Οργή και νέα αμφισβήτηση για τη λειτουργία των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών στις ΗΠΑ προκαλεί η κατάθεση της Σάρα Γουίν-Γουίλιαμς, πρώην διευθύντριας παγκόσμιας δημόσιας πολιτικής της Facebook, η οποία αναμένεται να καταθέσει σήμερα ενώπιον υποεπιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ ότι η Meta υπονόμευσε την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών για να ευνοήσει τα επιχειρηματικά της σχέδια στην Κίνα.
Η Γουίν-Γουίλιαμς υποστηρίζει ότι στελέχη της Meta ενημέρωσαν Κινέζους αξιωματούχους για αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, και ότι η εταιρεία επιχείρησε να αποκτήσει πρόσβαση στην κινεζική αγορά μέσω ενός σχεδίου ονόματι Project Aldrin, το οποίο περιελάμβανε ακόμα και συνεργασία στην ανάπτυξη λογισμικού λογοκρισίας.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της κατάθεσής της, που εξασφάλισε το NBC News, η Γουίν-Γουίλιαμς αναμένεται να δηλώσει: «Είδα στελέχη της Meta να υπονομεύουν επανειλημμένα την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και να προδίδουν τις αμερικανικές αξίες. Το έκαναν μυστικά, για να κερδίσουν την εύνοια του Πεκίνου και να δημιουργήσουν μια επιχείρηση 18 δισ. δολαρίων στην Κίνα».
Η ίδια καταγγέλλει ότι οι υπεύθυνοι της Meta ψεύδονταν συστηματικά στους εργαζομένους, τους μετόχους, το Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό σχετικά με τη συνεργασία τους με το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.
Η Meta απέρριψε τις καταγγελίες, με τον εκπρόσωπό της Άντι Στόουν να χαρακτηρίζει την επικείμενη κατάθεση της Γουίν-Γουίλιαμς «αποκομμένη από την πραγματικότητα» και «γεμάτη ψευδείς ισχυρισμούς».
«Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχε μιλήσει δημόσια για το ενδιαφέρον μας να δραστηριοποιηθούμε στην Κίνα, αλλά η αλήθεια είναι πως σήμερα δεν λειτουργεί καμία από τις υπηρεσίες μας στη χώρα αυτή», ανέφερε η Meta.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η Γουίν-Γουίλιαμς απολύθηκε για λόγους απόδοσης το 2017 και ότι οι καταγγελίες της περί σεξουαλικής παρενόχλησης εις βάρος του πρώην προϊσταμένου της Τζόελ Κάπλαν απορρίφθηκαν έπειτα από εσωτερική έρευνα.
Καταγγελίες για παραδόσεις δεδομένων και λογοκρισία
Σύμφωνα με την κατάθεση της Γουίν-Γουίλιαμς, η Meta κατασκεύασε ακόμα και υποθαλάσσιο καλώδιο σύνδεσης ΗΠΑ–Κίνας σε συνεργασία με την Google, το οποίο προοριζόταν να διευκολύνει τη μεταφορά δεδομένων. Το έργο αυτό εγκαταλείφθηκε το 2020, έπειτα από αντιδράσεις του Κογκρέσου.
«Η μόνη αιτία που το Πεκίνο δεν έχει πρόσβαση στα δεδομένα Αμερικανών χρηστών είναι επειδή παρενέβη το Κογκρέσο», θα καταθέσει η Γουίν-Γουίλιαμς.
Η ίδια καταγγέλλει επίσης ότι από το 2015, στελέχη της Meta άρχισαν να παρέχουν ενημερώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους για τεχνολογίες αιχμής, περιλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης. Όπως αναφέρει, στόχος της Meta ήταν να δείξει ότι μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της παγκόσμιας επιρροής της Κίνας και στην προώθηση του λεγόμενου “Κινεζικού Ονείρου”.
Η μαρτυρία της συνδέει αυτές τις ενημερώσεις με την πρόσφατη αποκάλυψη ότι η Λαϊκή Απελευθερωτική Στρατιά της Κίνας χρησιμοποίησε το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης LLaMA της Meta για την ανάπτυξη στρατιωτικών εφαρμογών — πληροφορία που δημοσιεύτηκε από το Reuters.
Πολιτικές διαστάσεις και νέες νομικές μάχες
Η ακρόαση της Τετάρτης γίνεται σε μια περίοδο έντονης πίεσης προς τη Meta στην Ουάσιγκτον, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει την επόμενη εβδομάδα δικαστική αναμέτρηση με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) σε αντιμονοπωλιακή υπόθεση που ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και στη διάσπασή της.
Την ίδια στιγμή, η κατάθεση της Γουίν-Γουίλιαμς αψηφά απόφαση διαιτησίας που της απαγορεύει να προωθεί το αποκαλυπτικό της βιβλίο Careless People, στο οποίο καταγράφει τις εμπειρίες της από τη Meta. Παρ’ όλα αυτά, το βιβλίο παραμένει επί τρεις εβδομάδες στη λίστα best seller των New York Times.
«Καταθέτω γιατί ο αμερικανικός λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια», αναφέρει στο εισαγωγικό της σημείωμα η Γουίν-Γουίλιαμς.
Η πρώην διπλωμάτισσα της Νέας Ζηλανδίας υποστηρίζει ότι η Meta κατασκεύασε λογισμικό λογοκρισίας ειδικά για την κινεζική κυβέρνηση, προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Πεκίνου.
«Η υποκρισία ξεκίνησε με την προδοσία των αμερικανικών αξιών. Ο Ζούκερμπεργκ παρουσιάζεται ως υπερασπιστής της ελευθερίας του λόγου. Ωστόσο, είδα τη Meta να συνεργάζεται στενά με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας για να δημιουργήσει και να δοκιμάσει εργαλεία λογοκρισίας που σίγησαν τους αντιφρονούντες».
Ο ίδιος ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, σε ομιλία του το 2019, είχε παραδεχτεί ότι η Meta «δεν κατάφερε ποτέ να συμφωνήσει με το Πεκίνο», προσθέτοντας ότι εγκατέλειψε τις προσπάθειες διείσδυσης στην Κίνα επειδή δεν μπορούσε να υπάρξει κοινός τόπος για τις αρχές ελευθερίας λόγου.
Ωστόσο, η σημερινή ακρόαση και οι αποκαλύψεις της Γουίν-Γουίλιαμς εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για το αν η Meta λειτούργησε υπόγεια, σε αντίθεση με τις δημόσιες τοποθετήσεις της ηγεσίας της, ενισχύοντας γεωπολιτικά συμφέροντα της Κίνας σε βάρος των ΗΠΑ.
Με πληροφορίες από NBC New