Ο Αμερικανός επιστήμονας Τζέιμς Γουότσον, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για την πρωτοποριακή του εργασία πάνω στο DNA, χάνει τους τελευταίους τιμητικούς τίτλους του εξαιτίας ρατσιστικών σχολίων.
Το εργαστήριο Cold Spring Harbor, στο οποίο ο 90χρονος Γουότσον κάποτε ήταν επικεφαλής, εξήγησε σε μια δήλωση ότι η απόφασή του να αφαιρέσει από τον επιστήμονα τους τίτλους του Ομότιμου Καθηγητή και επίτιμου διαχειριστή, πάρθηκε μετά τις παρατηρήσεις που έκανε σε ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ.
Στο ντοκιμαντέρ «American Masters: Decoding Watson», ο μοριακός βιολόγος δήλωσε ότι τα γονίδια προκαλούν διαφορά στην κατά μέσο όρο νοημοσύνη μεταξύ των μαύρων και λευκών ανθρώπων, όπως έδειξαν δοκιμές για το IQ.
Το Εργαστήριο δήλωσε ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά τις αβάσιμες και απερίσκεπτες προσωπικές απόψεις του Δρ. Γουότσον»
«Οι δηλώσεις του είναι καταδικαστέες, μη υποστηριζόμενες από την επιστήμη, σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις του CSHL, της σχολής, του προσωπικού ή των φοιτητών. Το Εργαστήριο καταδικάζει την κακή χρήση της επιστήμης για να δικαιολογήσει και να προάγει την προκατάληψη», πρόσθεσε.
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο επιστήμονας έκανε αμφιλεγόμενα και ρατσιστικά σχόλια καθώς πριν από αρκετά χρόνια είπε σε ένα περιοδικό ότι ήταν «θλιβερό για την προοπτική της Αφρικής το γεγονός ότι όλες οι κοινωνικές μας πολιτικές βασίζονται στο γεγονός ότι η νοημοσύνη τους είναι η ίδια με τη δική μας - κάτι που όλες οι δοκιμές λένε πως δεν ισχύει». Ο καθηγητής είχε επίσης πει πως όσοι συνεργάζονταν με μαύρους το γνώριζαν καλά αυτό.
Tα παλιότερα σχόλια του είχαν γίνει αφορμή να απολυθεί, αλλά με τα τωρινά χάνει και όλους τους τίτλους του από το εργαστήριο.
Ο Ρούφους Γουότσον απέρριψε την ιδέα ότι ο πατέρας του είναι ρατσιστής, με δηλώσεις σε τηλεφωνική συνέντευξη με το Associated Press.
«Οι δηλώσεις του μπορεί να τον κάνουν να μοιάζει ως τέτοιος, αλλά αντιπροσωπεύουν απλώς τη μάλλον στενή ερμηνεία του γενετικού πεπρωμένου», είπε τονίζοντας πως ο πατέρας του έχει αφιερώσει τη ζωή του στο εργαστήριο.
Είπε επίσης ότι ο πατέρας του ζει σε γηροκομείο μετά από πρόσφατο τροχαίο και ότι έχει μειωμένη αντίληψη με το περιβάλλον.
Ο Δρ Γουότσον κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1962 μαζί με δύο ακόμη επιστήμονες για την ανακάλυψή τους το 1953 ότι το DNA είχε διπλή έλικα και την ανάδειξη της σημασίας της για τη μεταφορά πληροφοριών.
σχόλια