Νέος νόμος - «βόμβα» για τα μουσεία της Αγγλίας: Θα μπορούν να επιστρέφουν αντικείμενα συλλογών για «ηθικούς λόγους»

Νέος νόμος - «βόμβα» για τα μουσεία της Αγγλίας: Θα μπορούν να επιστρέφουν αντικείμενα συλλογών για «ηθικούς λόγους» Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Μουσεία και γκαλερί σε Αγγλία και Ουαλία θα αποκτήσουν την πρωτοφανή ισχύ να διαθέτουν αντικείμενα των συλλογών τους, αν συντρέχει επιτακτική ηθική υποχρέωση, σύμφωνα με νέο νόμο, όπως γνωστοποιεί η αρμόδια συντάκτρια του Guardian, Dalya Alberge. 

Ο συγκεκριμένος τομέας, σημειώνει ο Αλεξάντερ Χέρμαν, ειδικός στο δίκαιο της τέχνης, δε φαινόταν να έχει συνειδητοποιήσει πως μια διάταξη στον Νόμο περί Κοινωφελών Ιδρυμάτων του 2022 που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ αυτό το φθινόπωρο, μπορεί να έχει «σημαντικές συνέπειες τα επόμενα χρόνια» σε περιπτώσεις επανορθώσεων. 

Τα καταστατικά που διέπουν τα περισσότερα εθνικά ιδρύματα περιορίζουν την εξουσία των διαχειριστών να διαθέτουν αντικείμενα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως τα αντίγραφα. 

«Αυτό σημαίνει πως σύντομα οι διαχειριστές των εθνικών μουσείων θα μπορούν να ζητούν άδεια από την αρμόδια επιτροπή, τον γενικό εισαγγελέα ή το δικαστήριο για να επιστρέφουν αντικείμενα συλλογών, στην περίπτωση που τίθεται ζήτημα ηθικής υποχρέωσης, ενώ για αντικείμενα μικρής αξίας θα μπορούν να το κάνουν χωρίς άδεια» εξηγεί ο Χέρμαν. 

«Αυτό θα θεσπίσει στις νομικές προϋποθέσεις των διαχειριστών, ιδίως των εθνικών ιδρυμάτων, την απαίτηση να λαμβάνονται υπ'όψιν οι ηθικές αξιώσεις των αιτούντων επιστροφές... Φαίνεται πως ο τομέας των μουσείων δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει τις πλήρεις συνέπειες. Κι εγώ εξεπλάγην όταν το αποκάλυψα ». 

Στην αρχική έκθεσή του, ο Χέρμαν -διευθυντής του Ιnstitute of Art and Law, μιας οργάνωσης που ασχολείται με το δίκαιο που διέπει την πολιτιστική κληρονομιά, και συγγραφέας του βιβλίου Restitution: the Return of Cultural Artefacts- επικαλείται, μάλιστα, και το παράδειγμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την επιστροφή των οποίων το Βρετανικό Μουσείο παρέπεμπε στη βρετανική κυβέρνηση και η βρετανική κυβέρνηση υποστήριζε πως δεν προβλέπεται από τον βρετανικό νόμο» 

«Προ πολλού υποστηρίζεται πως τα περισσότερα εθνικά ιδρύματα δεν ήταν σε θέση να επιστρέψουν αντικείμενα συλλογών λόγω των περιορισμών τού καταστατικού. Αυτό το επιχείρημα επικαλείτο πολλά χρόνια το Βρετανικό Μουσείο, για παράδειγμα, ως απάντηση στις εκκλήσεις της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Τα αντικείμενα δεν μπορούν να απομακρυνθούν από τη συλλογή, απαντούσε το Μουσείο, αν δεν τροποποιήσει το κοινοβούλιο διάταξη στο νόμο περί Βρετανικού Μουσείου του 1963 που αφορά την επιστροφή αντικειμένων "που ανήκουν στους διαχειριστές ως μέρος των συλλογών". Η απάντηση της βρετανικής κυβέρνησης ήταν πάντα πως δεν σκοπεύει να τροποποιήσει τον νόμο. Και αυτό συνεχιζόταν για πολλά χρόνια. Έως τώρα, φαίνεται - ή μάλλον σύντομα» αναφέρει στην έκθεσή του.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψεύτικα βίντεο στο TikTok δείχνουν εκατοντάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν υπέρ του AfD στη Γερμανία

Διεθνή / Ψεύτικα βίντεο στο TikTok δείχνουν εκατοντάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν υπέρ του AfD στη Γερμανία

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αφορά βίντεο από διαδήλωση στο Αμβούργο τον Ιανουάριο του 2024, το οποίο παρουσιάζεται ως φιλο-AfD πορεία, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για μαζική διαμαρτυρία κατά της ακροδεξιάς
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ ως πρόεδρος των ΗΠΑ στο νέο εξώφυλλο του Time

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ ως πρόεδρος των ΗΠΑ στο νέο εξώφυλλο του Time

Η «εισβολή» του μεγιστάνα στο Δημόσιο έχει φέρει αντιδράσεις - «Έχει πρόσβαση σε όλα μας τα δεδομένα, τι τον σταματάει από το να κλέψει τα χρήματα των φορολογούμενων;» ανησυχεί η Βουλή των Αντιπροσώπων
LIFO NEWSROOM
Διπλωματική ένταση μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Νήσων Κουκ – Διαφωνία για το διαβατήριο και συνεργασία με την Κίνα

Διεθνή / Διπλωματική ένταση μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Νήσων Κουκ – Διαφωνία για το διαβατήριο και συνεργασία με την Κίνα

Η Νέα Ζηλανδία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ουίνστον Πίτερς, επανέλαβε ότι η έκδοση διαβατηρίου, η πλήρης ανεξαρτησία και η ένταξη στον ΟΗΕ είναι εφικτά μόνο για πλήρως ανεξάρτητες χώρες
LIFO NEWSROOM
Εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα με «απάνθρωπη» μέθοδο

Διεθνή / Εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα με «απάνθρωπη» μέθοδο

Η μέθοδος εκτέλεσης με εισπνοή αζώτου, με την οποία ο θάνατος προκαλείται από υποξία (έλλειψη οξυγόνου), επικρίνεται έντονα από τον ΟΗΕ, που επισημαίνει πως δεν είναι «δοκιμασμένη» και ότι ενδέχεται να αποτελεί μορφή «βασανιστηρίου», «απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης»
LIFO NEWSROOM