Τις τελευταίες ημέρες συζητιέται έντονα η περίπτωση μιας οικογένειας στην Κίνα που νόμιζε ότι έχει υιοθετήσει Θιβετιανό Μαστίφ και τελικά αποκαλύφθηκε πως το ζώο δεν ήταν σκύλος, αλλά Ασιατική μαύρη αρκούδα.
Η οικογένεια, που τάιζε την αρκούδα εδώ και δύο χρόνια μεγάλες ποσότητες φρούτων και νουντλς, είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης πως δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί το ζώο συνεχώς μεγάλωνε και φέρεται να εξεπλάγη όταν έμαθε την αληθινή του ταυτότητα.
Παραδόξως τέτοιου είδους μπερδέματα συμβαίνουν συχνά. Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει κι άλλες παρόμοιες ιστορίες ανθρώπων που πήραν σπίτι τους ζώα νομίζοντας ότι είναι κατοικίδια και αργότερα συνειδητοποίησαν πως ήταν τελικά άγρια.
Νωρίτερα αυτόν το μήνα, μια γυναίκα παρέδωσε σε ζωολογικό κήπο της Κίνας μια αλεπού, την οποία μεγάλωνε εδώ και ένα χρόνο πιστεύοντας πως είναι Ιαπωνικό Σπιτς. Τον Απρίλιο ένας άντρας πήρε σπίτι του μια Λεοπάρδαλη Βεγγάλης που μάζεψε από το δάσος, θεωρώντας πως περιμάζεψε ένα κατοικίδιο γατάκι.
Πόσο πιθανό είναι όμως να κάνεις λάθος και όντως να μπερδέψεις ένα άγριο ζώο με ένα κατοικίδιο; Το National Geographic απαντά πως είναι πολύ δύσκολο, για την ακρίβεια σχεδόν απίθανο, και πως συνήθως τέτοια περιστατικά κρύβουν άλλη ιστορία πίσω τους.
Η Lynn Cuny, ιδρύτρια και πρόεδρος του Wildlife Rescue & Rehabilitation στο Σαν Αντόνιο, λέει πως τα νεαρά άγρια ζώα έχουν κατά κανόνα διαφορετική εμφάνιση και μυρωδιά από τα κατοικίδια. Επίσης τα άγρια ζώα θα συμπεριφέρονται πολύ πιο φοβισμένα και αγχωμένα σε ένα μη οικείο περιβάλλον με ανθρώπους συγκριτικά με τα κατοικίδια.
«Δεν γίνεται να νομίζεις ότι ακούς ένα σκύλο ή ένα κουτάβι όταν ακούς μια αρκούδα. Η πρώτη αντίδραση όταν το άκουσα ήταν πως στην περίπτωση της οικογένειας στην Κίνα υπάρχει κάτι περισσότερο από ένα αθώο λάθος. Αυτό δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει συμβεί», σχολίασε η Cuny.
Αν κάποιος βρεθεί μπλεγμένος σε μια αμφιλεγόμενη κατάσταση με ζώα, λέγοντας πως μπέρδεψε ένα άγριο ζώο με κατοικίδιο, μπορεί να τη γλιτώσει. Οι Ασιατικές μαύρες αρκούδες βρίσκονται στη λίστα με τα προστατευόμενα ζώα. Έχουν πολύ υψηλή ζήτηση σε χώρες όπως το Βιετνάμ, όπου εμπορεύονται παρανόμως και εκτρέφονται για τη χολή τους. Το κίτρινο υγρό κυκλοφορεί λανθασμένα ως θεραπεία για τα πάντα, από τον καρκίνο έως το hangover.
Σύμφωνα με την Cuny, το πρόβλημα με τα ζώα που απομακρύνονται από το φυσικό τους περιβάλλον έγκειται στο πώς τους συμπεριφερόμαστε και στο γεγονός πως τις περισσότερες φορές κακοποιούνται. «Αν αυτό συνέβαινε σε έναν άνθρωπο, όλοι θα ξεσηκώνονταν», προσθέτει η Cuny.
σχόλια