Ρώσοι χάκερς φέρεται να προετοιμάζουν ένα νέο κύμα κυβερνοεπιθέσεων κατά της Ουκρανίας, αναφέρει χθεσινή ερευνητική έκθεση της Microsoft.
Η έκθεση της ομάδας έρευνας και ανάλυσης κυβερνοασφάλειας της Microsoft περιγράφει μια σειρά νέων στοιχείων σχετικά με τον τρόπο που λειτούργησαν οι Ρώσοι χάκερς κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία και αναφορικά με το τι μπορεί να ακολουθήσει.
Σημειώνει ακόμη την απειλής τύπου ransomware για οργανισμούς που εξυπηρετούν τις γραμμές εφοδιασμού της.
Microsoft: Το 2023 η Ρωσία έχει εντείνει τις κατασκοπευτικές επιθέσεις της
Αναλυτικότερα, η νέα έκθεση της Microsoft Threat Intelligence σχετικά με τη ρωσική δραστηριότητα υπογραμμίζει πως η Ρωσία έχει αναπτύξει τουλάχιστον εννέα νέες ομάδες wiper και δύο τύπους ransomware εναντίον περισσότερων από 100 κυβερνητικών και ιδιωτικών οργανισμών της Ουκρανίας.
Οι ισχυρές συμπράξεις κυβερνοάμυνας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και η ουκρανική ετοιμότητα και ανθεκτικότητα, είχαν ως αποτέλεσμα την επιτυχή ανταπόκριση απέναντι στις περισσότερες από αυτές τις επιθέσεις, αλλά η ρωσική δραστηριότητα συνεχίζεται, υποστηρίζει η έκθεση.
Το 2023, η Ρωσία έχει εντείνει τις κατασκοπευτικές επιθέσεις της, στοχεύοντας οργανισμούς σε τουλάχιστον 17 ευρωπαϊκά κράτη, κυρίως σε κυβερνητικές υπηρεσίες, αναφέρει ακόμη η Microsoft.
«Από τα τέλη Νοεμβρίου 2022, η Microsoft και άλλες εταιρείες ασφαλείας εντόπισαν μια νέα μορφή ransomware, με την ονομασία "Sullivan", που αναπτύχθηκε εναντίον ουκρανικών στόχων, πέραν του ransomware "Prestige" που η Ρωσία ανέπτυξε στην Ουκρανία και την Πολωνία τον Οκτώβριο του 2022. Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να διεξάγει επιθέσεις κατασκοπείας κατά της Ουκρανίας και των εταίρων της, καθώς και καταστροφικές επιθέσεις εντός και ενδεχομένως εκτός Ουκρανίας, όπως έγινε με το Prestige» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Η μάχη της προπαγάνδας
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη πως η ρωσική υβριδική επίθεση περιλαμβάνει επίσης εξελιγμένες επιχειρήσεις επιρροής. «Για παράδειγμα, η μηχανή προπαγάνδας της Μόσχας στόχευσε πρόσφατα τους ουκρανικούς προσφυγικούς πληθυσμούς σε όλη την Ευρώπη, προσπαθώντας να τους πείσει ότι θα μπορούσαν να απελαθούν ή να στρατολογηθούν στον ουκρανικό στρατό. Οι επιχειρήσεις επιρροής που συνδέονται με τη Ρωσία έχουν επίσης πρόσφατα αυξήσει τις εντάσεις στη Μολδαβία. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης προώθησαν διαδηλώσεις που υποστηρίχθηκαν από ένα φιλορωσικό πολιτικό κόμμα και ενθάρρυναν τους πολίτες να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να πληρώσει τους λογαριασμούς ενέργειας του χειμώνα».