Η Ευρώπη συσπειρώνεται εναντίον της Τουρκίας, μετά την κλιμάκωση της έντασης τις τελευταίες ημέρες και την αντιπαράθεση με την Ολλανδία. Οι διπλωματικές σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρώπη, επιδεινώθηκαν ραγδαία στον απόηχο της απόφασης των ολλανδικών αρχών να μην επιτρέψουν σε τούρκους υπουργούς να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις.
Αφότου η Ολλανδία απαγόρευσε στον Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στο Ρότερνταμ, όπου είχε προγραμματίσει να μιλήσει ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του συντάγματος στην Τουρκία, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τις ολλανδικές αρχές «ναζιστικά απομεινάρια και φασίστες», και τόνισε πως «θα πληρώσουν το τίμημα». Ο τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε επίσης την απομάκρυνση της τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων από την Ολλανδία.
Η Τουρκία «θα επιβάλει οπωσδήποτε κυρώσεις» σε βάρος της Ολλανδίας, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία «να απόσχει από κάθε υπερβολική δήλωση και πράξεις που μπορεί να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση», με δήλωση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, που συνυπογράφεται από τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, υπεύθυνο για την πολιτική γειτονίας της Ένωσης.
«Τα ανησυχητικά ζητήματα δεν μπορούν να επιλυθούν παρά μόνο με ανοικτούς και άμεσους διαύλους επικοινωνίας», προσθέτουν οι Μογκερίνι και Χαν, διαβεβαιώνοντας πως «θα συνεχίσουν να παρέχουν τις καλές υπηρεσίες τους προς το συμφέρον των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία». «Είναι απαραίτητο να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση και να εξευρεθούν οι τρόποι για να ηρεμήσει η κατάσταση», ανέφεραν. Για την ουσία της διπλωματικής κρίσης, παρέπεμψαν στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών. «Οι σχετικές αποφάσεις για τη διεξαγωγή συναντήσεων και συγκεντρώσεων στα κράτη-μέλη επαφίενται στο ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος, σύμφωνα με τις προβλέψεις εφαρμογής του διεθνούς και του εθνικού δικαίου», διευκρινίζεται στην κοινή δήλωση των δύο ευρωπαίων αξιωματούχων.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε πως η ΕΕ θα αξιολογήσει τις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα της Τουρκίας υπό το φως του καθεστώτος της χώρας ως υποψήφιας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σήμερα, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε ως κατηγορηματικά απαράδεκτες τις δηλώσεις του Ερντογάν, περί «ναζιστικών καταλοίπων» εναντίον της Ολλανδίας, ενώ επισήμανε ότι τα σχόλια που επικαλούνται το ναζιστικό παρελθόν είναι άστοχα. «Η Γερμανία απορρίπτει κατηγορηματικά τη ρητορική και οποιεσδήποτε άλλες συγκρίσεις με τον Εθνικοσιαλισμό όπως διατυπώνονται από τον τούρκο πρόεδρο», επισήμανε η Μέρκελ, ενώ τόνισε ότι έχει ήδη καταδικάσει τις συγκρίσεις με τους ναζί στις οποίες είχε προβεί ο Ερντογάν καταφερόμενος εναντίον της Γερμανίας την προηγούμενη εβδομάδα.
«Απευθύνω έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση: Ασχοληθείτε με τη διακυβέρνηση της χώρας σας, και μη διχάζετε τους πολίτες σας στο εξωτερικό», δήλωσε ο υποψήφιος του SPD για τη γερμανική καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, εξέφρασε την αντίθεσή του στην έλευση τούρκων υπουργών για να συμμετάσχουν σε προεκλογικές εκδηλώσεις. «Μια τουρκική (προεκλογική) εκστρατεία δεν έχει καμία δουλειά εδώ, στη Γερμανία», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Ωστόσο, δεν τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων, εκτιμώντας ότι μία τέτοια κίνηση θα πρέπει να εξετασθεί προσεκτικά.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεσήμανε ότι είναι δύσκολη η συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία στο θέμα της οικονομικής βοήθειας εξαιτίας της διαμάχης για την εκστρατεία Τούρκων υπουργών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σύλληψη του Τουρκο-γερμανού δημοσιογράφου στην Τουρκία. «Υπό τις συνθήκες αυτές είναι φυσικά εξαιρετικά δύσκολο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επί του θέματος αυτού», εξήγησε μιλώντας στο ZDF. «Δεν θέλουμε να το κλιμακώσουμε, όλοι στη γερμανική κυβέρνηση είναι σύμφωνοι, αυτό που θέλουμε είναι η Τουρκία να επιστρέψει στη λογική».
Η Αυστρία και η Ελβετία έχουν επίσης ακυρώσει τουρκικές εκδηλώσεις. Σήμερα μάλιστα, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε για πιθανή όξυνση της κατάστασης στην Τουρκία, αναφέροντας πως «μία όξυνση, όπως για παράδειγμα με μία επιβολή απαγόρευσης εξόδου, μπορεί να υπάρξει βραχυπρόθεσμα και ανά πάσα στιγμή», και ως εκ τούτου το υπουργείο συνιστά στους πολίτες να φέρουν μαζί τους «ισχύοντα έγγραφα ταυτότητας». Παράλληλα, και η Ολλανδία προειδοποιεί τους πολίτες της που βρίσκονται στην Τουρκία να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις και τις πολυσύχναστες τοποθεσίες.
Στο μεταξύ, χθες η Δανία, διά στόματος του πρωθυπουργού της Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, πρότεινε να αναβληθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ αυτόν τον μήνα στη χώρα, εξαιτίας της διπλωματικής έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας.
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσμντορφ ζήτησε επίσης να απαγορευθεί σε Τούρκους υπουργούς να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία στην ΕΕ. «Η ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια κοινή γραμμή ότι οι τούρκοι υπουργοί δεν θα επιτρέπεται να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία στην ΕΕ», υπογράμμισε. «Οι Ολλανδοί μάς δείχνουν πώς γίνεται, η γερμανική κυβέρνηση κάνει δειλά βηματάκια γύρω από το θέμα (...) με αυτό τον τρόπο η Τουρκία μπορεί να θέσει τη μία χώρα ενάντια στην άλλη», προειδοποίησε ο Λάμπσντορφ μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt.
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό έκανε επίσης λόγο για απαράδεκτες δηλώσεις. «Όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν λέξεις όπως φασισμός ή Ναζί, αυτό είναι απαράδεκτο επειδή πρόκειται για λέξεις πολύ βίαιες», δήλωσε ο Ερό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Στοκχόλμη με τη σουηδή ομόλογό του Μάργκοτ Βάλστρομ.
«Απηύθυνα έκκληση για ηρεμία και για αποφυγή απ' όλους κάθε πρόκλησης», υπογράμμισε ο Ερό και υπενθύμισε πως η Γαλλία από την πλευρά της επέτρεψε χθες τη συμμετοχή του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε μια συγκέντρωση στο Μετς (ανατολική Γαλλία) για το τουρκικό δημοψήφισμα, εκτιμώντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια τάξη.
Επίσης, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε σήμερα την Τουρκία και την Ολλανδία, κράτη μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, να «αποκλιμακώσουν την ένταση». «Ο έντονος διάλογος βρίσκεται στην καρδιά των δημοκρατιών μας, όπως άλλωσε και ο αμοιβαίος σεβασμός. Θα ενθάρρυνα όλους τους Συμμάχους να επιδείξουν αμοιβαίο σεβασμό, να παραμείνουν ήρεμοι και να έχουν μια μετρημένη προσέγγιση προκειμένου να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων», επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.
σχόλια