Άνθρωποι που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας στη Ρωσία ενεργά προωθούν την ιδέα του πολέμου και η σύγκρουση με την Ουκρανία τώρα είναι ευδιάκριτα πιθανή, δήλωσε ο Ντμίτρι Μουράτοφ, παραλαμβάνοντας το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με την Μαρία Ρέσα.
Ο διευθυντής της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta και η συνιδρύτρια της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Rappler στις Φιλιππίνες τιμήθηκαν φέτος με το Νόμπελ Ειρήνης, σε αναγνώριση της μάχης τους για την ελευθερία της έκφρασης.
Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, στο δημαρχείο του Όσλο, ο Μουράτοφ επεσήμανε πως είναι σύνηθες στη Ρωσία να θεωρούνται αδύναμοι οι πολιτικοί που απέτρεψαν αιματοχυσία, ενώ η απειλή του πολέμου είναι «καθήκον των αληθινών πατριωτών».
«Οι ισχυροί προωθούν ενεργά την ιδέα του πολέμου. Επιπλέον, στα μυαλά κάποιων τρελών γεωπολιτικών, ένας πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία δεν είναι πλέον κάτι αδύνατο», δήλωσε ο Μουράτοφ. Όμως, συνέχισε, «ξέρω ότι οι πόλεμοι τελειώνουν με ταυτοποίηση στρατιωτών και ανταλλαγή αιχμαλώτων».
Η δημοσιογραφία στη Ρωσία περνά μέσα από μία «σκοτεινή κοιλάδα», με πάνω από 100 δημοσιογράφους, μέσα μαζικής ενημέρωσης, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΚΟ να έχουν χαρακτηριστεί ως ξένοι πράκτορες, επεσήμανε ακόμη.
«Αυτό, στη Ρωσία, σημαίνει “εχθροί του λαού”», διευκρίνισε ο Μουράτοφ, που αφιέρωσε το βραβείο του σε όλους τους ερευνητές δημοσιογράφους και στους συναδέλφους του στη Novaya Gazeta που έχασαν τη ζωή τους λόγω της δουλειάς τους.
«Ναι, γρυλίζουμε και δαγκώνουμε. Ναι, έχουμε κοφτερά δόντια», είπε ο Μουράτοφ αναφερόμενος στους δημοσιογράφους. «Αλλά είμαστε το προαπαιτούμενο για την πρόοδο. Είμαστε το αντίδοτο για την τυραννία», συμπλήρωσε.
Στο τέλος της ομιλίας του, ζήτησε από τους παριστάμενους να τιμήσουν τους ρεπόρτερ που έχουν δώσει τη ζωή τους για αυτό το επάγγελμα, με ενός λεπτού σιγή. «Θέλω οι δημοσιογράφοι να πεθαίνουν ηλικιωμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της, η Μαρία Ρέσα επανέλαβε την έκκληση για μεταρρύθμιση των πλατφορμών social media.
«Η μεγαλύτερη ανάγκη μας σήμερα είναι να αλλάξουμε αυτό το μίσος και τη βία, την τοξική λάσπη που κυλά στο οικοσύστημα της πληροφόρησης, στο οποίο δίνουν προτεραιότητα οι αμερικανικές διαδικτυακές εταιρείες που βγάζουν περισσότερα χρήματα διαδίδοντας αυτό το μίσος και πυροδοτώντας ό,τι χειρότερο υπάρχει μέσα μας», δήλωσε η δημοσιογράφος από τις Φιλιππίνες.
Αναφερόμενη στις ΗΠΑ, τόνισε ότι πρέπει να γίνει μεταρρύθμιση ή ανάκληση του νόμου που αντιμετωπίζει τις πλατφόρμες των social media σαν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
«Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους να επιβιώσουν, πρώτα από όλα προσφέροντάς τους μεγαλύτερη προστασία και ορθώνοντας ανάστημα απέναντι σε κράτη που τους βάζουν στο στόχαστρο», τόνισε η Ρέσα.
Η Ρέσα και ο Μουράτοφ είναι οι πρώτοι δημοσιογράφοι που τιμώνται με το Νόμπελ Ειρήνης μετά τον Γερμανό Καρλ φον Οσιέτσκι, ο οποίος το κέρδισε το 1935 για την αποκάλυψη του κρυφού προγράμματος επανεξοπλισμού των Ναζί.
Στην ομιλία της, η Ρέσα σημείωσε ότι ο Οσιέτσκι δεν μπόρεσε ποτέ να παραλάβει το βραβείο του, καθώς κρατούνταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου πέθανε. «Δίνοντάς το σε δημοσιογράφους σήμερα, η Επιτροπή Νόμπελ σηματοδοτεί μία παρόμοια ιστορική στιγμή, άλλο ένα υπαρξιακό σημείο για τη δημοκρατία», υπογράμμισε.
Με πληροφορίες από Reuters, AP