Ομάδα δικηγόρων του Γιουν Σοκ Γέολ υπερασπίστηκε τον αποπεμφθέντα πρόεδρο της Νότιας Κορέας ενώπιον δικαστηρίου στη Σεούλ, υποστηρίζοντας ότι η απόφασή του να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στα τέλη του 2024 είχε ως στόχο να αποτρέψει τη χώρα από το να μετατραπεί σε «νομοθετική δικτατορία» υπό τον έλεγχο των πολιτικών του αντιπάλων.
Ο Γιουν, που έγινε ο πρώτος πρόεδρος της χώρας που παραπέμπεται σε δίκη για ποινική υπόθεση, αντιμετωπίζει κατηγορίες για υποκίνηση εξέγερσης λόγω του βραχύβιου διατάγματος στρατιωτικού νόμου που εξέδωσε τον Δεκέμβριο.
Ο πρώην πρόεδρος, που παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του Κεντρικού Περιφερειακού Δικαστηρίου της Σεούλ την Πέμπτη χωρίς να μιλήσει, κατηγορείται ότι επιχείρησε να υποκινήσει ανατροπή του καθεστώτος. Η κατηγορία της εξέγερσης επιφέρει μακροχρόνια κάθειρξη και, θεωρητικά, τη θανατική ποινή, αν και η Νότια Κορέα δεν έχει πραγματοποιήσει εκτελέσεις από το 1997.
Ο δικηγόρος του Γιουν, Κιμ Χονγκ-ιλ, χαρακτήρισε την ποινική έρευνα «παράνομη», υποστηρίζοντας ότι «το σώμα που διεξάγει την έρευνα δεν έχει δικαιοδοσία». Στο δικαστήριο, που συνεδρίασε για μόλις 13 λεπτά, ανέφερε ότι η απόφαση για στρατιωτικό νόμο «δεν είχε στόχο την παράλυση του κράτους» αλλά την αφύπνιση του κοινού για την κρίση που προκαλείται από την «νομοθετική δικτατορία» της αντιπολίτευσης.
Υπό κράτηση και σε δίκη ο Γιουν – Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας
Ο 64χρονος πρώην πρόεδρος, γνωστός για τις υπερσυντηρητικές του απόψεις, βρίσκεται υπό κράτηση από τον Ιανουάριο, όταν συνελήφθη έπειτα από έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των αρχών και της προσωπικής του φρουράς. Η σύλληψή του προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, με τις αρχές να κινητοποιούν περισσότερους από 3.200 αστυνομικούς γύρω από το δικαστικό μέγαρο στη Σεούλ.
Οι εισαγγελείς τον κατηγορούν ως «εγκέφαλο μιας εξέγερσης» και επισημαίνουν ότι το διάταγμα στρατιωτικού νόμου είχε στόχο την αποδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών. Ο Γιουν παραμένει σε διαθεσιμότητα από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν το κοινοβούλιο ψήφισε την καθαίρεσή του.
Η νομική του ομάδα απορρίπτει τη δίωξη, υποστηρίζοντας ότι το διάταγμα στρατιωτικού νόμου ήταν εντός των συνταγματικών του εξουσιών. Επιπλέον, θεωρούν ότι πρόκειται για «κυβερνητική απόφαση» που δεν μπορεί να τεθεί υπό δικαστικό έλεγχο.
Παράλληλα με την ποινική του δίωξη, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας εξετάζει εάν θα επικυρώσει την αποπομπή του από το αξίωμα. Η 10η συνεδρίαση της δίκης καθαίρεσης ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της Πέμπτης, λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του ποινικού του δικαστηρίου.
Αν το Συνταγματικό Δικαστήριο επικυρώσει την καθαίρεσή του, ο Γιουν θα απομακρυνθεί οριστικά από το αξίωμα και η χώρα θα οδηγηθεί σε προεδρικές εκλογές εντός 60 ημερών.
Στην ακροαματική διαδικασία κλήθηκαν να καταθέσουν ο πρώην πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου, που είχε αναλάβει προσωρινά την ηγεσία της χώρας μετά την καθαίρεση του Γιουν, καθώς και ο πρώην αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών Χονγκ Τζανγκ-γουόν. Επιπλέον, ως μάρτυρας κλήθηκε και ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας, Τσο Τζι-χο, ο οποίος επίσης αντιμετωπίζει κατηγορίες για υποκίνηση εξέγερσης.
Δεν είναι σαφές εάν αυτή θα είναι η τελευταία συνεδρίαση της διαδικασίας αποπομπής του Γιουν, καθώς οι οκτώ δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναμένεται να συνεδριάσουν κεκλεισμένων των θυρών πριν εκδώσουν την τελική τους απόφαση.
Η υπόθεση του Γιουν έχει βυθίσει τη Νότια Κορέα σε πολιτική κρίση. Το διάταγμα στρατιωτικού νόμου, που παρέμεινε σε ισχύ μόλις για έξι ώρες πριν καταργηθεί από το κοινοβούλιο, οδήγησε σε μήνες αναταραχής, με διαδηλώσεις, καταιγισμό παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο από τους υποστηρικτές του και πολιτική αστάθεια στη χώρα.
Η επόμενη ακροαματική διαδικασία στη δίκη του Γιουν έχει προγραμματιστεί για τις 24 Μαρτίου.
Με πληροφορίες από Guardian