Μαζική προσφυγή 35 αγωνιστών της ΕΟΚΑ για τα βασανιστήρια των Άγγλων - Δικαίωση 62 χρόνια μετά

Μαζική προσφυγή 35 αγωνιστών της ΕΟΚΑ για τα βασανιστήρια των Άγγλων - Δικαίωση 62 χρόνια μετά Facebook Twitter
0

Χρειάστηκε να περάσουν 62 ολόκληρα χρόνια για να έρθει η δικαίωση 35 κύπριων πρώην αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Συγκεκριμένα, προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και ζητούν αποζημίωση από τη βρετανική κυβέρνηση για τα βασανιστήρια που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, την Τρίτη θα διεξαχθεί προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία σε βρετανικό δικαστήριο για να αποφασιστεί κατά πόσο η αγωγή θα πρέπει να εξεταστεί αποκλειστικά με βάση το αγγλικό δίκαιο ή και με το κυπριακό δίκαιο.

Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Βετεράνων ΕΟΚΑ Θάσος Σοφοκλέους δηλώνει από τη Λευκωσία ότι πρόκειται για «μία πολύ μεγάλη ημέρα» για τους ενάγοντες.

Μεταξύ των εναγόντων βρίσκονται δύο γυναίκες. Η μία ήταν 16 ετών τη δεκαετία του 1950 όταν, όπως καταγγέλλει, έπεσε θύμα βιασμού σε δάσος από αξιωματικούς του βρετανικού στρατού. Στη συνέχεια υπέστη βάρβαρη ανάκριση για το ρόλο της στην ΕΟΚΑ.

«Θέλουμε δικαιοσύνη», δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ο κ. Σοφοκλέους, ένας εκ των τεσσάρων επικεφαλής των εναγόντων. «Δεν είμαστε κατά της Βρετανίας. Έχουμε πολλούς φίλους και συγγενείς εκεί. Ό,τι έγινε ήταν λόγω της πολιτικής. Αγωνιστήκαμε για την ελευθερία και την ένωση με την Ελλάδα, ψηφίσαμε για αυτό συντριπτικά σε ένα δημοψήφισμα, αλλά αντ' αυτού μας βασάνισαν και μας σκότωσαν», προσθέτει ο ίδιος.

Ο 84χρονος σήμερα κ. Σοφοκλέους λέει ότι θυμάται έντονα τα βασανιστήρια που υπέστη επί 17 ημέρες μετά από τη σύλληψή του το 1956, με αποτέλεσμα προβλήματα στην ακοή και τραύματα στη σπονδυλική στήλη και τα γόνατα. Συνολικά έμεινε φυλακισμένος επί 26 μήνες σε βρετανικές φυλακές, πριν εξοριστεί στη Ρόδο και τελικά απελευθερωθεί με την ανεξαρτησία το 1960.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι σε αποχαρακτηρισμένα βρετανικά αρχεία από το 2012 υπάρχουν αποδείξεις βάρβαρης μεταχείρισης αγωνιστών της ΕΟΚΑ από τους Βρετανούς.

«Θα προτιμούσαμε τέτοια δυσάρεστα πράγματα να μην έπρεπε να βγουν στην επιφάνεια στο δικαστήριο. Σίγουρα δε θέλουμε να γίνει όλο αυτό αιτία έντασης στις διμερείς σχέσεις, αλλά η υπόθεσή μας δε διαφέρει από εκείνη των Κενυατών και όπως εκείνοι θέλουμε και εμείς αναγνώριση», συμπληρώνει ο κ. Σοφοκλέους.

Η αναφορά του παραπέμπει στην υπόθεση των 5.228 επιζώντων από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Κένυα κατά τη περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας και της εξέγερσης των Μάο-Μάο τη δεκαετία του 1950. Μετά από δικαστική μάχη στη Βρετανία, η κυβέρνηση του Λονδίνου κατέβαλε αποζημιώσεις 19,9 εκατομμυρίων λιρών σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους ενάγοντες το 2013, δημιουργώντας νομικό προηγούμενο που θέλουν να αξιοποιήσουν οι βετεράνοι της ΕΟΚΑ.

Ο νομικός εκπρόσωπος των Κυπρίων εναγόντων εξηγεί ότι αν ο δικαστής αποδεχθεί την ισχύ του κυπριακού δικαίου στην υπόθεση, τότε οι δικηγόροι της βρετανικής κυβέρνησης θα μπορέσουν πιο εύκολα να υποστηρίξουν ότι τα όποια αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εάν έχει κλαπεί ο χρυσός των ΗΠΑ από το Φορτ Νοξ, ρωτούν Τραμπ και Μασκ

Διεθνή / Εάν έχει κλαπεί ο χρυσός των ΗΠΑ από το Φορτ Νοξ, ρωτούν Τραμπ και Μασκ

Πρέπει να πάμε εκεί και να διαπιστώσουμε εάν είναι εκεί όντως ο χρυσός, επιμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο - «Ίσως ο Μάσκ θέλει να δει πώς μοιάζει ο πλούτος του στην πραγματικότητα»
LIFO NEWSROOM
Φράχτη μήκους 8,5 χλμ. κατασκευάζει στον Έβρο και η Τουρκία

Διεθνή / Φράχτη μήκους 8,5 χλμ. κατασκευάζει στον Έβρο και η Τουρκία

Ο νομάρχης της Αδριανούπολης, Γιουνούς Σεζέρ, ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαγωνισμών και τα έργα προχωρούν με την υποστήριξη του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Επτά σημεία από την ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: «Ο πρόεδρος ακόμη δεν άρχισε»

Διεθνή / Επτά σημεία από την ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: «Ο πρόεδρος ακόμη δεν άρχισε»

Εκστασιασμένοι Ρεπουμπλικανοί και αποσβολωμένοι Δημοκρατικοί παρακολούθησαν τον Τραμπ να αναφέρεται στην Ουκρανία, τους δασμούς, τη Γροιλανδία και τον Παναμά, τις πολιτικές DEI και, φυσικά, στον Έλον Μασκ
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα απαντά στους δασμούς Τραμπ: Αν οι ΗΠΑ θέλουν πόλεμο, θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους

Διεθνή / Η Κίνα απαντά στους δασμούς Τραμπ: Αν οι ΗΠΑ θέλουν πόλεμο, θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους

Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε είδος πολέμου, απαντά το Πεκίνο, αποδεικνύοντας ότι μία υπερδύναμη είναι σαν τη γυναίκα του Καίσαρα: πρέπει και να είναι ισχυρή και να φαίνεται
LIFO NEWSROOM