Σημαντική αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από μυωπία, όπως καταγράφουν επιστημονικές έρευνες.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, μέχρι το 2050 ακόμη και ο «μισός» πληθυσμός της γης ίσως καταλήξει μυωπικός. Παρόλο που αυτή η διαθλαστική ανωμαλία μπορεί να είναι κληρονομική, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η συστηματική παραμονή εντός σπιτιού για πολλές ώρες, είναι πιθανό να έχουν μεγαλύτερη επίδραση.
«Ενώ, όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής συμβάλλουν στην ανάπτυξη μυωπίας, οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα απόλυτα σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό», επισημαίνει ο Neema Ghorbani Mojarrad σε σχετική δημοσίευση στο The Conversation.
Για παράδειγμα, έρευνα δείχνει ότι ο χρόνος που περνά ένα παιδί σε εξωτερικό χώρο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο ανάπτυξης μυωπίας. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικό χώρο έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μυωπία. Παράλληλα, άλλες μελέτες που απαιτούσαν από τα παιδιά να περνούν επιπλέον χρόνο έξω κατά τη διάρκεια του σχολείου έδειξαν ότι τα ποσοστά έναρξης της μυωπίας μειώθηκαν συγκριτικά με τα παιδιά που δεν περνούσαν αυτό τον επιπλέον χρόνο έξω.
Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα, όπως αναφέρεται στο The Conversation.
Μία θεωρία είναι ότι τα υψηλότερα επίπεδα φυσικού φωτός απελευθερώνουν περισσότερη ντοπαμίνη στους υποδοχείς του αμφιβληστροειδούς (τα νεύρα που επεξεργάζονται τα σήματα φωτός στα μάτια), προστατεύοντας έτσι από τη μυωπία. Μια άλλη εκτίμηση είναι ότι η περισσότερη φυσική δραστηριότητα των παιδιών στους εξωτερικούς χώρους λειτουργεί αποσβεστικά, κάποιες μελέτες, όμως, υποστηρίζουν ότι η επίδραση αυτή είναι μικρή.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής συχνά απαιτεί να περνάμε πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους. Για παράδειγμα, τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμα αν το παρατεταμένο διάβασμα, το διάβασμα από κοντινή απόσταση, ο χρόνος σε εσωτερικό χώρο, η αυξημένη χρήση οθονών ή όλα μαζί είναι παράγοντες που προκαλούν τη μυωπία.
Παρά τα συμπεράσματα μελέτης, σύμφωνα με τα οποία το διάβασμα σε απόσταση μικρότερη των 25 εκατοστών μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την ανάπτυξη μυωπίας, η επίδραση μάλλον είναι πολύ μικρή.
Την ίδια στιγμή, ανάμεικτα είναι τα συμπεράσματα από μελέτες για την επίδραση της αυξημένης χρήσης οθονών στη μυωπία των παιδιών. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να δοθούν απαντήσεις στο αν η υπερβολική χρήση οθονών είναι υπεύθυνη για τα υψηλότερα ποσοστά μυωπίας και τους λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό.
Με πληροφορίες από The Conversation