Νόστραντ, Λέφερτς, Μπέρους, Τζέφερσον είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που διαβάζει κανείς πάνω στα αυτοκόλλητα, τα οποία μεταφέρουν η Άντα Ρέσο και η Έλσα Γουέιτ. Στόχος τους είναι να κρατήσουν ζωντανό στη μνήμη το πιο μελανό κεφάλαιο της αμερικανικής ιστορίας, αυτό της δουλείας.
Το πρότζεκτ Slavers of New York έχει ως στόχο να φέρει στο φως στοιχεία για ιδιοκτήτες ή εμπόρους μαύρων σκλάβων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Λευκοί άνδρες κατά κύριο λόγο με οικονομική επιρροή και εξουσία. Η Έλσα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έχουμε εντοπίσει πάνω από 500 διαφορετικά σημεία, όπου μπορεί κανείς να βρει στοιχεία για ιδιοκτήτες δούλων, πάνω από 200 συνολικά. Κυρίως επρόκειτο για εύπορους γαιοκτήμονες, μέσα από τις ιδιοκτησίες των οποίων αργότερα χαράχτηκαν δρόμοι, οι οποίοι φέρουν τα ονόματά τους».
Η Έλσα Γουέιτ λέει χαρακτηριστικά ότι στην ουσία ο πλούτος τους προέκυψε από την εκμετάλλευση των Αφροαμερικανών δούλων, κυρίως σε βαριές εργασίες για παράδειγμα σε μεγαλοφυτείες. Η δουλεία καταργήθηκε με νόμο το 1827 στη Νέα Υόρκη. Μέχρι τότε οι σκλάβοι ανήκαν στην οικογένεια για την οποία εργάζονταν, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.
Οι δύο ακτιβίστριες μετά από έρευνα βρήκαν μάλιστα αποκόμματα εφημερίδων της εποχής που συγκλονίζουν. «Βρήκαμε αγγελίες στις οποίες εύποροι λευκοί λένε ότι έχουν σκλάβους προς πώληση ή άλλες όπου αναζητούν δούλους που χάθηκαν», σημειώνει η Άντα Ρέσο.
Η πρωτοβουλία Slavers of New York ξεκίνησε μαζί σχεδόν με το κίνημα Black Lives Matter. Ήταν η εποχή που χιλιάδες είχαν βγει οργισμένοι για τον άδικο θάνατο του Αφροαμερικανού Τζωρτζ Φλόιντ. Ωστόσο πέρα από τη δράση με τα αυτοκόλλητα και την αποκάλυψη ονομάτων ιδιοκτητών δούλων, οι δύο νεαρές ακτιβίστριες νιώθουν ότι έχουν και μια ακόμη αποστολή. Σύμφωνα με την Έλσα Γουέιτ: «Θέλουμε να εξιστορήσουμε τα γεγονότα σωστά. Σύμφωνα με την επίσημη ιστορία, η Νέα Υόρκη και όλος ο Βορράς ήταν 'τα καλά παιδιά' την περίοδο της δουλείας. Ωστόσο η Νέα Υόρκη ήταν το κέντρο του δουλεμπορίου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Wall Street χτίστηκε από σκλάβους».
Η πρωτοβουλία Slavers of New York, έχοντας ξεκινήσει από το Μπρούκλιν, έχει επεκταθεί ήδη σε όλη τη Νέα Υόρκη. Ο πιθανός μελλοντικός δήμαρχος Νέας Υόρκης, ο Αφροαμερικανός Έρικ Άνταμς, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν ονόματα δρόμων. Αλλά η Έλσα θεωρεί ότι δεν αρκεί μόνο να εξαφανιστούν τα ονόματα δουλεμπόρων από τους δρόμους. Πρέπει επιτέλους να γίνει μια ειλικρινής δημόσια συζήτηση.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle