Η οικογένεια Ανίνι βρίσκεται σε κατ'οίκον περιορισμό λόγω κορωνοϊού εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες. Από το μπαλκόνι του σπιτιού τους μίλησαν με την ανταποκρίτρια του BBC, Τζιν Μακένζι για την καθημερινότητά τους και το modus operandi για μία, όσο το δυνατόν, ανώδυνη συμβίωση που είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει ακόμα.
Η σκηνή έχει κάτι από καντάδα, όμως, στους καιρούς του κορωνοϊού ήταν ο μόνος τρόπος επικοινωνίας της δημοσιογράφου με την αποκλεισμένη οικογένεια.
Στις 18 ημέρες καραντίνας, μόνο ο Άλαν, ο πατέρας της οικογένειας, έχει βγει δύο φορές για τα απαραίτητα.
«Είμαι ο γενναίος της οικογένειας» λέει χαριτολογώντας.
«Τι μάθατε για τον τρόπο να αντέχετε αυτές τις μέρες; Τι το κάνει ευκολότερο» ρωτά η δημοσιογράφος.
«Χρειάζεται να προγραμματίζεις καλά τις μέρες σου. Στην πραγματικότητα να φέρεσαι σαν να είσαι στο γραφείο» αποκρίνεται ο Άλαν, προσθέτοντας: «Η μόνη διαφορά είναι πως είμαστε όλοι μαζί. 24 ώρες το 24ωρο, όλοι μαζί».
Στην ερώτηση πώς καταφέρνουν να μην σπάνε ο ένας του άλλου τα νεύρα, ο Άλαν απαντά πως μένουν σε τρία διαφορετικά δωμάτια. Όπως λέει, καθημερινά ο ίδιος δουλεύει από το γραφείο του, η σύζυγός του από το σαλόνι και ο γιος τους παραμένει στο υπνοδωμάτιό του, ασχολούμενος με παιχνίδια, αλλά και την εξ αποστάσεων εκπαίδευση.
Τι μάθατε για την οικογένειά σας που δεν ξέρατε πριν, ρωτάει η δημοσιογράφος και ο Άλαν, γελώντας, απαντά «πως ο γιος μου τρώει πολύ».
Ο Άλαν, παθιασμένος δρομέας, παραδέχεται πως το πιο επώδυνο πράγμα είναι πως δεν μπορεί να αθληθεί. «Σταμάτησα να τρέχω στις 7 Μαρτίου. Οπότε γυμνάζομαι κάθε μέρα. Όσο πιο πολύ μπορώ. Την επόμενη Κυριακή υποτίθεται θα είχαμε τον Μαραθώνιο της Ρώμης. Με την ομάδα μου, θα τρέξουμε ένα μαραθώνιο μέσα στο σπίτι. Οπότε χωρίσαμε τα 42 χλμ και ο καθένας από εμάς θα τρέξει ένα χιλιόμετρο και κάτι μέσα στο σπίτι του» λέει ο ίδιος για το εγχείρημα που μεταξύ τους αποκαλούν «Mar-at-home».
Όσο για το γιατί αποφάσισαν να είναι τόσο αυστηροί στην απομόνωση, ο ίδιος εξηγεί πως «είναι ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε την κατάσταση».
Η τριμελής οικογένεια έχει βρει τις δικλείδες ασφαλείας της όταν νιώθει πως η κατάσταση είναι κάπως καταθλιπτική και νιώθει την ψυχολογία της πεσμένη: «Τότε προσπαθούμε να είμαστε μαζί, να διαβάζουμε βιβλία και να βλέπουμε σειρές, να παίζουμε παιχνίδια. Και ναι, περνάμε περισσότερο χρόνο μεταξύ μας ως οικογένεια απ'ότι πριν. Κι αυτό είναι ένα από τα θετικά που συμβαίνουν - αν υπάρχει κάτι θετικό σε όλη αυτήν την κατάσταση...»
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια