Το Μάτσου Πίτσου αποκαλούνταν λάθος εδώ και 100 χρόνια - Ιστορικοί ανακάλυψαν το πραγματικό του όνομα

Το Machu Picchu αποκαλούνταν λάθος εδώ και 100 χρόνια - Ιστορικοί αποκάλυψαν το πραγματικό του όνομα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Για περισσότερα από 100 χρόνια, ένας από τους πιο διάσημους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο, το Μάτσου Πίτσου (Machu Picchu), ήταν γνωστός με λάθος όνομα, σύμφωνα με μια ιστορική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Journal of the Institute of Andean Studies».

Οι Ίνκας που έχτισαν την αρχαία πόλη πιθανότατα την ονόμαζαν ως «Huayna Picchu», όπως αναφέρει η δημοσίευση. Το Huayna μεταφράζεται ως «νέος», ενώ το Picchu σημαίνει «κορυφή του βουνού» στη γλώσσα των ιθαγενών Κέτσουα, είπε η Έμιλι Ντιν, καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Γιούτα. Machu σημαίνει «παλιά», και ως εκ τούτου αποκαλούσαμε την πόλη ως «παλιά βουνοκορφή», πρόσθεσε.

Ο οικισμός των Ίνκας πιστεύεται ότι χτίστηκε γύρω στο 1420 ως βασιλικό κτήμα κοντά στο Κούσκο, την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκας. Όταν αργότερα οι Ισπανοί κατέκτησαν τους Ίνκας, το Huayna Picchu εγκαταλείφθηκε. Η περιοχή παρέμεινε κρυμμένη για αιώνες βαθιά στα βουνά των Άνδεων μέχρι που ο Αμερικανός εξερευνητής Hiram Bingham την ανακάλυψε ξανά το 1911.

Χαμένοι στη μετάφραση

Στις σημειώσεις του, ο Bingham αποφάσισε να ονομάσει την αρχαία πόλη ως «Machu Picchu», με βάση τις πληροφορίες που του παρείχε ο ξεναγός του Melchor Arteaga, ένας αγρότης που ζούσε στην περιοχή. 

Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία που αποδείκνυαν ότι το αρχικό όνομα της περιοχής δεν ήταν αυτό. Ξεκίνησαν κοιτάζοντας τις σημειώσεις του Bingham, όπου έγραφε ότι δεν ήταν σίγουρος για το όνομα των ερειπίων όταν τα επισκέφτηκε για πρώτη φορά. Με αφετηρία αυτή τη διαπίστωση εξέτασαν χάρτες και άτλαντες που τυπώθηκαν πριν και μετά την επίσκεψη του Bingham.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά έγγραφα ήταν του 1588, που ανέφερε ότι οι ιθαγενείς της περιοχής Vilcabamba σκέφτονταν να επιστρέψουν στο «Huayna Picchu», πράγμα που δείχνει ότι το κανονικό όνομα της περιοχής ήταν αυτό. 

Το λάθος του ονόματος δεν προκαλεί έκπληξη, είπε η Ντιν, επειδή πολλοί μη Περουβιανοί αρχαιολόγοι δεν κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια στην έρευνα των ονομάτων των τόπων και δεν καταλάβαιναν πλήρως τη γλώσσα των Κέτσουα.

Παρά την ανακάλυψη του αρχικού ονόματος της περιοχής, δεν είναι και πολύ πιθανό να αλλάξει το επίσημο όνομα του αρχαιολογικού χώρου καθώς εδώ και δεκαετίες είναι παγκοσμίως γνωστό ως Μάτσου Πίτσου. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Do not Pet!»: Ρομποτικά σκυλιά φρουρούν την οικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο

Διεθνή / Ρομποτικά σκυλιά φρουρούν την οικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο

Ο Spot, ένα τετράποδο ρομπότ που χρησιμοποιείται από την Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, μπορεί να ανεβοκατεβαίνει σκάλες και να περιηγείται σε στενούς χώρους, ενώ ξέρει ακόμη και πώς να ανοίγει πόρτες.
LIFO NEWSROOM
Ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά «να εξακριβωθεί αν γίνεται γενοκτονία» στη Γάζα

Διεθνή / Ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά «να εξακριβωθεί αν γίνεται γενοκτονία» στη Γάζα

Σε αποσπάσματα από το νέου του βιβλίο που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Ποντίφικας ζητά να γίνει «προσεκτική έρευνα» στο κατά πόσο όσα συμβαίνουν στη Γάζα μπορούν να χαρακτηριστούν γενοκτονία
LIFO NEWSROOM
Diddy: Από τη φυλακή, διοργανώνει καμπάνια στήριξης του στα social media

Διεθνή / Diddy: Διοργανώνει καμπάνια στήριξης του στα social media μέσα από τη φυλακή

Η εισαγγελία υποστηρίζει ότι ο άλλοτε μεγιστάνας της ραπ έχει ζητήσει από την οικογένεια του να δημιουργήσει «αφηγήματα» υποστηρικτικά προς τον ίδιο, αλλά και να επηρεάσει υποψήφιους μάρτυρες στη δίκη του
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ ζητά εργαζόμενους με «εξαιρετικά υψηλό IQ» για το DOGE, αλλά μπορεί και να μην πληρώνονται

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ ζητά εργαζόμενους με «εξαιρετικά υψηλό IQ» για το DOGE, αλλά μπορεί και να μην πληρώνονται

Η έναρξη της στρατολόγησης από το DOGE δημιούργησε αντιδράσεις, καθώς αρχικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία μόνο μέσω premium λογαριασμού στο X
LIFO NEWSROOM
«Καμπανάκι» από τον Σι Τζινπίνγκ στον Μπάιντεν – «Δεν πρέπει να ξεπεράσετε την κόκκινη γραμμή όσον αφορά την Ταϊβάν»

Διεθνή / «Καμπανάκι» από τον Σι Τζινπίνγκ στον Μπάιντεν – «Δεν πρέπει να ξεπεράσετε την κόκκινη γραμμή όσον αφορά την Ταϊβάν»

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει ενισχύσει τη στρατιωτική και διπλωματική πίεση στην Ταϊβάν, με σχεδόν καθημερινές αποστολές στρατιωτικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων γύρω από το νησί
LIFO NEWSROOM