Το Νεπάλ αποφάσισε να απαγορεύσει σε αρχάριους ορειβάτες την ανάβαση στο Εβερεστ σε μια προσπάθεια να αυξήσει την ασφάλεια της αναρρίχησης αλλά και να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα απορρίμματα που αφήνουν πίσω τους κάθε χρόνο χιλιάδες επίδοξοι κατακτητές της κορυφής του κόσμου. "Η ψηλότερη κορυφή του κόσμου και αντικείμενο θρησκευτικής λατρείας για τους ανθρώπους του Νεπάλ κοντεύει να γίνει ένας ανοιχτός βόθρος από την εμπορευματοποίηση που καταστρέφει το περιβάλλον του» , έγραψε ο ορειβάτης Paul Hart στην Telegraph τον Μάρτιο. Πέρυσι το Νεπάλ επέβαλλε στους ορειβάτες να μαζεύουν και να συσκευάζουν τα σκουπίδια τους, αποδείχτηκε όμως ότι η τήρηση του νόμου ήταν δύσκολο να επιβληθεί.
«Πρέπει να διατηρήσουμε τη δόξα της αναρρίχησης στο Έβερεστ " δήλωσε ο γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ, τονίζοντας ότι η ανάβαση στην κορυφή είναι περιπέτεια και ικανότητα και όχι πολυτέλεια.
Όπως αναφέρει το CNN, η αναρρίχηση στο Everest εξερράγη σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα εκατοντάδες απόπειρες ανάβασης κάθε χρόνο, με έναν αυξανόμενο αριθμό άπειρων ορειβατών που χρησιμοποιούν επαγγελματίες οδηγούς (σέρπα) για να φτάσουν στην κορυφή.
Ως αρχάριος θεωρείται για τους κυβερνώντες το Νεπάλ, ο ορειβάτης που δεν έχει προτού προσπαθήσει να κατακτήσει το Έβερεστ, ανέβει σε υψόμετρο 6,5 χιλιάδων μέτρων. Επίσης η αρμόδια υπηρεσία τουρισμού εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει επιπλέον όρους για τις άδειες αναρρίχησης με όρια ηλικίας και προϋποθέσεις όπως να είναι οι ορειβάτες αρτιμελείς, αποκλείοντας έτσι ανάπηρους ή τυφλούς.
Τουλάχιστον 219 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ προσπάθησαν να ανέβουν στο Έβερεστ μεταξύ του 1922 και του 2010. Το 2014 οι τουρίστες δαπάνησαν στο Νεπάλ 508 εκατομμύρια δολάρια, σε έναν τομέα που υποστηρίζει 487.500 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το World Travel & Tourism Council.
σχόλια