εξουσία στις 15 Αυγούστου 2021 οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις γυναίκες και τα κορίτσια: έκλεισαν τα σχολεία θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις περισσότερες επαρχίες και τους απαγόρευσαν να εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Παράλληλα τους ζήτησαν να καλύπτονται εντελώς όταν βρίσκονται έξω από το σπίτι τους.
«Οι Αφγανές είναι πλέον στο έλεος μιας ομάδας η οποία είναι βαθιά κατά των γυναικών και δεν τις αναγνωρίζει ως ανθρώπινα όντα», τόνισε η Ραζία Σαγιάντ, Αφγανή δικηγόρος και πρώην επίτροπος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν.
«Οι γυναίκες αυτής της χώρας δεν υπάρχουν […] Μας έχουν εξαφανίσει», κατήγγειλε η Σεράζ, που ζήτησε από τους αξιωματούχους του ΟΗΕ να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο για να αντιστρέψουν την κατάσταση.
«Σας παρακαλώ όλους: σας παρακαλώ, αν το Συμβούλιο μπορεί να κάνει κάτι, ας το κάνει», υπογράμμισε, ζητώντας τους να πάψουν να συζητούν το θέμα, αν αυτό δεν οδηγεί κάπου.
Η Σεράζ ζήτησε, όπως και άλλοι, από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να συστήσει μια επιτροπή ανεξάρτητων ειδικών, αρμόδιων για την καταγραφή όλων των παραβιάσεων που διαπράττονται στο Αφγανιστάν, με στόχο να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. «Μόνο ο Θεός ξέρει τι είδους ωμότητες δεν έχουν καταγγελθεί», προειδοποίησε.
Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν Ρίτσαρντ Μπένετ επίσης υπογράμμισε τη σημασία να ενισχυθεί το ζήτημα της λογοδοσίας και επεσήμανε ότι η κατάσταση στη χώρα μπορεί να συγκριθεί με «απαρτχάιντ των φύλων».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP