Η μετάλλαξη Όμικρον έχει τροφοδοτήσει μία ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Νότια Αφρική και γρήγορα γίνεται το κυρίαρχο στέλεχος, επισημαίνουν ειδικοί στη χώρα.
Ολοένα και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν ότι έχουν εντοπίσει κρούσμα του νέου στελέχους του κορωνοϊού. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα, καθώς η πρώτη περίπτωση μόλυνσης από τη μετάλλαξη Όμικρον εντοπίστηκε στην Κρήτη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι επίσης ανάμεσα στις χώρες που προστέθηκαν σε εκείνες όπου έχει φτάσει το νέο στέλεχος.
Η δρ. Μισέλ Γκρουμ, του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδοτικών Ασθενειών της Ν. Αφρικής (NICD), δήλωσε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξε μία «εκθετική αύξηση» των κρουσμάτων. Από τον εβδομαδιαίο μέσο όρο των περίπου 300 μολύνσεων την ημέρα, οι μολύνσεις ανέβηκαν αρχικά στα 1.000 ημερησίως κατά μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα και τώρα στα 3.500 κρούσματα. Την Τετάρτη, η Νότια Αφρική ανακοίνωσε 8.561 νέες μολύνσεις. Μία εβδομάδα νωρίτερα, ο ημερήσιος απολογισμός ήταν 1.275.
«Ο βαθμός της αύξησης είναι ανησυχητικός», επεσήμανε η Γκρουμ. Σύμφωνα με το NICD, το 74% των δειγμάτων στα οποία έγινε γονιδιωματική ανάλυση τον προηγούμενο μήνα ήταν του νέου στελέχους, το οποίο εντόπισε αρχικά σε δείγμα που ελήφθη στις 8 Νοεμβρίου στην περιφέρεια Γκάουτενγκ.
Αν και παραμένουν τα ερωτήματα για το πόσο μεταδοτική είναι η μετάλλαξη Όμικρον, ειδικοί σπεύδουν να καθορίσουν το επίπεδο προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια. Η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία φαν Κερκόβε δήλωσε ότι τα δεδομένα για τη μεταδοτικότητα του στελέχους θα είναι διαθέσιμα «εντός ημερών».
Το NICD ανέφερε ότι τα προκαταρκτικά επιδημιολογικά δεδομένα για τη μετάλλαξη Όμικρον δείχνουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν ακόμη να προστατεύσουν από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο. Ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, δήλωσε ότι το εμβόλιο που ανέπτυξαν με την Pfizer πιθανόν θα προσφέρει ισχυρή προστασία από τη σοβαρή νόσο έναντι της Όμικρον.
Στο μεταξύ, καθώς περιμένουν περισσότερες πληροφορίες, οι χώρες συνεχίζουν να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στα σύνορα, ελπίζοντας ότι θα «φρενάρουν» την εξάπλωση του ιού. Η Νότια Κορέα, μετά τον εντοπισμό των πρώτων πέντε περιπτώσεων της Όμικρον, ανέστειλε την εξαίρεση της καραντίνας για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Πλέον, θα πρέπει να μένουν δέκα ημέρες σε αυτοαπομόνωση. Ο ημερήσιος απολογισμός των κρουσμάτων στη χώρα κατέγραψε ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 5.200, εν μέσω ανησυχιών για την απότομη αύξηση των ασθενών με σοβαρά συμπτώματα.
Στην Ευρώπη, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες ότι είναι μία «κούρσα ενάντια στον χρόνο» η αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης ενώ οι επιστήμονες ερευνούν το πόσο επικίνδυνη είναι. «Ελπίστε για το καλύτερο, προετοιμαστείτε για το χειρότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν και δήλωσε ότι πρέπει να γίνει στην ΕΕ η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.
Όμως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμανε ξανά τον κίνδυνο της μετάλλαξης Δέλτα. «Παγκοσμίως, έχουμε ένα τοξικό μείγμα χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και λίγων τεστ. Μια συνταγή για τη δημιουργία και την ενίσχυση μεταλλάξεων», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσους και υπενθύμισε ότι τα περισσότερα κρούσματα είναι της μετάλλαξης Δέλτα.
«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που ήδη έχουμε για να αποτρέψουμε τη μετάδοση και να σώσουμε τις ζωές από τη Δέλτα. Αν το κάνουμε αυτό, θα εμποδίσουμε επίσης τη μετάδοση και θα σώσουμε ζωές από την Όμικρον», τόνισε.
Με πληροφορίες από Guardian/ Reuters, AFP